Proslava ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni

19.11.2018 | 11:45

Proslava ob svetovnem  dnevu sladkorne bolezni
Proslava ob svetovnem  dnevu sladkorne bolezni
Proslava ob svetovnem  dnevu sladkorne bolezni
Proslava ob svetovnem  dnevu sladkorne bolezni

Viteška dvorana brežiškega gradu se je v soboto, 10. novembra, napolnila do zadnjega kotička, ko se je le nekaj minut po deseti uri začela proslava ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja.

Scenarij proslave je pripravila gospa Milena Jesenko, vsa organizacija pa je bila v rokah predsednice društva, gospe Darje Mandžuka, in upravnega odbora Društva diabetikov Posavje Brežice.

Proslavo sta vodila Janja Rostohar in Mitja Baškovič.

V kulturnem programu, razporejenem med posamezne govorce in programske točke proslave, so nastopili odlični brežiški kulturni ustvarjalci: na dvorišču gradu Pihalni orkester Loče in mažoretke, v dvorani pa še Band OŠ Brežice, Nina Berger, Maja Tomič, Tomaž Zevnik, Uroš Polanec, Irena Hribar, Bratje Ferenčak in Marko Blaževič ter Vokalna skupina Solzice.

Pozdravni nagovor je imela gospa Darja Mandžuka, predsednica Društva diabetikov Posavje Brežice. Zaželela je prijetno počutje v Brežicah gostom:

predsedniku Državnega zbora RS, gospodu Dejanu Židanu,

ministru za zdravje RS, gospodu Samu Fakinu,

poslancu  Državnega zbora, gospodu Igorju Zorčiču,

predsedniku Fundacije za financiranje invalidnih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji, gospodu Vladu Kukavici,

podpredsedniku Zveze društev diabetikov Slovenije in članu Evropske diabetične zveze (IDF EUROPA), gospodu Alojzu Rudolfu,  

častnemu članu Zveze diabetikov Slovenije, gospodu Ivanu Bergoču,

pozdravila je

župana Občine Brežice, gospoda Ivana Molana, 

predstavnici Občine Krško in Sevnica,

direktorje in predstavnike zdravstvenih in drugih javnih zavodov iz Posavja.

Če bi vse, kar je povedala, strnil v en stavek, bi se ta glasil nekako takole: V skupini ljudi, ki jih družijo podobne zdravstvene težave, se posameznik bolje počuti.

Sledil je nagovor župana občine Brežice, gospoda Ivana Molana. Iz povedanega se je dalo razbrati, da se na Občini zavedajo pomena društev in temu primerno društvom pomagajo, finančno in tudi drugače. Zaključil je s čestitko Društvu diabetikov Posavje Brežice za trideset let delovanja in ob tem predsednici društva, Darji Mandžuka, izročil plaketo Občine.

Alojz Rudolf, podpredsednik ZDDS, je v svojem nagovoru pojasnil, kako je prišlo na pobudo OZN leta 2006 do tega, da se je na svetovni zemljevid zapisalo 14. november kot Dan sladkorne bolezni. Prav sladkorna bolezen je bolezen sodobnega sveta, ki v današnjem času nezadržno narašča. V Sloveniji je že 160.000 bolnikov.

Zdravstveni minister, Samo Fakin, je opozoril na poslikavo v Viteški dvorani, ki prikazuje radost življenja in lepote, ki nas obdajajo. Iz te primerjave je izpeljal misel: »Če nekaj naredimo za druge, smo naredili tudi zase!«

Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora, gospod Dejan Židan. Zagotovil je, da bodo sladkorni bolniki imeli vso mogočo podporo države, ki za njih vzorno skrbi. Ne smemo pa se zanašati samo na državo in od nje pričakovati čudežev. Uspešni bomo le tedaj, če bo vsak posameznik poskrbel zase.

Sledila je podelitev priznanj posameznim društvom. Priznanja sta podelila gospa Darja Mandžuka in Alojz Rudolf.

Prejeli so jih: Društvo diabetikov Mežiške doline, D. D. Novo mesto, D. D. Domžale, Srednja šola Domžale, D. D. Nova Gorica, OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica, D. D. Gornja Radgona in OŠ Gornja Radgona, Društvo zgornjesavinjskih diabetikov Mozirje in OŠ Nazarje ter OŠ Mozirje.

Priznanja so prejeli še društvi diabetikov Mežiške doline in Novega mesta, Občina Brežice, Krško in Sevnica ter Elmont Krško.

Po dobri uri in pol, so se udeleženci proslave zadržali v prijetnem druženju, ob kozarčku in prigrizkih, ki so jih pripravili prizadevni domači gostitelji.

Številni so odhajali domov v soncu in s soncem v sebi. Ta proslava je udeleženim vlila polno čašo optimizma, upanja in poguma.

Rudi Mlinar
Foto Rožman Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava