Četrti Anin glasbeni večer

12.9.2018 | 11:00

Četrti Anin glasbeni večer

S četrtim Aninim glasbenim večerom se izteka sezona letošnjih poletnih koncertov pri sv. Ani v Leskovcu. Večeri so očitno tako lepi, da se tudi poletje ne more še čisto posloviti od nas.

V soboto, 8. 9. 2018, so nastopili pevci mešanega pevskega zbora Prosavus, ki so navzoče v različnih jezikih, pa vendar v vsem ljudem razumljivem jeziku glasbe, popeljali v eno zadnjih poletnih noči. Mešani pevski zbor Prosavus  je bil ustanovljen konec avgusta leta 2017. Je eden mlajših, a vendar zavzetih in že prepoznanih pevskih sestavov v Zasavju. Sestavlja ga skoraj 40 pevcev iz Zagorja, Trbovelj in Hrastnika ter širše. Čeprav je zbor prvo vajo imel šele ob koncu avgusta 2017, korenine zbora segajo daleč nazaj. Nadaljuje namreč tradicijo različnih pevskih zasedb, ki so skozi desetletja delovale v Zasavju. Zbor združuje pevke in pevce različnih starosti in predstavlja uspešno združitev izkušenih zborovskih pevcev s pevci mlajše generacije, ki prvič vstopajo v svet odraslega petja. Na regijskem tekmovanju odraslih zborov in malih pevskih zasedb novembra 2017 si je Mešani pevski zbor Prosavus prislužil zlato priznanje. Na istem tekmovanju so prejeli tudi več posebnih nagrad – za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi, za najboljšo zasedbo, ki se prvič udeležuje regijskega tekmovanja, zborovodja pa je prejel še priznanje za obetavnega zborovodjo. Uspeh pomeni spodbudo za nadaljnje delo, hkrati pa je zboru odprl vrata na 25. slovenskem državnem zborovskem tekmovanju NAŠA PESEM 2018, kjer so kot prvi zasavski zbor po dobrih 30 letih osvojili bronasto plaketo.

Umetniški vodja Aljaž Bastič, ki je eden od pobudnikov ustanovitve MePZ Prosavus in je tudi že od začetka njihov vodja, se je z glasbo prvič srečal na Glasbeni šoli Trbovlje, kjer je zaključil deset letnikov klavirja, štiri letnike solopetja, štiri letnike tolkal in štiri letnike kitare. Solopevsko znanje je nadgradil na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana na Srednji glasbeni in baletni šoli, kjer je uspešno zaključil vse štiri letnike glasbene umetnosti: predmet solopetje v razredu profesorja Marcosa Bajuka. Pel je v Komornem zboru Ave, v Velikem in Komornem zboru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, julija 2017 in 2018 je kot pevec sodeloval pri Svetovnem zboru mladih (World Youth Choir), je pevec substitut Zbora Slovenske filharmonije. Od septembra 2012 do januarja 2017 je uspešno vodil mladinsko Vokalno skupino Uosm, pri Komornem zboru Ave je asistiral dirigentki Jerici Gregorc Bukovec, pri Velikem zboru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je v 4. letniku asistiral dirigentu Ambrožu Čopiju.

Ob koncu večera se je predsednik KD Leskovec pri Krškem, Janez Kerin, v imenu KD Leskovec pri Krškem zahvalil vsem, ki so pomagali pri organizaciji letošnjih Aninih glasbenih večerov. Koncert je tokrat povezala Mirjana Marinčič.

Tekst: Mirjana Marinčič, KD Leskovec pri Krškem
Foto: Anton Hruševar

Galerija

DSC03528
DSC03531
DSC03532
DSC03542
DSC03560
DSC03576
DSC03577
DSC03582
DSC03600

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava