Ela Petan, Ana Sever in Luka Cicvarić z zlatimi odličji na mednarodnem karate tekmovanju

19.11.2018 | 09:20

Ela Petan, Ana Sever in Luka Cicvarić z zlatimi odličji na mednarodnem karate tekmovanju

V soboto, 17. novembra 2018, je v Ljubljani potekal močan mednarodni karate turnir Ljubljana Open 2018, ki se ga je udeležilo kar 616 tekmovalcev iz 11-ih držav. Karate klub Brežice je zastopala močna in dobro pripravljena ekipa, ki je osvojila kar 7 odličij in skupno odlično deseto mesto med 107-imi sodelujočimi klubi in reprezentancami. Najuspešnejša tekmovalka je bila mlajša kadetinja Ela Petan, ki je osvojila zlato v katah in bron v borbah.

V dopoldanskem delu tekmovanja so se pomerili kataši. Prvo medaljo je osvojila Maja Lazanski v kategoriji deklic (8. –4. kyu). V prvem kolu je izgubila proti kasnejši finalistki in kasneje v repasažu suvereno z dvema zmagama osvojila bron.

Sledil je nastop Luke Cicvarića, ki se je pomeril kar v dveh kategorijah dečkov. V prvi (v konkurenci 8.–4. kyu) je suvereno premagal vse tekmece in gladko zmagal brez izgubljene točke ter dobil zasluženo zlato odličje. V drugi (dečki absolutno) je imel nekaj smole pri žrebu, saj ga je najprej izločil kasnejši zmagovalec, v repasažu pa tretjeuvrščeni tekmovalec.

V kategoriji deklice absolutno je odlično nastopila tudi najboljša deklica iz Brežic Sara Marija Lavrič. Kljub temu, da je v prvem kolu izgubila proti kasnejši zmagovalki, jo je ta popeljala v repasaž, kjer pa je Sara izvedla še dve odlični kati in v kategoriji deklice absolutno osvojila bronasto odličje. Sara je zadnje čase nekoliko manj trenirala, z dodatnim vložkom pa je sposobna zmagovati tudi na največjih tekmovanjih.

V kategoriji kate mlajše kadetinje je ponovno suvereno zablestela Ela Petan, ki je v petih kolih brez ene same izgubljene točke premagala vse tekmice in kot največji mladi up slovenskega karateja osvojila zlato odličje. Ela se je izkazala kot izjemna mojstrica in velik uspeh v katah kasneje dopolnila tudi z bronom v borbah. Ela ogromno vlaga v karate in rezultati so temu primerni, zato ji grejo res vse čestitke. V isti kategoriji je zelo lepo nastopila tudi Elina klubska kolegica Saša Petković, ki zadnje čase vidno napreduje tudi v katah. Tokrat je na tatami stopila dvakrat, prvo kolo je gladko zmagala, v drugem pa za las z rezultatom 2 : 3 izgubila in žal ni dobila priložnosti v repasažu.

Nika Omerzo je nastopila v kategoriji kate mladinke in kate U21. V prvi kategoriji je izvajala kato paiku, vendar žal tesno izgubila brez možnosti v repasažu. Nika je takoj nadaljevala z nastopi v kategoriji U21, kjer je v zelo močni konkurenci po dveh odlično izvedenih katah osvojila peto mesto. Nika dozoreva v pravo vrhunsko karateistko, ki jo bodo še kako spoštovali tudi v članski konkurenci.

Nastja Galič je tokrat nastopila na povabilo Karate zveze Slovenije v članski konkurenci in ponovno suvereno posegla po odličju. Člansko tekmovanje so zaznamovale prav prve štiri najboljše tekmovalke, in sicer Kristin Wieninger (Avstrija), Francesca Reale (Italija), Nastja Galič in Maša Simonič (Slovenija), ki so v zaključku tekmovanja vse medsebojne dvoboje zaključile z rezultatom 2 : 3 ali obratno, kar kaže na izjemno izenačenost na vrhu. Posavka Nastja Galič je izjemna tekmovalka in nesebična mentorica mlajšim kolegicam v brežiškem klubu, zato gre njihov uspeh pripisati tudi njej. Tokrat je bila tretja in tako ohranila prednost na izbornih tekmah za nastop na naslednjem evropskem prvenstvu za člane, kjer lahko nastopi le po en tekmovalec iz vsake države.

Po uspešnih nastopih katašev so na tatami stopili borci in vnovič pokazali, da se v klubu razvija vse kvalitetnejša borbena ekipa. Prav vsak nastopajoči je dokazal, da se lahko enakovredno kosa z najboljšimi v kategoriji in ob nadaljevanju dobrega dela v klubu nas čaka še svetla prihodnost. Tjaša Petković je nastopila v kategoriji deklic do 40kg in v prvem krogu izločila Anastasio Voskoboinkyovo iz Ukrajine, v drugem Nancy Sodhi iz Indije, v polfinalu je z 0:2 klonila proti Rodmanovi iz Hrvaške, repasažni boj z Radičevo pa se je končal neodločeno z 0:0. Sodniška odločitev je s 3:2 žal medaljo prinesla nasprotnici, vsekakor pa dve doseženi zmagi na tekmovanju s tako pestro mednarodno udeležbo dokazujejo, da se bo z rednim in pravilnim treningom lahko razvila v tekmovalko, ki bo krojila vrh tako na domačih tleh, kot v tujini.

Pri mlajših kadetih do 40kg je svoje nastope z zmago začel tudi Jaka Cerjak. Uvodno borbo z ukrajincem Dymitrom Kirsanovom je dobil z 2:0, v drugem krogu je bil domačin Bor Žibert žal premočan nasprotnik, zaradi poraza v polfinalu proti nasprotniku iz Irana, pa Jaku ni bila dana možnost repasažnih bojev.

Pri mlajših kadetinjah do 50kg je z osvojeno bronasto medaljo svojo kompletnost zopet demonstrirala Ela Petan. V prvem krogu je bila po predaji Italijanke Michele Farsetti prosta, v drugem krogu je z 2:0 premagala Saro Arsenič iz Postojne, sledil je zelo izenačen polfinalni boj z Brezovnik Tiso iz Grosupelj, ki ga je žal dobila nasprotnica (1:3), v repasažnem boju za 3. mesto pa je povsem zbrano in odločno z 8:0 odpravila Gajo Humar iz Idrije in se zasluženo povzpela na oder za najboljše. Ela postaja vse bolj suverena in zrela borka, kar jo nedvomno uvršča med najbolj perspektivne posameznice v Sloveniji.

Pri kadetih do 57kg sta nastopila Sebastijan Lašič in Lan Kerin. Žal sta tekmovanje končala v prvem krogu, a ju velja vseeno pohvaliti, saj sta nastopila srčno in napadalno, žal pa tokrat športna sreča ni bila na njuni strani. Sebastijan je bil po odsotnosti nasprotnika iz Indije v prvem krogu prost, v drugem krogu pa se je pomeril z Lucijanom Jamnikom iz Iga. Po uvodnem vodstvu nasprotnika je Sebastijan izvedel čudovito vezano akcijo, ki jo zaključil z lepo brco v glavo, a zmago so mu tokrat odvzeli sodniki, ki so napad žal ocenili kot nekontroliran. Vsekakor je naš tekmovalec začutil, da se lahko enakovredno meri z vsemi nasprotniki in ob trdem treningu bi se lahko v bližnji prihodnosti uvrščal tudi med najboljše. Lanu je žreb že v prvem krogu namenil kasnejšega polfinalista Lana Gabrijelčiča iz Vrhnike, a Lan ni nastopil rezervirano, srčno in napadalno je iskal točke, žal pa je bil nasprotnik zanj zaenkrat še preveč izkušen nasprotnik.

Največji uspeh na tekmovanju smo dosegli v kategoriji kadetinj nad 50kg, kjer ni veliko manjkalo, da bi se naši tekmovalki srečali v finalu. Na eni strani žrebne liste je svoj napad na vrh začela druga izmed neustrašnih sester Petković, Saša. V prvem krogu je kar s 4:1 premagala Hano Pavšič iz Idrije, v drugem s 3:1 Iliaro Gorini iz Italije, v polfinalu je kar z 2:0 povedla trikratno zmagovalko pokala Slovenije, Avžner Zojo, a se z vodstvom prehitro zadovoljila, kar je izkušena nasprotnica znala hitro izkoristiti in ji ukradla finale. Sledil je repasaž za tretje mesto, trd boj med Sašo in italijanko pa je medaljo žal prinesel nasprotnici. Vsekakor si je Saša v očeh vseh konkurentk, kot tudi njihovih trenerjev, zaslužila spoštovanje za prikazano na tatamiju.

Največji uspeh med borkami je dosegla Ana Sever, ki v letošnji sezoni niza medalje kot po tekočem traku. Ana je svojo pot do finala na drugi strani žrebne liste začela prek Ukrajinke Natalie Zharaykove (1:0), sledila je zmaga nad Tašo Muzik iz Kranja (1:0), v polfinalu je izločila Anjo Pulič iz Hrvaške, v finalu pa jo je čakala Zoja Avžner iz Polzele, ki je v polfinalu izločila našo Sašo. Ana se je proti Zoji borila odlično, držala se je dogovorjene taktike in prikazala svojo najboljšo borbo na tekmovanju. Nasprotnico je premagala z 2:1 in zasluženo osvojila zlato medaljo.

V zopet tehnično izjemni konkurenci kadetov do 52kg in nedvomno najzahtevnejši kategoriji turnirja, je nastopil David Matija Lavrič. Začel je suvereno in kar s 6:0 premagal Victorja Goncharja iz Ukrajine, v drugem krogu pa je klonil proti odličnemu Italijanu Ceriellu Vanni. Ta je v polfinalu izgubil z 0:1 proti našemu državnemu prvaku Bašiču Fekonji, kar je Davidu zaprlo pot v repasaž. Nedvomno David vidno napreduje iz tekme v tekmo in velja za enega največjih potencialov ne le v klubu, temveč tudi za slovensko borbeno ekipo. David se bo čez 14 dni kot član državne reprezentance udeležil balkanskega prvenstva, ki se bo odvijalo v Dubrovniku.

Vrhunec jesenskega dela na tekmovalnem koledarju naše člane čaka že čez teden dni, ko bodo v Mariboru nastopili na državnem prvenstvu do 21 let. Vsem želimo veliko uspeha!

KK Brežice

Galerija

_zzzzbre (1)
_zzzzbre (2)
_zzzzbre (3)
_zzzzbre (4)
_zzzzbre (5)
_zzzzbre (6)
_zzzzbre (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava