Pahor o Melanii: Ne vem, ali je hotela ujeziti soproga, ampak z mano se je pogovarjala slovensko

26.9.2018 | 11:55

Melania in Donald Trump sta poklepetala z Borutom Pahorjem. (foto: Reuters)

Melania in Donald Trump sta poklepetala z Borutom Pahorjem. (foto: Reuters)

Borut Pahor v ZN (foto: Reuters)

Borut Pahor v ZN (foto: Reuters)

Predsednik republike Borut Pahor se je v ponedeljek zvečer v New Yorku udeležil sprejema ameriškega predsednika Donalda Trumpa za vodje delegacij na splošni razpravi 73. Generalne skupščine ZN, na katerem se je, kot je dejal, s prvo damo ZDA Melanio Trump v prijetnem ozračju pogovarjal v slovenščini.

Pahor v četrtek potuje v Washington, kjer bo v petek sprejem ob 20. obletnici delovanja sklada ITF. To je omenil tudi predsedniku ZDA in prvi dami.

"Omenil sem, da bomo v petek imeli sprejem, pravzaprav konferenco ob 20. obletnici sodelovanja z ZDA pri skladu za razminiranje ITF. Povedal sem jima, da bi si želeli neko pozornost z vrha ameriške politike, zaradi česar je ta prireditev v Washingtonu," je dejal Pahor.

"Moram reči, da sta se oba prijazno odzvala, ampak ne da bi imel sedaj kakšne iluzije glede visoke udeležbe na tem sprejemu. Moram pa reči, da je zelo prijetno, če je prva dama ZDA Slovenka. Ne vem, ali je hotela ali ne malce ujeziti soproga, ampak z mano se je pogovarjala slovensko, on pa angleško in v nekem hipu nisem vedel, komu bi ustregel. Skušal sem obema," je dejal Pahor.

Dejal je, da se zaveda, da bo četrtek pomembna prelomnica v ameriški politiki ne le zaradi zaslišanja kandidata za vrhovnega sodnika v senatu, ampak tudi zaradi načrtovanega pogovora med Trumpom in namestnikom pravosodnega ministra ZDA.

"Vse to so teme, ki zelo bremenijo ameriško politiko in v takšnih razmerah je potrebno razumeti okoliščine in se prilagoditi," je dejal Pahor, ki tako ne pričakuje prihoda predsednika ZDA na dogodek za ITF.

Senatni odbor za pravosodje bo v četrtek zaslišal kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha in žensko, ki ga obtožuje spolnega napada v 80. letih prejšnjega stoletja. Neprimernega obnašanja ga je obtožila že druga ženska, kmalu pa naj bi prišla s svojo zgodbo na dan še tretja.

Trump se bo v četrtek v Beli hiši sestal z namestnikom pravosodnega ministra Rodom Rosensteinom, ki želi osebno zavrniti navedbe v medijih, da je lani govoril o prisluškovanju predsedniku ZDA in razmišljal o ukrepih za njegovo odstavitev.

To je bilo v času, ko je Trump odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja zaradi preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016. Rosenstein mu je potem naprtil posebnega tožilca Roberta Muellerja z veliko širšimi preiskovalnimi pooblastili kot jih je imel Comey.

sta

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava