DL: Nov gradbeni zakon - v zadnjih dneh pred uveljavitvijo UE zasute z vlogami

18.9.2018 | 14:45

Nov gradbeni zakon investitorjem, ki so gradbena dovoljenja dobili do 31. maja, poraja številna vprašanja. (Foto: M. Ž.)

Nov gradbeni zakon investitorjem, ki so gradbena dovoljenja dobili do 31. maja, poraja številna vprašanja. (Foto: M. Ž.)

Nova gradbena zakonodaja, ki se uporablja od 1. junija, prinaša veliko sprememb – Med drugim spremenjena tudi vloga občin in inšpekcijskih služb, novosti pri postopku legalizacije … – Javno spletno mesto prostorskoinformacijskega sistema – Povečano število vlog onemogoča tekoče izvajanje nalog na upravnih enotah

Gradbeni zakon, ki se je začel uporabljati 1. junija in je nadomestil Zakon o graditvi objektov, je skupaj z novim Zakonom o urejanju prostora ter Zakonom o arhitekturni in inženirski dejavnosti del prenove zakonodaje s področja urejanja prostora in graditve. Prinaša številne spremembe, ki jih pri pridobivanju gradbenih dovoljenj občutijo investitorji pa tudi zaposleni na upravnih enotah.

Nova zakonodaja je namreč, kot je dejala načelnica Upravne enote Novo mesto Mateja Sotler Štor, na večini upravnih enot prinesla tudi izjemno povečano število zahtev, predvsem v zadnjih dneh pred uveljavitvijo zakonodaje. »Tudi na UE Novo mesto izjemno povečano število vlog onemogoča tekoče izvajanje nalog, zato smo na spletnih straneh in oglasnih deskah vse investitorje, ki so že oddali zahteve, obvestili, da se je čas reševanja pri vseh postopkih s področja graditve začasno podaljšal, in jih zaprosili za razumevanje,« je pojasnila. Na to so ministrstvi za javno upravo ter okolje in prostor v javnem pozivu k ureditvi izvajanja gradbene zakonodaje med drugim opozorili tudi v Sindikatu državnih organov Slovenije, v katerem so zapisali, da še vedno ni bilo sprejetih vseh podzakonskih aktov in izvedenih vseh potrebnih izobraževanj za vse uslužbence na upravnih enotah.

Med spremembami so na novomeški upravni enoti poudarili, da zakonodaja po novem ureja tudi druge gradbene posege in objekte, in to ne glede na njihovo povezanost s tlemi, ter da so olajšani pogoji za nekatere vrste gradnje in dela, in sicer se opušča zahteva po pridobitvi gradbenega dovoljenja za odstranitev objektov (tu je zdaj potrebna le še prijava začetka gradnje), in za začasne objekte, namenjene prireditvam in za čas sezone. Investitorji po novem pridobivajo mnenja namesto soglasij, za posamezna vprašanja pa lahko pridobijo predodločbo, ki upravni organ zavezuje v naknadnem postopku izdaje gradbenega dovoljenja. Za pridobitev gradbenega dovoljenja se zahteva tudi bolj strnjena in formalno manj zahtevna oz. obsežna dokumentacija.

Investitorji morajo na upravni enoti prijaviti začetek gradnje in priložiti ustrezno dokumentacijo, tudi tisti, ki so gradbeno dovoljenje dobili še po Zakonu o graditvi objektov, gradnjo pa so sicer začeli po 1. juniju. Po novem je za vse objekte, razen za nezahtevne in enostavne, potrebno tudi uporabno dovoljenje. To je pogoj za določitev hišne številke in je tako obvezno tudi za enostanovanjske hiše, ki so jih začeli uporabljati po uveljavitvi nove zakonodaje.

»Novost je tudi postopek legalizacije za objekte, ki jih ni mogoče legalizirati v rednem postopku izdajanja gradbenega in uporabnega dovoljenja. Gradbeni zakon v poglavju o prehodnih določbah ponuja več možnosti izrednih postopkov legalizacije,« je opozorila načelnica novomeške upravne enote.

NOVE NALOGE ZA OBČINSKE INŠPEKTORJE

Z gradbenim zakonom se del inšpekcijskega nadzora prenaša z republiških na občinske inšpektorje, kar za zadnje znova pomeni dodatno delo. To se nanaša na gradnjo, za katero po zakonu ni predpisano gradbeno dovoljenje, »v delu, ki se nanaša na skladnost s prostorskimi izvedbenimi akti in z drugimi predpisi občine.« To so enostavni objekti, merila zanje pa so podrobno razložena v Uredbi o razvrščanju objektov, ki je bila v Uradnem listu objavljena 1. junija. Z njo se objekti razvrščajo po namenu in glede na zahtevnost na enostavne, nezahtevne, manj zahtevne in na zahtevne, razlikovanje med posamezno zahtevnostjo pa vpliva na to, ali je za objekt potrebno gradbeno dovoljenje in kakšna dokumentacija se priloži zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja, za zahtevne pa je obvezen tudi tehnični pregled. Na podlagi gradbenega zakona je poleg omenjene uredbe vlada sprejela tudi Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov.

PROSTORSKOINFORMACIJSKI SISTEM

Pomembna novost na področju graditve objektov in urejanja prostora je tudi prostorskoinformacijski sistem, ki se vzpostavlja na podlagi Zakona o urejanju prostora, je še dejala načelnica Mateja Sotler Štor. Ministrstvo za okolje in prostor je vzpostavilo javno spletno mesto na naslovu http://www.pis.gov.si/, osrednja storitev, dostopna preo tega spletnega mesta, pa je grafični pregledovalnik, ki omogoča vpogled v osnovne prostorske podatke o veljavnih državnih prostorskih načrtih, namenski rabi prostora iz veljavnih občinskih prostorskih načrtov in prostorskih redov občin, omejitvah v prostoru ter v podatke o gradbenih in uporabnih dovoljenjih, ki se evidentirajo od 1. junija leta 2015 naprej. Upravna enota Novo mesto postopno vnaša tudi dovoljenja za nazaj; pretežno je že končan vnos podatkov od letnika 2008 naprej, je še dodala.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista 5. julija 2018

Mojca Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava