Ne obsojam, objemam.

16.11.2018 | 12:00

Ne obsojam, objemam.
Ne obsojam, objemam.

To je slogan, ki so ga med razmišljanjem o prednostih sožitja različnih kultur minuli teden razvili novomeški dijaki pod mentorstvom komunikacijskega strokovnjaka. Slogan je bil pika na i zaključka projekta OMG! 2, s katerim je Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto okoli tisoč mladim letos omogočalo dostop do kakovostnih informacij in tudi osebnih stikov s priseljenci. Doživetje se je tako zelo razlikovalo od splošne družbene klime in klime na družbenih omrežjih, da je bil vzklik presenečenja »OMG!« zelo pogost odziv. Projekt je finančno podprl Urad RS za komuniciranje.

Pogosto pozabljamo, da priseljenci, med katere štejemo tudi begunce, niso enotna skupina, v kateri so si vsi posamezniki podobni. Skupno jim je le to, da so na tak ali drugačen način v nekem trenutku prišli v Slovenijo. Sicer pa so si med sabo enako različni, kot smo si med sabo različni vsi prebivalci Slovenije: po izobrazbi, veščinah, znanjih, veroizpovedi, svetovnem nazoru, osebnostnih lastnostih, hobijih, koreninah itd. Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je zato za mlade pripravilo aktivnosti, s pomočjo katerih so razvijali sposobnost kritičnega razmišljanja o tem, kako na podlagi javno dostopnih informacij gradijo svoj odnos do priseljencev, ter kako njihov osebni odnos prispeva v izgradnjo splošne družbene klime.

Mladi so se seznanili z vzroki in s posledicami migracij, s pomenom spoštovanja človekovih pravic, s posledicami sovražnega govora ter z nujnostjo medkulturnega dialoga, če želimo živeti v odprti in vključujoči družbi. Spoznali so tudi,  kako priseljenci s svojim znanjem in delom prispevajo k razvoju družbe. Načini, kako so prihajali do novih spoznanj, pa so bili zelo različni. Nekaj informacij so pridobili na klasičen način s predavanji in delavnicami. Nekaj so jih začutili na kulturnih dogodkih v izvedbi predstavnikov različnih kultur, ki živijo v Sloveniji. Najdragocenejše in tudi najbolj učinkovite pa so bile informacije, ki so jih mladi pridobili »iz prve roke«, ko so se ne le srečevali in pogovarjali z begunci/priseljenci, ampak so z njimi sodelovali pri konkretnih nalogah. Najbolj je navdušila Živa knjižnica, ki je podobna navadni, le da so knjige v njej ljudje, do katerih ima družba predsodke. Med 15-minutno »izposojo« za klepet pa izveste njihove resnične zgodbe. Podobno zanimive so bile tudi aktivnosti, pri katerih so si dijaki in priseljenci izmenjali svoja znanja o jeziku, pisavi, plesih in tradiciji, ter skupne športne igre.

Projekt se je zaključil z novim sloganom, ki so ga ustvarili dijaki novomeške Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije, ko so skupaj s komunikacijskim strokovnjakom Matjažem Germom razmišljali o družbeni moči besed. Spoznali so, da so besede skozi zgodovino imele veliko motivacijsko moč, ki jo lahko uporabimo v dobre ali pa slabe namene. Če lahko razpihujejo sovraštvo, lahko tudi povezujejo. Novi slogan kaže na to, da mladi zelo dobro razumejo, za kaj bi se morali kot družba zavzemati.

Tina Cigler

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava