Slovenski tradicionalni zajtrk v Radečah

19.11.2018 | 09:35

Slovenski tradicionalni zajtrk v Radečah

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, katerega so v petek v slovenskih vrtcih in šolah obeležili in po že ustaljenih načelih pripravili skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za okolje in prostor ter številnimi drugimi partnerji.

Radeške otroke v vrtcu so zjutraj obiskali župan Občine Radeče, Tomaž Režun, direktorica občinske uprave, Brigita Stopar, svetovalka za družbene dejavnosti na Občini Radeče, Melita Simončič ter člani Čebelarskega društva Radeče, Gregor Bregar, Ludvik Kos in Ana Novak, kot tudi ravnateljica Javnega zavoda Osnovna šola Marjana Nemca Radeče, Katja Selčan in njena pomočnica za vrtčevski enoti, Anita Slakonja ter socialna pedagoginja, Monika Napret.

Otroci so namesto v igralnicah svoj prvi jutranji obrok pojedli, starejši v zgornji, mlajši pa v spodnji avli radeškega vrtca, za mizami, katere so krasile ročno izdelane podobe čebel in satovja. Za raznolik zajtrk so poskrbeli lokalni dobavitelji: sveže mleko z bregov Brunka je prispevala kmetija Kranjc z Budne vasi pri Šentjanžu, maslo so pripravili na kmetiji Korbar na Močilnem, med pa pri metliškem čebelarju Maksimilijanu Vajda. Jabolka so zrasla in dozorela na kmetiji Branka Pec v Loki pri Zidanem Mostu, eko pirin kruh so spekli na ekološki kmetiji Franca Zahrastnika, kruh iz krušne peči pa na kmetiji Gnidica v Lončarjevem dolu blizu Sevnice.

Najpomembnejši obrok dneva je bil tako v petek za najmlajše v obeh javnih vzgojno-izobaževalnih ustanovah, radeški šoli in obeh enotah redeškega vrtca (Biba Baja in Čira Čara) posebej slasten in prazničen, z namenom, da otroci kolektivno obeležijo prehranjevanje s hrano domačega izvora.

Tudi sicer v radeški šoli in vrtcu dajejo velik poudarek lokalno pridelanim živilom, saj poleg zgoraj omenjenih, v sodelovanju s še petimi dobavitelji, v kuhinji za otroke pripravljajo obroke tudi iz eko mesa (Gabrijele pri Krmelju), eko jajc (Loka pri Zidanem Mostu) ter svežega sadja in zelenjave (Loka pri Zidanem Mostu, Vrhovo). Pomena zdrave prehrane in čim krajše transportne poti od dobaviteljev do končnih uporabnikov se tako zavedajo in ga udejanjajo na dnevni ravni, s čimer otroci v Radečah že od malih nog vedo, kaj jedo.

Doroteja Jazbec

Galerija

_zzzajtrk (1)
_zzzajtrk (10)
_zzzajtrk (11)
_zzzajtrk (12)
_zzzajtrk (13)
_zzzajtrk (14)
_zzzajtrk (15)
_zzzajtrk (16)
_zzzajtrk (17)
_zzzajtrk (18)
_zzzajtrk (19)
_zzzajtrk (2)
_zzzajtrk (20)
_zzzajtrk (21)
_zzzajtrk (22)
_zzzajtrk (23)
_zzzajtrk (24)
_zzzajtrk (25)
_zzzajtrk (26)
_zzzajtrk (3)
_zzzajtrk (4)
_zzzajtrk (5)
_zzzajtrk (6)
_zzzajtrk (7)
_zzzajtrk (8)
_zzzajtrk (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava