MC Bit Črnomelj: Mladi rešujejo svet s podjetništvom

12.12.2018 | 14:45

MC Bit Črnomelj: Mladi rešujejo svet s podjetništvom
MC Bit Črnomelj: Mladi rešujejo svet s podjetništvom
MC Bit Črnomelj: Mladi rešujejo svet s podjetništvom
MC Bit Črnomelj: Mladi rešujejo svet s podjetništvom
MC Bit Črnomelj: Mladi rešujejo svet s podjetništvom

Odseljevanje mladih, mikroplastika v hrani, presežki proizvodnje prehranskih izdelkov, brezposelnost in onesnaževanje okolja so eni od večjih družbenih problemov današnjega časa ne le v Sloveniji, temveč v svetu. Za reševanje globalnih problemov lahko prispevamo kot posamezniki z dobrimi navadami, kot je recikliranje odpadkov, izogibanje izdelkom za enkratno uporabo in podpiranje lokalnih izdelkov. Kako bi se pa lahko rešili večjih problemov kot je brezposelnost težko zaposljivih oseb? Kako rešiti problem presežkov proizvodnje hrane? Pomembnost družbeno in okoljsko odgovornih podjetij narašča. Odgovore na vprašanja imajo socialna podjetja kot so Robin Hood, Skuhna in nenazadnje Mladinski center Bit v Črnomlju.

Socialno podjetništvo ni podjetje, ki bi prejemalo trajne subvencije države, to ni marketinški trik, ne prostovoljno delo. Socialno podjetje je podjetje, ki s svojimi aktivnostmi rešuje globalni družbeni ali okoljski problem. Takšno podjetje ustvari poslovni model, ki omogoča trajnost in razvoj. Socialni podjetniki ne delajo zastonj, saj so tudi tovrstna podjetja lahko zelo uspešna, hkrati pa naredijo dobro delo za svoje lokalno okolje. Zaradi oteženih okoliščin lahko socialno podjetje zvozijo le najbolj uspešni podjetniki, vodi jih pa skupna misel: reševanje Sveta.

“Making a difference through social entrepreneurship” je Erasmus+ mednarodno usposabljanje, ki je potekalo prvi teden v decembru v Mladinskem centru Bit v Črnomlju. Usposabljanja o socialnem podjetništvu se je udeležilo 24 mladih iz 13 držav pod taktirko trenerja Angelosa Parmatziasa iz Cipra, ki tovrstna usposabljanja vodi že vrsto let. Udeleženci so prišli iz različnih okolij, z drugačnimi ozadji – od študentov prava in ekonomije, do vodij nevladnih organizacij in projektnih managerjev. S svojimi zgodbami in različnostmi so se skupaj vklopili kot sestavljanka in ustvarili nove zgodbe s katerimi bodo prispevali k izboljšavam v svojih lokalnih okoljih.

Vsak udeleženec je na usposabljanju predstavil eno socialno podjetje iz njihove države, tako da so slišali različne zgodbe spoprijemanja z reševanjem globalnih problemov. Med predstavitvami je najbolj izstopala zgodba socialne podjetnice, ki je bila udeleženka izmenjave in tako lahko podala informacije iz prve roke. Po različnih delavnicah, kjer so se udeleženci naučili kako uporabiti lastno znanje in sposobnosti, da bi prispevali k socialnim podjetjem, so dobili nalogo ustvariti lastni poslovni model za socialno podjetje. Tako so za rezultat celotnega usposabljanja nastali 4 poslovni modeli socialnih podjetjih, katere smo usmerili na Kickstarter kampanjo za množično financiranje. Nekateri udeleženci so se celo odločili projekt speljati do konca in še vedno, po zaključenem usposabljanju, delajo na nadaljnjem oblikovanju kampanje njihovega projekta socialnega podjetja.

Mladi so na usposabljanju poleg neformalnega znanja imeli priložnost spoznati tudi druge države in kulture. Na mednarodnem večeru se je predstavila vsaka država s glasbo, plesi in kulinariko. Poleg tega so udeležencem omogočili ogled lepot Bele krajine in Slovenije. Odpravili so se na ekskurzijo v Ljubljano, kjer so obiskali socialno podjetje Skuhna in slišali tudi njihovo zgodbo reševanja družbenih problemov. Med ogledom Ljubljane so imeli udeleženci nalogo poiskati socialno podjetje, katerega poslovni model bi lahko uporabili tudi v lastni državi. Naloga je bila velik izziv, a rezultati so bili presenetljivi, saj imamo v Ljubljani veliko podjetij z dobrodelno noto in trajnostnimi načeli, ki niso registrirana kot socialna podjetja.

Vsak udeleženec je na koncu usposabljanja prejel Youthpass certifikat, ki ga lahko priloži k svojemu življenjepisu in si s tem poveča možnost zaposlitve. Ob zaključku pa je vsak posameznik delil z nami svoje ideje, kako bo uporabil pridobljeno znanje. Najbolj se nam je prikupila ideja udeleženke iz Portugalske, ki bo v svoji lokalni organizaciji uvedla podoben program usposabljanja in tako še naprej omogočila mladim širjenje znanja na tem področju.

Tudi sami se lahko udeležite podobnih usposabljanj v tujini. Preverite na spletni strani Mladinskega centra Bit www.mc-bit.si, kakšne so vse vaše možnosti za prijavo na bodoče projekte.

Ivana Paun, MC Bit so.p.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava