DL: Vrhunski material široke uporabne vrednosti

11.12.2018 | 10:45

V Kočevju so svečano zagnali proizvodnjo inovativnih melaminskih flisov. (Foto: B. S.)

V Kočevju so svečano zagnali proizvodnjo inovativnih melaminskih flisov. (Foto: B. S.)

Inovativen slovensko-nemški proizvod že uspešno testirajo v različnih industrijskih sektorjih – Postopek zaščiten s patentom – Letno lahko izdelajo 2.000 ton flisov

Družba SmartMelamine, skupno podjetje kočevskega Melamina in nemške skupine TIKT, je prejšnji teden uradno odprla linijo za proizvodnjo melaminskih flisov. Za dobrih sedem milijonov evrov vredno naložbo, ki prinaša več kot 30 novih delovnih mest, so dobili tudi 1,5 milijona evrov spodbude Slovenskega podjetniškega sklada.

Melaminski flisi se uvrščajo v razred vrhunskih materialov, saj so obstojni pri zelo visokih temperaturah, se ne krčijo, ne talijo in ne topijo. Hkrati so odporni na ultravijolično svetlobo ter so odlični toplotni in akustični izolatorji, zaradi zelo finih kemično odpornih osnovnih gradnikov pa so pomembni tudi za filtracije.

Izdelani so iz melaminske smole, ki jo proizvajajo izključno v Melaminu. To smolo nato s termoplastičnim postopkom, ki so ga več let razvijali na inštitutu skupine TITK, predelajo v flis. Proizvodni proces na inovativen način združuje tekstilni postopek s kemični postopek obdelave, pravita direktorja podjetja SmartMelamine Damjan Murn in Christoph Löning in dodajata, da je osnovna surovina, tj. melaminska smola, in tudi proizvodni proces melaminskega flisa, zaščitena s patentom.

Melaminske flise že uspešno testirajo številni partnerjih v več industrijskih sektorjih. Inovativni izdelki so namreč primerni za uporabo v industriji mobilnosti (avtomobili, vlaki, ladje, letala), pri proizvodnji delovnih in zaščitnih oblačil (gasilci, jeklarji in delavci na naftnih ploščadih), uporabni so tudi pri filtraciji vročih plinov in še kje.

SmartMelamine bo na novi 100-metrski proizvodni liniji, ki so jo opremili nemški in slovenski dobavitelji, lahko izdelal do 2.000 ton melaminskih flisov letno, v začetku pa pričakujejo, da bodo s temi izdelki letno ustvarili okoli 15 milijonov evrov prihodkov. Podjetje je tudi že v postopku pridobitve certifikatov o skladnosti izdelkov z Öko Tex Standardom 100.

Članek je bil objavljen v 40. številki Dolenjskega lista 4. oktobra 2018

Boris Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava