Konferenca Fakultete za zdravstvene vede NM: Celostna obravnava pacienta

16.11.2018 | 12:30

Konferenca Fakultete za zdravstvene vede NM: Celostna obravnava pacienta
Konferenca Fakultete za zdravstvene vede NM: Celostna obravnava pacienta
Konferenca Fakultete za zdravstvene vede NM: Celostna obravnava pacienta
Konferenca Fakultete za zdravstvene vede NM: Celostna obravnava pacienta

Univerza v Novem mestu Fakulteta za zdravstvene vede je včeraj organizirala 8. mednarodno konferenco Celostna obravnava pacienta. V tematskih sekcijah je več kot 150 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Poljske in Srbije razpravljalo o celostni obravnavi pacienta, zdravljenju in zdravstveni negi bolnikov s kroničnimi obolenji, zagotavljanju kakovosti v zdravstvenem in socialnem varstvu, izobraževanju in organizaciji v zdravstvu, preventivi v zdravstvu ter zdravstvenem varstvu otrok.

V uvodnem delu konference je bila obeležena 10-letnica delovanja fakultete. V študijskem letu 2008/2009 so se v visokošolski strokovni študijski program Zdravstvena nega vpisali prvi študenti. Dekanica fakultete doc. dr. Nevenka Velikonja Kregar pravi, da je »10-letnica pomemben mejnik, ko lahko ugotovimo, da je fakulteta v teh letih prehodila razvojno naravnano pot od visoke šole do članice univerze, ki izvaja študijske programe na vseh treh stopnjah študija in vpisuje več kot 450 študentov. Ta razvojna naravnanost in vpetost v mednarodni prostor se kaže tudi v tem, da ugotavljamo pozitivne trende v izvedbi mednarodne znanstvene konference tako glede kakovosti prispevkov kot tudi števila domačih in tujih udeležencev«. Prvi dekan fakultete prof. dr. Božo Kralj je poudaril, da je »fakulteta pred desetimi leti razvila prvi program zdravstvene nege v Sloveniji, ki je bil skladen z Bolonjsko deklaracijo«. Prof. dr. Marjan Blažič je poudaril, da je vsakoletna konferenca med najpomembnejšimi znanstvenimi srečanji na področju zdravstvenih ved v regiji. Podpredsednik Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, ki je častni pokrovitelj konference, g. Jože Prestor je ob tej priliki izpostavil problem zdravstvene nege v Sloveniji, še posebej pa pomanjkanja zakonodajne ureditve tega področja.

V plenarnem delu konference je doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, specialistka nevrologinja in vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki v Ljubljani, predstavila definicijo, patofiziologijo, epidemiologijo ter diagnostiko krhkosti in njeno povezavo z demenco. Poudarila je tudi ukrepe za preprečevanje krhkosti in upadanja kognitivnih funkcij, med katere spada predvsem sprememba življenjskega sloga. Dr. Anna Axelin iz Turku University of Applied Sciences, Finska, je predavala o oskrbi, osredotočeni na družino, doc. dr. Bojana Filej je predstavila pomen medkulturnosti za holistično obravnavo pacienta, prof. dr. Karmen Erjavec je razpravljala o komunikaciji zdravstvenih delavcev s pacienti in svojci in dr. Božena Gorzkovicz iz Pommeranian Medical University, Poljska, je prikazala implementacijo ICNP smernic na Poljskem.

Fakulteta za zdravstvene vede

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava