Policisti o spopadu na Medvedjeku

6.12.2018 | 13:45

Policisti o spopadu na Medvedjeku
Policisti o spopadu na Medvedjeku

V Policijsko veteranskem društvu Sever Dolenjska in Bela krajina smo dne 28.11.2018 ob 17.00 uri, ob Dnevu Sever, v Velikem Gabru pripravili okroglo mizo na temo »Prispevek slovenske policije v spopadu na Medvedjeku« leta 1991«. Veliki Gaber je bil izbran predvsem zaradi teme pogovora, ki je bila posvečena dogajanju konec junija 1991. leta, ko se je v neposredni bližini, na Medvedjeku, odvijala drama na in ob tedanji magistralni cesti Ljubljana - Zagreb, kjer je bila v Medvedjeku blokirana kolona vojaških oklepnih vozil tedanje JLA, ki je bila na poti proti Ljubljani. Ob aktivnostih teritorialne obrambe je bil velik del opravljen s strani takratne Milice, od tega, da so z načrtnim usmerjanjem prometa pripravili blokado, opazovali delovanje blokiranih pripadnikov jugoslovanske armade, do obveščanja blokiranih vojakov in civilnih oseb – voznikov tovornjakov, od katerih je večina zapustila kraj, drugi pa so ostali. Tisti vozniki tovornjakov, ki so ostali, so izgubili življenje v času letalskega napada. Milica je po tem organizirala pomoč in odvoz umrlih ter še mnogo drugega. Milica je ves čas blokade kolone vojaških vozil JLA obveščala svoje nadrejene in vojake teritorialne obrambe o dogajanju ter o ukazih nadrejenih.

Glavni govorniki okrogle mize so bili: Stane Smolič, takratni komadir PP Trebnje; njegov pomočnik Janez Kukec; Dušan Hajdinjak, policist na PP Trebnje in Tone Gole, v času vojne inšpektor za operativno delovanje na UNZ Novo mesto, ki je zbral in uredil pričevanja udeležencev, fotografije in dokumente v zborniku Prispevek Milice Dolenjske in Bele krajine pri nastajanju države Slovenije.

Med povabljenimi gosti izpostavimo številne člane društva, vodstvo Vojašnice Franca Uršiča Novo mesto in nekdanjega načelnika generalštaba slovenske vojske g. Albina Gutmana.

Ob zaključku je zbrane v imenu Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjske in Bele krajine nagovoril predsednik društva Marjan Dragan. Vsi prisotni so po zanimivi okrogli mizi nadaljevali druženje ob prigrizku v prijetnem vzdušju ter obujali spomine na čas, ko so brez pomislekov na nekoč dano zaprisego jugoslovanski milici, utirali pot slovenski Policiji v Republiki Sloveniji.

Veliki Gaber, 28.11.2018

Zapisala:
Jože Robek, ki je povezoval okroglo mizo
in tajnik društva Tone Kos

Galerija

_policija (1)
_policija (2)
_policija (3)
_policija (4)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava