V metliški knjižnici o Lukomirju na Bjelašnici

29.11.2018 | 08:30

V metliški knjižnici o Lukomirju na Bjelašnici

Lukomir je najvišje ležeča vas (1472 m nadmorske višine) v Federaciji Bosne in Hercegovine, nahaja se na južnih pobočjih planinskega masiva Bjelašnice. Kljub odseljevanju prebivalstva in porastu turistične dejavnosti v zadnjih desetletjih transhumantno pašništvo ostaja ena glavnih gospodarskih panog bjelašniških vasi. V Lukomirju je v poletnem času naseljenih 22 hiš. Življenje prebivalcev je zaznamovano s transhumanco in sezonsko selitvijo družin in njihovih čred ovac. V grobem bi lahko življenje vaščanov razdelili na poletno življenje na Bjelašnici in zimsko obdobje v nižje ležečih naseljih v okolici Sarajeva, kot so Hadžići, Iliđa, Tarčin, Pazarić itn. Poletni del leta je zaznamovan s planinsko pašo ovac, pripravo sena in različnimi delovnimi opravili, ki prebivalcem Lukomirja omogočajo preživetje skozi celo leto. Vse do leta 2010 so vaščani ostajali na Lukomirju tudi pozimi.

Lukomir je ena redkih vasi na Bjelašnici, ki med jugoslovansko vojno v 90. letih ni bila požgana in je zato ohranila tradicionalno arhitekturo in videz. To je danes njena glavna znamenitost, ki spodbuja vedno večji obisk zunanjih obiskovalcev. V turistični ponudbi se Lukomir predstavlja kot idilična vasica nad kanjonom Rakitnica, kot ena najbolj avtentičnih in nedotaknjenih vasi v Bosni in Hercegovini. Celotno območje je priljubljeno tudi med pohodniki in v zimski sezoni med smučarji. Lukomir, moj dom je etnografski film, ki je nastajal od aprila 2014 do maja 2017, in sicer kot vizualna etnografija vsakdanjega življenja starejšega para, Ismeta in Tidže Čomor, s katerima sta avtorja filma živela v različnih obdobjih oz. letnih časih. Spremljata ju pri večini delovnih opravil na Lukomirju in v Hadžićih, ki zaznamujejo njun vsakdan, kot tudi pri spustu ovac v dolino in ponovni vrnitvi na Lukomir.

Opis avtorjev:

Manca Filak, doma iz Gribelj, je etnologinja in kulturna antropologinja, trenutno zaposlena kot mlada raziskovalka na Inštitutu za slovensko narodopisje Znanstveno raziskovalnega centra ZRC SAZU. Je avtorica več etnografskih in dokumentarnih filmov, ki so gostovali na različnih filmskih festivalih po Evropi. Sodeluje pri organizaciji festivala Dnevi etnografskega filma in predava na Poletni šoli vizualne etnografije.

Žiga Gorišek je etnolog in kulturni antropolog, fotograf in avtor več etnografskih in dokumentarnih filmov, ki so bili predvajani na številnih domačih in tujih mednarodnih festivalih. Strast do gora in visokogorskih kultur ga je spodbudila, da se je med študijem pogosto posvečal preučevanju in dokumentiranju transhumantnih praks pašništva.

četrtek, 29. november, ob 18. uri, Kulturni dom Metlika

etnografski film »LUKOMIR, MOJ DOM«

Avtorja: Manca Filak, Žiga Gorišek (Ethnocinema production)

Lokacija snemanja: Lukomir, Bjelašnica, Bosna in Hercegovina

VSTOP PROST

Ljudska knjižnica Metlika

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

1.12.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni vl 

Mladi šolani raziskovalci nam omogočajo drugačen pogled na našo okolico in življenje. Vse to je daleč od tako popularnih trgovskih centrov. Knjižnica ima občutek za predstavitve, ki resnično polepšajo naš vsakdan. (vika lozar)

6.12.2018Oceni Marko Pavlin 

Najboljše je kar v živo pogledat. http://p.pavlin.si/2015/08/lukomir/

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava