DL: Zvonovi na zgoščenki

12.9.2018 | 11:50

Katja, Stanko in Janez Pezdirec so sodelovali na predstavitvi zgoščenke z naslovom Klenkanje pri sv. Vidu. (Foto: M. B.-J.)

Katja, Stanko in Janez Pezdirec so sodelovali na predstavitvi zgoščenke z naslovom Klenkanje pri sv. Vidu. (Foto: M. B.-J.)

Janez Pezdirec je v domači Slamni vasi predstavil svojo 10. zgoščenko, toliko jih je že izdal v 13 letih. Na vseh doslej je kot raziskovalec ljudskega izročila, ljudski pevec in godec posnel ljudsko glasbo in petje predvsem iz Bele krajine, na treh pa tudi z Dolenjske. Najnovejša zgoščenka pa se razlikuje od drugih, saj je na njej, kot že naslov pove, posneto pritrkavanje.

Pezdirec je dal namreč jubilejni zgoščenki naslov Klenkanje pri sv. Vidu. Na zgoščenki je 10 zvonjenj, med drugim opoldansko zvonjenje, zdrava Marija in smrtna ura. Priložena je knjižica, v kateri je Janez opisal, kaj je pritrkovanje, podal zgodovinski opis slamnovaške podružnične cerkve sv. Križa ter opisal mali, srednji in veliki bronasti zvon v vaškem zvoniku.

Prav zvonovi v vaškem zvoniku so bili povod za izid zgoščenke. »Pred desetimi leti sem posnel klenkanje svojega očeta Ivana, ki je pritrkoval več kot 70 let. Oče si je vedno želel, da bi obnovili stopnice v zvoniku. Ko je pred poldrugim letom umrl, smo se domači odločili, da ljudje namesto cvetja in sveč namenijo denar za obnovo stopnišča od kora do vrha zvonika, nekaj denarja pa je ostalo še za obnovo okolice cerkve. Iz obnove stopnišča se je torej porodila tudi ideja o zgoščenki, na kateri poleg očeta pritrkuje še moj brat Stanko,« pove Janez, ki je zgoščenko izdal v spomin na očeta in v premislek ljudem, da lahko namesto sveč namenijo denar tudi za kaj koristnega.

Zgoščenko je predstavil Janez Pezdirec, na slamnovaških zvonovih pa sta pritrkovala brat Stanko in njegova hčerka Katja.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista 21. junija 2018

M. B.-J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava