DL: Nadobuden in raziskovalen Vid

23.9.2018 | 18:25

Vid Kavčič

Vid Kavčič

Vid Kavčič, ki je končal šolanje na črnomaljski OŠ Loka, se je s svojimi dosežki zapisal v zlato zakladnico šole – Letos eno srebrno in šest zlatih priznanj – Predavanje pred polno dvorano učiteljev in profesorjev matematike

Ne zgodi se prav pogosto, da bi bili med osnovnošolci tako uspešni učenci, kot je bil Vid Kavčič, ki je junija zaključil šolanje na črnomaljski osnovni šoli Loka. Tja je prišel šele pred petimi leti, ko se je njegova družina iz Kamnika preselila v Rodine nad Črnomljem. V šoli pravijo, da je Vid nadobuden, delu predan in samostojen fant, poln raziskovalnega optimizma in poguma.

Vsa leta šolanja je bil Vid odličen učenec, zadnja leta pa je znanje, ki ga je dobil pri rednem pouku, na pripravah na različna tekmovanja nadgradil še z dodatnim znanjem. »Odkar sem imel možnost, sem hodil na državna tekmovanja, res pa je, da mi bolj ležijo naravoslovni predmeti in tudi slovenščina. Ker me veliko stvari zanima bolj poglobljeno, sam iščem dodatno znanje. Obiskoval sem tudi dodatni pouk, pri nekaterih predmetih pa so se na pripravah za državna tekmovanja mentorji še posebej ukvarjali z mano. Kar smo se učili v šoli, mi vsaj pri predmetih, ki so mi bolj pri srcu, velikokrat ni zadostovalo, zato sem se pri teh urah večkrat dolgočasil. Svojo radovednost sem moral pogosto potešiti doma, ko sem iskal in prebiral besedila ter iskal članke o temah, ki me zanimajo. Še sreča, da je danes dostop do najrazličnejšega znanja lažji, kot je bil nekdaj,« pravi Vid.

Seveda so rezultati njegovega dodatnega izobraževanja očitni. V šolskem letu 2016/17 je osvojil pet zlatih državnih priznanj. Med drugim je zasedel 1. mesto v znanju matematike, 2. mesto v znanju kemije in bil 3. na tekmovanju iz fizike. V pravkar končanem šolskem letu pa je dobil iz razvedrilne matematike srebrno priznanje, iz prostorske predstavljivosti, matematike, kemije, slovenščine, fizike in astronomije pa zlata državna priznanja. V astronomiji je bil tretji najboljši v Sloveniji, pri fiziki osmi in pri kemiji deseti.

Zaradi izjemne uvrstitve na državnem tekmovanju iz astronomije ga je Društvo matematikov, fizikov in astronomov povabilo na mednarodno poletno šolo v Plemljevo vilo na Bledu. Uvrstil se je tudi na sanktpeterburško mednarodno astronomsko olimpijado, ki jo je pripravilo ministrstvo za šolstvo Ruske federacije. Čeprav je bila mednarodna konkurenca zelo huda, saj se je tekmovanja udeležilo 638 tekmovalcev iz Evrope, je osvojil 48. mesto. Pod mentorstvom Katarine Pavlakovič se je lotil raziskovalne naloge iz matematike, ki ji je dal naslov Od sladkorja do odvajanja. Na pobudo vodstva šole in mentorice je nalogo kot zanimiv strokovni prispevek pretekli teden predstavil v Laškem na mednarodni konferenci o učenju in poučevanju matematike. Prisluhnila mu je polna dvorana učiteljev in profesorjev matematike, ki jih je navdušil in dobil veliko pohval.

S svojimi dosežki in presežki se je Vid Kavčič zapisal v zlato zakladnico najboljših učencev OŠ Loka. Jeseni bo nadaljeval šolanje na črnomaljski gimnaziji. »Najbolj me zanima matematika. Spoznal sem nekatere gimnazijske in druge profesorje in ugotovil, da so dobri, da mi bodo lahko pomagali pri tešenju moje radovednosti in da mi zaradi tega ni treba nadaljevati šolanja na mogoče 'uglednejši' šoli, kot na primer na bežigrajski gimnaziji,« je zadovoljen Vid, ki ima tudi nekaj hobijev. Igra električne klaviature, saj je štiri leta obiskoval glasbeno šolo, zelo rad pa ima tudi naravo, ki je v Rodinah zares ne manjka.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista 5. julija 2018

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava