DL: Pobuda za prehod za pešce na Šmarješki cesti pri osrednji čistilni napravi

7.12.2018 | 12:00

ČN Ločna (foto: arhiv; B. B.)

ČN Ločna (foto: arhiv; B. B.)

Poklical je Slobodan Novakovič iz Novega mesta, ki je povedal, da je že pred petimi leti opozarjal na problem, ki ga je tokrat spet obelodanil. »Ob cesti, ki pelje od krožišča v Mačkovcu proti novomeški Qlandii, je na levi strani za odbojno ograjo pločnik, na desni strani pa ga ni. Ljudje, otroci in starejši, pa v glavnem ne hodijo po pločniku, ampak po ozki bankini ob desnem robu ceste, gledano iz Mačkovca, in sicer zato, ker je ta pot krajša. Menim, da bi morali narediti pločnik tudi na desni strani ceste,« je predlagal. Ko je pred leti na to opozoril, je dobil odgovor, da gre za državno cesto.

Glede varnosti pešcev v cestnem prometu je imel še eno pobudo. »Na Šmarješki cesti v smeri proti Mačkovcu se na desni strani ceste pločnik konča pri osrednji čistilni napravi. Če želi pešec na drugo stran cestišča, na kateri je pločnik, se znajde v situaciji, da mora prečkati cesto na nezavarovanem in neoznačenem prehodu,« je razložil in dodal, da se je pred leti glede tega, ker gre za občinsko cesto, že obrnil na občino, da bi se tam uredil prehod za pešce z utripajočo lučjo, a ga do danes še ni.

Z novomeške občine so odgovorili, da je bil projekt za ureditev prehoda za pešce na Šmarješki cesti skladno s pobudami pripravljen za izvedbo. »Pri podrobnejši analizi smo se odločili za celovito urejanje peščeve in kolesarske infrastrukture širšega območja, ki pa jo je treba uskladiti z državnim projektom gradnje odseka tretje razvojne osi med avtocesto Ljubljana–Obrežje in priključkom Maline. Kot smo že obveščali, bo v Ločni zgrajen most z vzporednimi povezavami za pešce in kolesarje. Dars začetek gradnje napoveduje v letu 2019,« so pojasnili.

Članek je bil objavljen v 39. številki Dolenjskega lista 27. septembra 2018 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava