DL: Ob Lahinji - Krajinski park kot učilnica v naravi

22.9.2018 | 12:20

Belokranjska hisa, preseljena v Veliki Nerajec, sta stara nekaj sto let.

Belokranjska hisa, preseljena v Veliki Nerajec, sta stara nekaj sto let.

Črna kuhinja v informacijskem centru je morda še edina ohranjena v Beli krajini.

Črna kuhinja v informacijskem centru je morda še edina ohranjena v Beli krajini.

Vse te dobrote in še marsikaj drugega je mogoče narediti iz ajde in industrijske konoplje.

Vse te dobrote in še marsikaj drugega je mogoče narediti iz ajde in industrijske konoplje.

V obnovljenem informacijskem centru lahko obiskovalci dobijo vse informacije o KP Lahinja.

V obnovljenem informacijskem centru lahko obiskovalci dobijo vse informacije o KP Lahinja.

Letos mineva 30 let, odkar je z zavarovarovanjem 259 hektarjev ob povirju reke Lahinje nastal krajnski park Lahinja. V njem so v teh letih uresničili že več projektov, ne nazadnje pa je v začetku tega tisočletja Veliki Nerajec, skozi katerega vodijo v park ena izmed »vrat«, postal ena najlepših evropskih vasi. Prav zdaj poteka v parku projekt z naslovom Interpretacija naravne in kulturne dediščine v krajinskem parku Lahinja ali krajše KP Lahinja – učilnica v naravi.

Projekt, ki bo veljal 82.500 evrov in ga sofinancira Evropska unija, so začeli izvajati v začetku leta, zaključili pa ga bodo novembra. V njem je vodilni partner Ric Bela krajina, partnerja pa sta občina Črnomelj in društvo Sončno kolo. Doslej so uredili oz. obnovili informacijski center za KP Lahinja v Velikem Nerajcu in postavili ekološke sanitarije.

S projektom želijo s pomočjo sodobne in inovativne interpretacije predstaviti tako obiskovalcem kot lokalnemu prebivalstvu pestro biotsko raznovrstnost v parku. Prav tako pa oživiti tudi dogajanje v parku ter v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom, ki je nepogrešljiv in najboljši varuh čudovite narave, spodbujati ohranjanje pestrosti redkih rastlinskih in živalskih vrst. V drugem delu bodo oblikovali nove turistične produkte in popestrili ponudbo v parku. Med drugim si bodo obiskovalci s pomočjo 360-stopenjske tehnologije park ogledali kar v informacijskem centru, postavili bodo didaktična igrala, s slamo pa prekrili še drugi nerajskih hiš.

Po besedah Petra Črniča, direktorja Rica Bela krajina, ki je zadnjih 15 let upravljavec KP Lahinja, želijo s tem projektom narediti korak dlje, eden pomembnejših korakov pa je povezovanje z ljudmi v parku in ob njem. Se pa že kažejo obrisi za nadaljevanje projekta, v okviru katerega naj bi uredili učno pot v Nerajskih lugih. Prav poplavni Nerajski lugi ob izlivu Nerajčice v Lahinjo so poleg izvirnega območja Lahinje v krajinskem parku najbolj ohranjeni.

Sicer pa bodo v parku v prihodnje namenili še večjo pozornost dediščini ter pristnemu stiku z ljudmi, ki je v času digitalizacije, ko postajajo ljudje vse bolj odtujeni, še kako pomemben. Zato bodo zelo dobrodošle prireditve, kot je bila nedavna, ki so ji dali naslov Dan industrijske konoplje in ajde v Beli krajini, ki naj bi postala tradicionalna. Z njo so promovirali dve izmed kultur, ki sta imeli v življenju Belokranjcev nekdaj pomembno vlogo. Predvsem pa so predstavili, kaj vse je mogoče narediti iz ajde in industrijske konoplje, in s tem želeli spodbuditi njuno pridelavo.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista 5. julija 2018

Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava