Dan sekire in DP v metu dvojne sekire

7.9.2018 | 10:00

Dan sekire in DP v metu dvojne sekire
Dan sekire in DP v metu dvojne sekire
Dan sekire in DP v metu dvojne sekire
Dan sekire in DP v metu dvojne sekire

Sekira je orodje, ki je z ljudmi že od samega začetka, zato jo dojemamo kot nekaj samoumevnega in ji ne posvečamo velike pozornosti. Ker si našo pozornost vsekakor zasluži, smo se odločili, da organiziramo 2. DAN SEKIRE ter 1. DRŽAVNO PRVENSTVO V METU DVOJNE SEKIRE.

Državno prvenstvo se bo odvijalo v nedeljo, 9.9.2018, od 14.00 ure dalje, ko bo na vrsti pred tekmovanje, kjer bo izbranih 10 najboljših tekmovalcev. Ti se bodo ob 16.00 uri pomerili v finalni tekmi. Poleg za naziva državnega prvaka bodo tekmovali tudi za praktične nagrade.

Poleg tekmovanja pa se bo na Gradišču odvijal tudi bogat spremljevalni program. Lansko leto smo prikazali pridobivanje železa iz rude, letos pa KUJEMO!

V soboto, 8. 9. 2018, bo potekala celodnevna delavnica Skuj si sam, kjer se bo lahko vsak preizkusil za nakovalom. Na razpolago bo ognjišče v katerem se razžari palice, ob njem pa bodo nakovala različnih velikosti (tudi za najmlajše ob odgovornem spremstvu). Za orodje, materiale in nasvete je poskrbljeno. Nekaj idej in predlogov si bo mogoče ogledati ob ognjišču, nekaj pa jih prinesite s seboj! Večje projekte (kapacitete) ali vprašanja pošljite na: razbeljeno.zelezo@gmail.com

Ob tem bo potekalo recikliranje železa po stari metodi, kjer bomo v prilagojeni obliki kovaškega ognjišča iz ostankov lanskega volka, majhnih koščkov železa in žlindre naredili kepo primerno za predelavo.

Ob 18.00 uri bo v šotoru potekalo tudi predavanje z Sašo Porentom na temo Virskega Cvingerja - prazgodovinskega naselja ter o železu, rudi, pečeh itd.

V nedeljo, 9. 9. 2018, bo pred tekmovanjem v metu dvojne sekire potekala predstavitev: Tradicionalno japonsko kovaštvo - prikaz izdelave jekla za nože, meče in orodje, kjer bo kovač Timotej s pomočjo treh tolkačev v nekaj urah prečistil lanskoletno železo v polizdelek. Postopek temelji na ločevanju različnih delov Tamahagane (jap. za volka - gmota železa ki pride iz peči), sploščitvi, ločevanju po vsebnosti ogljika, kovaškem varjenju in prepogibanju. Končni izdelek bo plastovit, kar je značilno za japonsko kovaštvo. Istočasno bo potekala delavnica Skuj si sam.

Informacije o tekmovanju bodo dostopne še na facebook strani (2. Dan sekire), na Lavričevi koči na Gradišču in tudi na internetni strani Občine Ivančna Gorica. Tekmovalo se bo po pravilih, ki so uveljavljena na tovrstnih tekmovanjih v tujini in s pravimi sekirami za metanje. Vsi tekmovalci so naprošeni k spoštovanju pravil in predvsem zagotavljanju varnosti med samim tekmovanjem.

ČASOVNICA VSEBINSKEGA PROGRAMA

SOBOTA 8.9.2018:

11.00 – 18.00: Delavnica Skuj si sam, kjer se bo lahko vsak pomeril v kovanju, tudi najmlajši.

18.00 – 19.00: Predavanje dr. Saša Porenta o Virskem mestu.

V soboto možen tudi trening na trening tarči.

NEDELJA 9.9.2018: 1. Državno prvenstvo v metanju dvojne sekire.

10.00 – 14.00: Delavnica Skuj si sam, kjer se bo lahko vsak pomeril v kovanju, tudi najmlajši ter predstavitev: Tradicionalno japonsko kovaštvo - prikaz izdelave jekla za nože, meče in orodje.

10.00 - 14.00: Trening tekmovalcev in priprave na tekmovanje.

14.00 - 15.00: Pripravljalna tekma (pred finale).

16.00: 1. Državno prvenstvo v metu dvojne sekire - finalna tekma, kjer se 10 najboljših tekmovalcev pomeri za naziv državnega prvaka.

D. S.

Zvočni zapisi

Dejan Sotirov o prireditvi

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

8.9.2018Oceni winetou 

A Šiškotovi pridejo s sekirami ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava