Netresk: Varuje pred strelami in zdravi skoraj vse

19.9.2018 | 13:10

Glede na sončno lego in kvaliteto zemlje se lahko njegova barva spreminja od zelene do rdeče. (foto: Dreamstime)

Glede na sončno lego in kvaliteto zemlje se lahko njegova barva spreminja od zelene do rdeče. (foto: Dreamstime)

Karel Veliki je ukazal, da mora biti netresk posejan na vsaki strehi, saj naj bi tako obvaroval pred udarom strele. (foto: Dreamstime)

Karel Veliki je ukazal, da mora biti netresk posejan na vsaki strehi, saj naj bi tako obvaroval pred udarom strele. (foto: Dreamstime)

Le kdo ne pozna ošiljenih zelenih listkov, ki se v konicah iz zelene prelijejo v rdečo? Seveda poznamo tudi take, ki so po celotni dolžini rdeči ali pa povsem zeleni. Netresk je rastlina, ki se ponovno pogosto uporablja pri zasaditvah, nikar pa ne pozabimo na njegove zdravilne lastnosti.

Netresk so še ne tako daleč nazaj sadili celo na strehe, da bi obvaroval pred strelo. Tako je nastalo tudi njegovo ime – ne-tresk. Že v antiki in kasneje v srednjem veku je veljal za izjemno cenjeno rastlino. Uporabljali so ga za celjenje ran, pri kožnih čirih, opeklinah in kačjih pikih. Zapise o netresku najdemo že v Plinijevih spisih, kjer omenja njegov učinek na boleča ušesa. Do danes je njegova zdravilna moč skoraj utonila v pozabo, sta se pa uporaba in sajenje netreska močno razširila v dekorativne namene. Najdemo ga celo v cvetličnih aranžmajih, zasajenega v loncih, obvezno v skalnjakih, ne manjka pa niti na okrasnih vrtovih.

Uporaba

Pripravki iz netreska so tudi izjemno dobrodošli pri poškodbah in zdravstvenih težavah živali. Uporabite lahko svežega pri garjah ter mazilo in tinkturo pri zlomih in ranah. 

Do danes se je ohranila uporaba netreska predvsem pri težavah z vnetjem ušes. Ponekod v Prlekiji, Prekmurju in Pomurju ga zaradi tega imenujejo tudi uhlek, vühlnjak in vüa. Sicer pa v netresku najdemo dragocen sok, ki je podoben tistemu, ki ga dobimo iz aloe vere. V njem sta predvsem dve izjemno zdravilni učinkovini, in sicer mravljinčna in jabolčna kislina, vsebuje pa tudi mnoge druge pomembne snovi, ki imajo pozitiven vpliv na zdravje. Priporoča se uporaba pri ranah, opeklinah in drugih težavah s kožo. Čaj iz netreska priporočajo celo pri virusni okužbi s herpesom zoster oziroma pasavcem. Pomaga pa tudi pri hemoroidih, vnetem grlu in dlesnih, pri kurjih očesih in pri pojavu sončnih peg …

Kako ga pripravimo?

Priprava netreska je izjemno preprosta. Sveže utrgan list je primeren za uporabo pri bolečinah v ušesih, sicer pa lahko iz netreska pripravite tudi mazilo, tinkturo, čaj, obloge in še bi lahko naštevali. Nič ne bo narobe, če si boste občasno pripravili tudi kopel, v katero boste nasuli nekaj drobno nasekljanih lističev, in tako izboljšali tonus kože.

Svet 24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava