''Če hodiš v službo le zaradi plače, si nesrečen''

7.12.2018 | 12:40

Zdenko Šalda (foto: Alenka Stražišar Lamovšek)

Zdenko Šalda (foto: Alenka Stražišar Lamovšek)

''Če hodiš v službo le zaradi plače, si nesrečen''
''Če hodiš v službo le zaradi plače, si nesrečen''

Za zadovoljstvo na delovnem mestu so ključni zdravje, kompetence in volja do dela, pravi Zdenko Šalda, dr. med., spec. mdpš. Pri svojem delu se srečuje z različnimi generacijami zaposlenih, kot član zdravniške komisije ZZZS pa dobro pozna tudi številne zgodbe posameznikov, ki ne morejo ali ne želijo več delati.

»Volja do dela poganja ljudi naprej. Plača je prav gotovo nek motiv, ampak če hodiš v službo samo zato, da boš na koncu meseca dobil plačo, si nesrečen. Nemogoče, da bi bil zadovoljen in jasno je, da hitro najdeš razlog, da greš v bolniško, da hitro iskoristiš kakršnokoli možnost, da bi še upokojil in daleč od tega da bi bil trajnostno zaposljiv,« poudarja zdravnik Zdenko Šalda.

Zdravje ni le odsotnost bolezni, je splošno dobro počutje človeka, ki ga dosežemo z zmernostjo, z zdravim načinom življenja. Primerna telesna teža, gibanje, nekajenje in izogibanje prekomernemu uživanju alkoholnih pijač in stresu so temelji zdravega načina življenja, ki jih mora posameznik negovati od mladosti, s tem pa si zagotovi tudi aktivno, zdravo in dolgo življenje.

Starejši imajo več znanja, več veščin in več izkušenj, kar na delovnem mestu pogosto odtehta mladost in zdravstveno sposobnost mlajših. Da bi posameznik čim dlje ostal konkurenčen in hkrati tudi kot starejši uspešno delal, tudi telesno manj obremenjujoča dela, je pomembno, da si pridobi čim več znanja, se nauči novih veščin in razvija svoje kompetence.

Tega se zavedajo tudi na Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje, ki je za starejše zaposlene od leta 2016 izvedel številna brezplačna izobraževanja, zaradi katerih so posamezniki pridobili znanja, ki jih prej niso imeli v takšni meri. Konzorcij štirih partnerjev – poleg CIK Trebnje še GRM Center biotehnike in turizma Novo mesto, Šolski center Novo mesto in RIC Novo mesto – bo projekt nadaljeval do leta 2022. Brezplačno nadgrajevanje obstoječega in pridobivanje novih znanj bo tako omogočeno še več starejšim zaposlenim, ki se po telefonu 07 348 21 04 ali e-pošte sabina.tori-selan@ciktrebnje.si že lahko prijavijo na tiste programe, ki so jim najbolj zanimivi.

P. K. L.

Zvočni zapisi

Zdenko Šalda o volji do dela

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava