FOTO: Takšna bodo stanovanja za mlade v centru Novega mesta

26.9.2018 | 14:00

Dilančeva

Dilančeva

FOTO: Takšna bodo stanovanja za mlade v centru Novega mesta
Glavni trg

Glavni trg

FOTO: Takšna bodo stanovanja za mlade v centru Novega mesta

Poročali smo, da v Novem mestu v mesecu dni pričakujejo gradbeno dovoljenje za prenovo hiš na Glavnem trgu 2 in na Dilančevi ulici 3, ki sta v glavnini občinska last. V obeh bodo uredili skupaj 17 stanovanj predvsem za mlade družine. Naložba bo stala nekaj manj kot 2,5 milijona evrov, novomeška občina zanjo pričakuje 2,2 milijona evrov evropske in državne podpore.

S prenovo in vselitvijo mladih družin želijo prispevati predvsem k oživitvi novomeškega središča, ki ga od lanske jeseni tudi prenavljajo.

Končanje prenove obeh meščanskih hiš načrtujejo konec prihodnjega leta. Ker hiši stojita v zgodovinskem mestnem jedru, so morali za njuno prenovo izdelati konservatorski načrt.

Skupaj nameravajo urediti 17 dve- ali trisobnih stanovanj, površine od 53 do 100 kvadratnih metrov. Na Glavnem trgu načrtujejo v dveh nadstropjih skupaj osem in na Dilančevi ulici devet stanovanj v pritličju, dveh nadstropjih in mansardi.

Ob zadostnem zanimanju bodo razmislili o treh dodatnih mansardnih stanovanjih na Glavnem trgu 2. Tam sicer načrtujejo tudi dvigalo.

Vsako stanovanje naj bi ob stavbnem sklopu, ki je ravno tako občinska last, v zaledju obeh hiš na Germovi ulici dobilo tudi avtomobilsko parkirišče. Na novomeški občini razmišljajo še o manjšem otroškem vrtcu v prostorih tamkajšnjega gostinskega lokala.

Stanovanja bodo na voljo v okviru rednega tržnega najema, pri čemer lahko mlajše družine pričakujejo določeno podporo.

Projekcije novih stanovanj spodaj v galeriji ...

Foto: MO Novo mesto

Galerija

dilanceva
dilanceva1
dilanceva2
dilanceva3
dilanceva4
glavni
glavni1
glavni2
glavni3
glavni4
glavni5
glavni6

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava