Potopis: Toplo srce Afrike z Jano Dular

12.9.2018 | 10:15

 Potopis: Toplo srce Afrike z Jano Dular
 Potopis: Toplo srce Afrike z Jano Dular

Na prvem dogodku letošnje jeseni smo gostili univ. dipl. pravnico in humanitarno delavko Jano Dular. Dolenjka se je zaljubila v Afriko in njene prebivalce že ob prvem obisku leta 2008.

Pot jo je naprej zanesla v Tanzanijo, kjer je pomagala pri izgradnji in financiranju izgradnje šole za masajske otroke ter delala v sirotišnici. V Ugandi je med drugim pomagala pigmejskemu plemenu Batwa, ki ga je vlada pregnala iz gozdov, kjer so tradicionalno živeli, ter renovirala center za otroke s posebnimi potrebami. Ugotovila je, da najboljša pomoč afriškim otrokom poteka znotraj njihove kulture, in sicer tako, da se jim omogoči kakovostna izobrazba. Prav tako jim je pomagala pri razvijanju poljedelstva, saj ga poprej kot lovci niso poznali. Njen osnovni cilj je, da ljudi nauči veščin, ki jih potrebujejo za življenje.

Prostovoljce sprejema v poletnih mesecih, ko imajo otroci počitnice. Takrat je v centru več kot 300 otrok. Skozi vse leto vsak dan v Elinem centru Jana s svojo malavijsko ekipo vodi triurne delavnice za 50 otrok s posebnimi potrebami. Popoldne v centru sprejemajo otroke različnih starosti. Učijo jih brati in pisati, tistim, ki obiskujejo javne šole, pomagajo pri matematiki, angleščini, ponujajo jim likovne in športne delavnice, kjer razvijajo svoje talente. Danes v Malaviju živi svoje sanje, saj v okviru svojega društva ELA otrokom omogoča izobraževanje in bivanje v varnem okolju.

Na prestavitvi njenega človekoljubnega delovanja smo si lahko ogledali različne Malavijske in masajske izdelke ter s prostovoljnimi prispevki morda malo pripomogli k lepšemu vsakdanu afriških otrok. Več o Jani Dular in njenemu delu si lahko preberete na https://www.drustvoela.org/.

Patricija Tratar
Knjižnica Pavla Golie Trebnje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava