FOTO: Planinci na morju - Paklenica in Kornati

13.9.2018 | 14:35

FOTO: Planinci na morju - Paklenica in Kornati

V petek, 7. septembra, se nas je 12 članov Pohodniškega društva Novo mesto z avtomobili odpeljalo do Starega gradu, kamor smo prispeli okoli 18. ure. Nekateri udeleženci so si takoj po prihodu v apartmaje privoščili pozno popoldansko kopanje v morju, drugi pa potreben počitek in namestitev v apartmaje. V večernih urah je sledilo še malo druženja in predstavitev dogajanja za naslednji dan.

V soboto smo se po zajtrku odpravili v Malo Paklenico. Po vstopu v nacionalni park smo se napotili v kanjon Male Paklenice. Pot je bila speljana v glavnem po suhi strugi kanjona. Ob občudovanju lepot, ki jih je ponujal kanjon vključno s floro in favno smo kar pozabili na uro. Pot je po večini potekala v senci in po dobrih treh urah smo prišli do zatrepa kanjona. Navdahnjeni z lepotami smo se povzpeli na Lekine njive. Po njih smo nadaljevali do roba Velike Paklenice. Sledil je spust v kanjon Velike paklenice in postanek pri Lugarnici. Preostal nam je še lahek sestop ob občudovanju kanjona z lepimi plezalnimi stenami in ogled glavnega dela kanjona z muzejem ter trgovinico s spominki. Za konec smo se še sprehodili do vstopa v park, od koder smo se odpeljali v Stari grad do naših apartmajev. Tam smo se hitro prelevili v turiste in že smo bili na skupinskem kopanju v morju. Večer smo popestrili z obiskom fešte v sosednjih Selinah, kjer so nam ob lokalnem prazniku ponudili brezplačne sardele in dagnje, seveda pa ni manjkalo tudi dobre glasbe in pijače.

V nedeljo - tretji dan smo se po zajtrku odpeljali v Biograd na moru. Tam nas je čakala ladja Kanela, ki nas je po peljala na ''fish picnic''. Kmalu po odhodu smo nam na ladji postregli z aperitivom, pa sendviči in pijačo, nato pa smo na enem izmed otočkov, ki spada v arhipelag Kornatov odložili naša kuharja. Mi pa smo se med številnimi otočki odpeljali v park prirode Telaščica – natančneje do južnega dela Dugega otoka. Tam nam je kapitan ladje odredil dvourno kopanje v Slanem jezeru oziroma v morju po lastni izbiri seveda. Tudi ti dve uri čofotanja sta hitro minili in že smo bili nazaj na naši barki, ki nas je odpeljala nazaj do kuharjev na otočku na Kornatih. Tam smo bili deležni odličnega kosila, za sladico pa ponovno kopanje v čistem neokrnjenem morju. Za najbolj pogumne so bili na voljo še skoki v vodo. Seveda s strehe ladje. Tako kot je vsega lepega enkrat konec je tudi nam preostala le še vožnja nazaj do kopnega, kamor smo se vrnili okoli 18. ure, nato pa še proti domu, kamor smo prispeli v zgodnjih večernih urah.

Tekst in fotografije: Martin Luzar

Galerija

_kornati (01)
_kornati (02)
_kornati (03)
_kornati (04)
_kornati (05)
_kornati (06)
_kornati (07)
_kornati (08)
_kornati (09)
_kornati (10)
_kornati (11)
_kornati (12)
_kornati (13)
_kornati (14)
_kornati (15)
_kornati (16)
_kornati (17)
_kornati (18)
_kornati (19)
_kornati (20)
_kornati (21)
_kornati (22)
_kornati (23)
_kornati (24)
_kornati (25)
_kornati (26)
_kornati (27)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

13.9.2018Oceni Pika Poka 

Kraj se pravilno imenuje Starigrad in ne Stari grad.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava