Marmelada – sladki festival za male in velike

22.9.2018 | 08:35

Marmelada – sladki festival za male in velike
Marmelada – sladki festival za male in velike
Marmelada – sladki festival za male in velike
Marmelada – sladki festival za male in velike

Festival MARMELADA bo v Deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem 22. septembra, od 14.00, sladkih presenečenj ne bodo okrnile niti morebitne kaplje dežja. Podelitev priznanj lastnikom najbolje ocenjenih marmelad bo ob 16.00.

V Deželo kozolcev se vrača MARMELADA – 4. mednarodni festival, ki prinaša zvrhano žlico doživetij za vso družino. Obiskovalce, ki bodo lahko vstopnino v edinstven park kozolcev 'plačali' s kozarčkom domače marmelade, čaka raznovrstno dogajanje za male in velike. Strokovno predavanje, lutkovna predstava, animacija za najmlajše, kmečke igre, lesena tržnica in sladki koncert, celotno popoldne pa bomo, ob palačinkah in dobrodelnem 'šmornu' okušali raznovrstne marmelade, zbrane na brezplačnem ocenjevanju, med katerimi bodo strokovnjaki in preostali pokuševalci izbrali najboljše!

Dogodek bomo odprli s strokovnim predavanjem Marije Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh. z naslovom Domača marmelada je naravno zdravilo.

»Iz navadne marmelade ste v Šentrupertu naredili PRAZNIK«, je o festivalu povedala prehranska strokovnjakinja Marija Merljak. O vsebini predavanja pa: »Domača marmelada ima tako vsestransko vrednost, da bi jo morali kuhati v vseh družinah. Še zlasti letos, ko nas je narava bogato obdarila.«

Festivalsko popoldne bomo nadaljevali z vodenim ogledom Dežele kozolcev. Sledi predstava Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica, gledališčniki pa bodo po predstavi z najmlajšimi izdelovali posebne 'kuharčke'. Popoldne bo med kozolci izobraževalno, sladke novosti o medu bomo spoznavali s čebelarjem Romanom Košaletom. Ob 16.00 bo osrednji del festivala MARMELADA 2018, ko bomo razglasili strokovne ocene za marmelade, ki so jih posamezniki oddali ob pozivu na letošnje, brezplačno ocenjevanje na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Ocenjevanje je opravila posebna komisija pod vodstvom doc. dr. Tomaža Požrla. Skupaj se bomo spomnili zanimivih iger naših babic in dedkov, nato pa festival MARMELADA 2018 končali s sladkim koncertom Etno bande Poseben gušt.

Skupina Poseben gušt 'domuje' v Novem mestu in bližnji okolici. Člani izvajajo izključno pesmi Iztoka Mlakarja, ob spremljavi kitare, harmonike in kontrabasa. Gre za 'šansonsko' doživetje.

Na ogled bo razstava edinstvenih predpasnikov Društva zasavskih klekljaric Srčevke.

Veseli nas, da bodo s pomočjo domačih društev na voljo lokalne dobrote, med njimi bo dobrodelni 'šmorn' Rekreacijskega društva Šentrupert, ki zbira sredstva za obnovo šolskega igrišča. Prvo sladko (predfestivalsko) presenečenje so Umetnije med kozolci, dela akademskih slikarjev in kiparja v okviru drugega umetniškega tabora v Deželi kozolcev.

To so: Janez Kovačič, Franc Golob, Petar Lazarević, Magdalena Falk in Božidar Ščurek. Svoje znanje so veseljem delili z nadarjenimi učenci OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert in otroci iz Vrtca Čebelica Šentrupert. Ponosni smo na dogodke, s katerimi vračamo lokalni skupnosti.

Slikarjem se je pridružil kipar Edo Zupan, ki živi in deluje na Nizozemskem, med kozolci pa je pripravil posebno, 'leseno' zgodbo. Zupan je zagovornik enakih možnosti v umetnosti, tudi v okviru zavoda Atelierz, ki ljudi s posebnimi potrebami spodbuja k umetniškem ustvarjanju.

Umetnije bodo na ogled v okviru festivala MARMELADA 2018, ki je organiziran v okviru projekta »Razvoj in promocija kolektivne blagovne znamke in vzpostavitev mreže lokalnih ponudnikov”. Združuje tradicijo, šege in navade ter izvirne izdelke, ki jih spreminja v edinstveni kulinarični spomin(ek) in je financiran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Dogodek pripravljamo ob pomoči Občine Šentrupert ter vodilnega partnerja v projektu – Dobrote Dolenjske.

Lep pozdrav iz Dežele kozolcev

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava