DL: V Korenovi hiši odslej tržnica Eko koren

16.10.2018 | 14:40

Peter, Majda in Boris Raztresen pred prvo pokrito ekološko tržnico v Beli krajini

Peter, Majda in Boris Raztresen pred prvo pokrito ekološko tržnico v Beli krajini

Ponudniki, ki so se predstavili na odprtju tržnice Eko koren.

Ponudniki, ki so se predstavili na odprtju tržnice Eko koren.

Potrebnega bo nekaj časa, da se bodo tako ponudniki kot kupci navadili na pokrito tržnico.

Potrebnega bo nekaj časa, da se bodo tako ponudniki kot kupci navadili na
pokrito tržnico.

V Črnomlju je zaživela prva pokrita ekološka tržnica v Beli krajini, ki bo odprta vsak dan med 9. in 11. uro – Kot ponudniki so vabljeni vsi, ki imajo certifikat za ekološko kmetovanje – Družina Raztresen je prekinila propadanje nekdanje Korenove hiše, v kateri je bila vedno trgovina

Ponudniki na črnomaljski sobotni kmečki tržnici so se že pred leti začeli pritoževati, da za delo nimajo ustreznih pogojev. Tržnica je namreč na ploščadi med Glasbeno šolo Črnomelj in župnijsko cerkvijo sv. Petra, ki se po novem imenuje Petrov trg. Ponudniki so tarnali, da so na prostem izpostavljeni vremenskim neprilikam, kot so mraz, dež, pa tudi vročini in da nimajo sanitarij. Od minule sobote pa so vsaj ekološkim pridelovalcem hrane omogočene boljše razmere, saj je Črnomelj dobil prvo pokrito ekološko tržnico, ki je tudi edina tovrstna v Beli krajini.

V mnogih starih jedrih slovenskih mest so številne stavbe, ki jih že močno najeda zob časa, še posebej pa so izpostavljene propadanju tiste, v katerih že več let ni življenja. Pri tem tudi Črnomelj ni izjema. Ena takšnih hiš, ki ji je grozilo, da bo šla po poti dveh eminentnih mestnih stavb, Kobetičevega gradu in Skubcove hiše, je bila tudi Korenova hiša na vogalu Ulice Lojzeta Fabjana in Ulice Staneta Rozmana. Prvi dve stavbi, ki sta imeli pomembno vlogo v značilni črnomaljski veduti, so namreč zaradi tega, ker sta bili prazni in sta že močno propadli, porušili. Prvo pred desetletji, drugo pa letošnjo pomlad.

PRAZNA VEČ KOT DESETLETJE

Korenovo hišo pa so z nakupom rešili pred propadom Boris in Majda Raztresen ter njun sin Peter iz Rima pri Adlešičih. Boris se je odločil, da bo v velikem pritličnem prostoru uredil pokrito tržnico. »Priznam, da niti nismo razmišljali o tem, kako bi rešili pred propadom staro črnomaljsko stavbo. Sin Peter se je v začetku letošnjega leta preprosto odločil, da bo kupil to, kot je sam dejal, posebno hišo, z ženo pa sva priskočila na pomoč. Hiša je stara več kot sto let, v pritličju pa je bila vedno trgovina. Katarina Šterk je dobila hišo za doto, ko se je leta 1922 poročila s Petrom Korenom. Koren je imel v hiši trgovino z mešanim blagom. Prodajal je prehranske artikle, oblačila, gradbeni material, a tudi bencin. Na železniški postaji je imel tri cisterne z bencinom, od koder so ga pripeljali v podzemno cisterno ob trgovini, ki je tam še vedno. Med drugo svetovno vojno so, ko je Bela krajina postala osvobojeno ozemlje, v Korenovi hiši spali pomembni slovenski akterji tistega časa, po vojni pa so jo nacionalizirali. Ko je bila leta 1995 z denacionalizacijo hiša vrnjena dedičem, so jo nemudoma prodali,« Boris oriše zanimivo zgodovino Korenove hiše, ki je bila zadnjih 12 let prazna.

Starejši meščani se še dobro spominjajo Veletekstilove trgovine v Korenovi hiši, ki se je razširila tudi v prvo nadstropje. V njej so leta 1967 uredili tudi prvo hišno dvigalo v Beli krajini, vendar le za prodajno blago. Raztresen pravi, da se je skupaj ujelo več stvari, zaradi katerih se je odločil za ekološko tržnico. Sam je namreč ekološki kmet in nosilec kmetijske dejavnosti, medtem ko je sin Peter nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Boris ima tudi društvo za kmetijstvo, turizem, kulinariko in domače obrti RIM LAN. Dobro sodeluje z ekološkima kmetoma Cirilom Tottrom iz Gribelj in Borisom Grabrijanom iz Velikih sel pri Adlešičih. A tudi nekaj drugih ekoloških kmetov je izrazilo pripravljenost za prodajo na tržnici.

TUDI DOGODKI

»S kmetijske svetovalne službe so poslali obvestilo o tem, da v Korenovi hiši odpiramo tržnico, ki smo jo poimenovali Eko koren, okrog 130 ekološkim kmetom. A sta se odzvala le dva. Ko smo pripravili sestanek, pa jih je prišlo okrog 20,« pravi Raztresen. Na sobotnem odprtju je svoje pridelke in izdelke ponujalo sedem ekoloških kmetov. Na voljo so bili mlečni in konopljini izdelki, zelenjava, moka, mesnine. Boris zatrjuje, da je v hiši dovolj prostora za še vsaj 10 ponudnikov, pričakuje pa jih tudi iz metliške in semiške občine. Prvi dan so bili namreč zgolj črnomaljski kmeti.

»Ker se zavedamo, da si gospodinje želijo, da imajo vsak dan na dosegu roke vse, kar potrebujejo za pripravo obrokov, smo jim prisluhnili. Tako bo tržnica odprta vsak dan od ponedeljka do sobote od 9. do 11. ure. Če pa bodo ponudniki in kupci želeli, lahko tudi ob nedeljah. Na odprtju je prodajal še vsak sam, kako bo v bodoče, pa bo pokazal čas. Sicer pa so na našo tržnico vabljeni vsi. Pogoj je le, da imajo certifikat za ekološkega kmeta in da izpolnjujejo pogoje, ki jih zahteva država. Razmišljamo tudi o tem, kako urediti ponudbo, da bi imeli trženje brez embalaže. Prepričan pa sem, da bo gotovo potrebno kakšno leto, da bo delo na tržnici steklo tako, kot sem si zamislil. Da se jo bodo torej stranke navadile obiskovati in da se jim bodo ponudniki prilagodili. Nekateri ponudniki pa gotovo še previdno čakajo, kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo,« je prepričan Raztresen.

A Boris pravi, da se ne bo zadovoljil zgolj s pokrito tržnico, ampak naj bi bili prostori namenjeni še marsičemu drugemu. Tako naj bi tu tudi zamenjevali semena, pripravljali predavanja in druge dogodke, tudi kulturne.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 2. avgusta 2018

Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava