DL: Posel z BMW pomeni dodatnih 200 delovnih mest

14.9.2018 | 14:30

Direktor in predsednik poslovodstva TPV Marko Gorjup (Foto: B. B.)

Direktor in predsednik poslovodstva TPV Marko Gorjup (Foto: B. B.)

Nemški avtomobilski velikan BMW je kot ekskluzivnega dobavitelja za strukturni sklop podvozja, ki bo vgrajen v več kot 6 milijonov vozil, izbral TPV. V novomeškem podjetju vrednosti posla ne razkrivajo, ocenjujejo pa, da gre za največje posamično naročilo za slovensko dobaviteljsko industrijo do zdaj.

V TPV začetek proizvodnje napovedujejo v nekaj letih, pridobljeni posel pa vključuje tudi podporo kupcu na trgih zunaj Evrope, kar se sklada s strateškimi usmeritvami Skupine TPV, ki želi svojo prisotnost krepiti tudi v ZDA in na Kitajskem, poudarjajo v novomeški družbi.

Kot pravijo v TPV, je BMW njihovo rešitev, ki je v celoti plod lastnega razvoja, izbral v več kot dve leti dolgem in kompleksnem mednarodnem izboru. Pridobljeni projekt ima po njihovi oceni velik potencial za razvoj skupine na globalnih trgih, hkrati pa pomeni tudi širitev obstoječih proizvodnih lokacij v Sloveniji. Za potrebe pridobljenega projekta načrtujejo več kot 200 novih zaposlitev in občutno povečanje proizvodnih kapacitet, ki bodo zasnovane v smeri pametnih tovarn ter predvidevajo visoko stopnjo avtomatizacije in robotizacije.

»Prejeti nominacijo za tako pomemben posel od vodilnega premijskega proizvajalca vozil pomeni izjemno čast in potrditev dolgoletnega uspešnega dela,« pravi predsednik poslovodstva TPV Marko Gorjup. »Ponosen sem na svoje sodelavce, da so kupcu uspeli dokazati odličnost naših poslovnih, razvojnih in proizvodnih kompetenc ter zasnovali produkt, ki bo vgrajen v ene najkakovostnejših vozil na svetu. Globalna širitev podjetja bo omogočila nadaljnjo podporo kupcu BMW in tudi drugim premijskim proizvajalcem vozil po vsem svetu,« je še sporočil Gorjup.

Skupina TPV, ki deluje na petih lokacijah v Sloveniji (Novo mesto, Brežice, Suhor, Velika Loka in Ptuj) ter v srbskem Kragujevcu, je imela lani 155 milijonov evrov prihodkov, kar je 7,5 odst. več kot v letu pred tem, ob koncu leta pa je ustvarila 3,2 milijona evrov čistega dobička, kar je na ravni leta 2016. V skupini je zaposlenih več kot 1.200 ljudi, kar pomeni, da so v enem letu zaposlili 230 novih sodelavcev, letošnja rast prihodkov pa bo po oceni vodstva podjetja podobna lanski oz. bo nekoliko nižja.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista 28. junija 2018

B. Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava