Miklavžev pohod do partizanskega tabora

5.12.2018 | 14:00

Miklavžev pohod do partizanskega tabora
Miklavžev pohod do partizanskega tabora

OO ZB za vrednote NOB Šentrupert je v počastitev 76. obletnice ustanovitve ZDO organiziral 1. 12. 2018 pohod v partizanski tabor »Jelovka«. ZDO je bila posebna partizanska enota, ki je takrat delovala v treh bataljonih in štela 265 bork in borcev. Njena posebnost je bilo delovanje v več funkcijah: teritorialno, vojaško, politično, mobilizacijsko, propagandno in kadrovsko. Prvi bataljon in štab odreda je deloval na področju med mirnsko železniško progo in italijansko-nemško okupacijsko mejo, drugi bataljon je deloval od Kočevskega Roga do dolenjske železniške proge, tretji pa je deloval v vzhodni okolici Ljubljane. Po uspešno prestani veliki italijanski ofenzivi jeseni leta 1942 se je odredov štab in 1. bataljon naselil v Lukovec pri Tihaboju. V oktobru 1942 je glavno poveljstvo partizanskih enot izdalo ukaz, da morajo vse partizanske čete in bataljoni imeti svoja taborišča izven naselij.

Za lokacijo svojega baznega tabora je ZDO izbral osrčje prijazne Dolenjske med Gabrovko, Mirno in Šentrupertom, v trikotu naselij Zaloka-Pečice-Zabukovje. To je gozdnati predel, ki mu domačini pravijo Jelovka. Po grapi, ki deli Jelovko, teče hudourniški potoček, ki izvira pod Zaloko in se nato izliva v reko Mirno. Ta kraj je bil izbran tudi zaradi tega, ker je bil sovražniku težje dostopen in hkrati blizu hribovskih vasi.

Partizanski tabor v Jelovki je imel nared že prva ležišča 2. novembra. Sam tabor je imel v svoji sestavi 4 zemljanke, 5 šotorov, eno leseno barako, prvo pomoč, kuhinjo in klavnico.

Tabor je bil izhodišče za razne borbene akcije, imeli so tudi zelo veliko raznih aktivnosti. Za dan mrtvih 1942 so na pokopališče v Šentrupertu na grobove padlim partizanom položili cvetje. Čez šest tednov so se pri Sv. Križu udeležili tudi polnočnice. Imeli so 11 političnih mitingov in 5 mobilizacijskih sestankov. Bili so tudi kulturno ozaveščeni saj so imeli svoj pevski zbor, izdali so svoje glasilo »STENSKI ČASOPIS«, izšle so tri številke v novembru in decembru. V Taboru so varovali tudi tako imenovano »STIŠKO TEHNIKO«, to je bila tiskarna, katera je bila prvotno v samostanu Stična. V eni izmed barak, ki je bila malo bolj oddaljena od centra tabora, pa so si uredili tiskarno in jo poimenovali »URŠKA«. V mesecu decembru so ponatisnili več številk »Slovenskega Poročevalca« in prvo številko ženske revije »NAŠA ŽENA«. Tabor so uporabljali do 22. decembra 1942 leta.

V spomin 76. obletnice ustanovitve ZDO je bil organizirani spominski pohod, ki smo ga poimenovali »MIKLAVŽEV POHOD«, saj so v taboru tudi organizirali miklavževanje s pomočjo župnika iz Sv. Križa.

Pohoda, ki sta potekala iz dveh smeri, in sicer Šentruperta in Zaloke, se je udeležilo približno 50 pohodnikov. Iz Zaloke je krenilo 13 otrok, učencev Osnovne šole Dr. Pavla Lunačka Šentrupert in vrtca Čebelica Šentrupert v spremstvu staršev in mentorice. Pohod je bil organizran v okviru krožka CICI PLANINEC, potekal pa je po poti, ki so jo markirali člani Planinskega društva Polet Šentrupert. Pri baraki, ki jo vzdržujejo člani ZB za vrednote NOB Šentrupert, pa so se na skupni slovesnosti, ki so jo popestril recitatorji krožka CICI PLANINEC, zbrali še praporščak ZDO Vojko Smole in predstavniki Slobodanove čete, praporščak ZB za vrednote NOB Šentrupert Sandi Pirh in člani Duletove čete iz Tržišča z dvema starodobnikoma. Delovanje ZDO je orisal predsednik ZB za vrednote NOB Šentrupert Jurij Bizjak, na koncu pa je otroke in vse ostale obdaroval tudi Miklavž, ki je pustil v taboru darila, in sicer taka, kot so jih včasih od njega dobivali naši starši in stari starši (suho sadje, pomaračne, mandarine, bomboni in pečen parkelj).

Ob prijetnem vzdušju in prepletanju mladosti s starostjo so se udeleženci razšli v upanju, da se naslednje leto zopet srečamo.

Po končanem uspešnem pohodu pa sta predsednik ZB za vrednote NOB Šentrupert in član Boštjan SLADIČ obiskala eno najstarejših članic organizacije Mici PIRH in ji voščila vse najboljše za njen 95. rojstni dan.

Boštjan Sladič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

5.12.2018–1     + (10)     – (11)     Oceni Lojzekov stric 

To so bolj maškare kot partizani.

6.12.2018+2     + (8)     – (6)     Oceni vl 

Vse čestitke organizatorjem spominov na NOB in naše hrabre borce, kar je nujno v poplavi neresnic in sovraštva do partizanov, ki smo jim priča danes. Tudi mnogi starši vključujejo svoje otroke v spominske prireditve. Resnica ne bo pozabljena!(vika lozar)

7.12.2018+1     + (6)     – (5)     Oceni winetou 

Lojzekov stric - moraš kakšno novo mantro pogruntat ali pa ti je to višek intelektualnega dosega ?

8.12.2018–3     + (4)     – (7)     Oceni marcko123 

kaka bedarija je tole.....kdo plačuje te pijanske fešte?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava