Nalezljiva pozitiva Primoža Jeraliča; besed 'ne zmorem' ne pozna

21.11.2018 | 12:15

Nalezljiva pozitiva Primoža Jeraliča; besed 'ne zmorem' ne pozna

Novembra je v splošnih knjižnicah po Sloveniji posebej praznično. Na dvajseti dan v mesecu namreč knjižnice obeležujemo svoj dan. V Brežicah praznovanje navadno razširimo kar na cel teden oziroma še bolj – čez cel mesec. Skoraj že tradicionalno pa je to tudi priložnost, ko za maturante brežiških srednjih šol pripravimo posebno predavanje.

V petek, 16. novembra 2018, smo v knjižnični dvorani gostili Primoža Jeraliča – zavzetega športnika in človeka, ki ne pozna besede »ne zmorem«. Svojo neustavljivost je leta 2016 dokazal tudi z izjemnim desetim mestom na paraolimpijskih igrah v Riu.

Strinjali smo se, da zgodba življenja in pravljice za lahko noč nista enaki. Pri pravljici ne moremo vplivati na končni razplet zgodbe, zato je konec navadno srečen. V življenju pa ni vedno tako. Primožu je nepričakovani trenutek februarja 2008 spremenil začrtane poti in življenjsko zgodbo nasploh. Takrat se je zavedel, kako krhki smo. A to ga ni ustavilo, temveč mu je dalo novega zagona. Z močno voljo in trdim delom je dokazal, da so sanje lahko resničnost. Postal je vrhunski parakolesar.

Šport je način njegovega življenja, strast ter velika ljubezen. Slednja pa je tudi sicer njegovo vodilo. Najvišjo stopnico je prestopil, ko se je sprejel v drugačni luči. Ljudi, ki govorijo, česa ne zmoremo, ne znamo, ne smemo ..., ne posluša. In prav to je bila naša skupna spodbuda za vse prisotne.

Dijaki, profesorji in knjižničarji lahko potrdimo, da je Primoževa pozitiva nalezljiva. Prav vsak dan pa uresničujmo njegove besede in živimo življenje!

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

Galerija

_zzknj (1)
_zzknj (2)
_zzknj (3)
_zzknj (4)
_zzknj (5)
_zzknj (6)
_zzknj (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava