V Revozu predstavili novi dirkalnik Mateja Grudnika

12.10.2018 | 12:30

V Revozu predstavili novi dirkalnik Mateja Grudnika

V Revozu so kot eden glavnih pokroviteljev tega projekta včeraj premierno predstavili za gorske hitrostne dirke prilagojeni novi dirkalni avto Renault Clio E1 pri njih zaposlenega Velenjčana Mateja Grudnika. Ta bo s tem nastopil prihodnjo avtomobilistično sezono, za katero je napovedal uvrstitev med najhitrejše domače in tuje gorske dirkače.

Grudnik, ki je v novomeškem Revozu zaposlen kot vodja montažnega proizvodnega oddelka, je povedal, da so za dodelavo in prilagoditev približno tono težkega dirkalnika v zadnjih skoraj dveh letih porabili 3000 delovnih ur, koliko je vse stalo, pa ni želel razkriti.

Pojasnil je, da gre za posebni dirkalnik za gorske hitrostne dirke, katerega sestavne delo so v celoti zmodelirali v tridimenzionalni tehniki, za vse njegove vitalne dela pa so opravili simulacijo napetosti.

Za osnovo so sicer vzeli Renaultov clio četrte generacije, ki ga izdelujejo v Revozu, in ga v celoti predelali. Po vseh posegih je avtomobil širši, nižji in daljši od serijskega modela. Vanj so med drugim vgradili močnejši motor oz. dvolitrski turbo dirkalni motor Renaultovega modela megane, ki premore 500 konjskih moči.

Na vozilo so namestili 18-colske in širše, 30 centimetrov široke gume. Na novo so zasnovali geometrijo podvozja, na vozilo s prednjim pogonom pa spredaj vgradili karbon-keramične zavore s 370-milimetrskimi koluti. Avto ima vgrajen sekvenčni menjalnik z zaporo diferenciala in "elektro-aktuatorjem".

Grudnik, ki sicer vozi za VRacing Avto klub Velenje, bo z novim dirkalnikom nastopil prihodnjo avtomobilistično sezono. Nastopiti namerava na vseh dirkah državnega prvenstva v gorskih hitrostnih dirkah in na izbranih dirkah evropskega pokala, je dodal.

Med pričakovanji je še navedel uvrstitev med tri najhitrejše voznike v skupnem seštevku državnih gorsko-hitrostnih dirk in v generalni razvrstitvi ter podobno uvrstitev na dirkah evropskega pokala.

Grudnik je novi dirkalnik odkril skupaj s predsednikom uprave in direktorjem tovarne Revoz Kaanom Ozkanom. Ta je v kratkem nagovoru pred tem obljubil, da bo Revoz Grudnika podprl, koliko bo možno.

sta

Zvočni zapisi

Voznik na gorsko hitrostnih dirkah Matej Grudnik o novem dirkalniku

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava