S poti po Beli krajini

15.10.2018 | 10:00

S poti po Beli krajini
S poti po Beli krajini

Dolenjski slovenisti smo se v soboto, 6. oktobra, odpravili na strokovno ekskurzijo v Belo krajino in odkrivali pokrajino, katere ime imamo tudi v nazivu pokrajinskega društva. Smer ekskurzije smo izbrali tudi zato, da bi morda okrepili članstvo z druge strani Gorjancev. To nam sicer nekako ne uspeva, saj sta trenutno v Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine vključeni le dve članici iz Bele krajine, smo pa odkrivali prelepo deželo, ki nam je Nebelokranjcem vse premalo znana.

Preživeli smo prelep dan (celo vremenska napoved se je na srečo izjalovila), ki smo ga začeli v OŠ Brihtna glava v Radovici in se "tresli" pred strogo učiteljico iz nekih drugih časov, ki nas je podučila o dediščini Bele krajine. Po podelitvi spričeval in obveznem slikanju razreda smo pomalicali (jabolko in rženi kruh sta res teknila), nato pa smo se odpeljali v Metliko, kjer sta nas pričakala stanovska kolegica Marija Nemanič in Anton Bezenšek, učitelj zgodovine in geografije na Osnovni šoli Metlike, ki nam je med ogledom starega mestnega jedra slikovito predstavil zgodovino mesta. V veselje nam je bilo, da se nam je na grajskem dvorišču ob kavi pridružila kolegica iz metliške osnovne šole.

Iz Metlike nas je pot vodila ob Kolpi do Vinice, kjer smo si ogledali Spominsko hišo Otona Župančiča, nato pa smo v Mestni muzejski zbirki Črnomelj prisluhnili pripovedovanju Janeza Weissa, avtorja razstave Črnomelj na prepihu tisočletij. Polni vtisov in spoznanja, da marsičesa o Beli krajini doslej sploh nismo vedeli, smo se odpeljali do čarobnega izvira reke Krupe in zaključili na Turistični kmetiji Cerjanec, kjer nas je pred večerjo čakalo še zadnje presenečenje: živahna pripoved Snežane Cerjanec o belokranjski kmečki hiši, razstavi lanenih izdelkov in o literarnem kritiku, publicistu in prevajalcu Janku Lavrinu.

Bela krajina ima res veliko pokazati (kot tudi ostali konci naše domovine). Udeleženci letošnje ekskurzije SdDBk smo se o tem ponovno prepričali in ker smo Belokranjcem obljubili, da bomo o tem širili svoj glas, vabimo, da to preverite tudi sami.

Zapisala: Jožica Jožef Beg
Foto: Meta Uhan

Galerija

_zzizlet (01)
_zzizlet (02)
_zzizlet (03)
_zzizlet (04)
_zzizlet (05)
_zzizlet (06)
_zzizlet (07)
_zzizlet (08)
_zzizlet (09)
_zzizlet (10)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

16.10.2018Oceni vl 

Kako čudovito opisana doživetja dolenjskih izletnikov v Beli krajini! Ocena: 5! (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava