Regijsko srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž

20.9.2018 | 10:50

Regijsko srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž

V soboto se je je v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti - Območne izpostave Krško v večnamenski dvorani v Dolenji vasi pri Krškem odvilo srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Glasbeno-kulturni družabni dogodek je bil namenjen ohranjanju slovenske narodne pesmi kot narodne in kulturne dediščine ter ljudskega kulturnega izročila, povečanju zanimanja za ljudsko glasbo zlasti med mladimi, hkrati pa tudi spodbuda k pogovoru z navzočo strokovno spremljevalko, državno selektorico go. Simono Moličnki.

Slovenske ljudske pesmi so se razvijale iz preprostih ljudskih napevov, ki so se s časom nadgrajevali, spreminjali in nato oblikovali v mnogotere različice napevov. Še izrazitejši pretok pesmi in zgodb pa se je povečal, ko so se ljudje začenjali seliti. Te so v največji meri prenašali potujoči pevci ter godci, pa tudi vojaki, študenti in rokodelci. Peli in igrali so jih ob raznih tradicionalnih praznikih ali ob družabnih dogodkih in ob zaključkih večjih kmečkih del.

Na regijskem srečanju v Dolenji vasi so nastopili (zapeli ali zaigrali): Kapelski pubje - KD Kapele, Ljudski pevci Bizeljsko – Društvo vinogradnikov Bizeljsko, Pevci iz Globokega, Fantje s Preske, Ljudske pevke s Telč – Kulturno športno društvo Telče, Pevska skupina Rosa, Ljudski pevci Boštanj, Ragle – Društvo Ragle, Adlešički tamburaši - Kud Božo Račič Adlešiči, Kresnice – Kud Božo Račič Adlešiči.

Po koncu programa, katerega je sestavil območni strokovni spremljevalec Gregor Volk na podlagi ogledov območnih srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki so se odvile v Brežicah, Novem mestu, Sevnici, Trebnjem in Metliki, je sledila še podelitev priznanj za uvrstitev na regijsko srečanje ter podelitev priznanj za doseganje regijske ravni. Priznanja je podelila Simona Rožman Strnad, vodja koordinacije za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, kulturni večer pa je povezoval Boštjan Arh.

Anton Hruševar

Galerija

_zo (1)
_zo (10)
_zo (11)
_zo (12)
_zo (13)
_zo (2)
_zo (3)
_zo (4)
_zo (5)
_zo (6)
_zo (7)
_zo (8)
_zo (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava