DL: EDMS iz Šentjerneja - Njihovi izdelki se skrivajo v drugih

28.8.2018 | 15:45

Ekipa EDMS, ki skrbi za razvoj, proizvodnjo in tehnologijo, se  upravičeno veseli uspehov (od leve proti desni): Klemen Bambič, David  Kocjan, Matjaž Jordan, Jaka Erban, Maja Kovačič, Sandi Masnik in Gregor  Kuhar.

Ekipa EDMS, ki skrbi za razvoj, proizvodnjo in tehnologijo, se upravičeno veseli uspehov (od leve proti desni): Klemen Bambič, David Kocjan, Matjaž Jordan, Jaka Erban, Maja Kovačič, Sandi Masnik in Gregor Kuhar.

Maja Kovačič

Maja Kovačič

EDMS, proizvodnja elektronskih komponent, najboljši dobavitelj za Siemens – Direktorica Maja Kovačič: Najpomembnejša je ekipa – Dobiček investirali v izboljšanje delovnih pogojev, v prihodnje v razvoj – Načrtujejo nova zaposlovanja – Stoodstotni izvoz – EDMS je s svojimi izdelki del svetovnih podjetij

Med visokokakovostna podjetja v Šentjerneju sodi tudi EDMS, proizvodnja elektronskih komponent. Čeprav podjetje obstaja že šestnajst let in je zelo uspešno na svetovnih trgih, pa ga mnogi ne poznajo – njihovi izdelki, namenjeni industriji, se namreč skrivajo v drugih izdelkih.

Kot pravi Maja Kovačič, ki je v podjetje ob ustanovitvi prišla kot študentka in je bila prva zaposlena, 1. septembra lani pa je prevzela poslovodstvo družbe, se njihovi izdelki nahajajo v vetrnih elektrarnah, hitrih vlakih, v različnih segmentih elektroindustrije, kjer je pač potrebno ohlajanje komponent, skratka v industriji, energetiki, transportu, medicini itd. »Povsod tu je posredno prisoten EDMS prek partnerjev DAU in EBG iz Avstrije, katerih lastnik je avstrijsko podjetje MIBA,« pove Kovačičeva. EDMS je tako postal del svetovnih podjetij: v Avstriji, Ameriki in na Kitajskem.

Njihove izdelke že od vsega začetka stoodstotno izvažajo v tujino, saj pri nas takih proizvodenj ni, pridejo pa te komponente nazaj v Slovenijo v drugih izdelkih. Natančnejših informacij o tem nimajo. Poddobavitelji EDMS pa so lokalni, saj želijo, da posel ostane v domačem kraju.

ZAČETKI, NOV LASTNIK

Podjetje EDMS je bilo ustanovljeno leta 2002 (do leta 2014 se je imenovalo EBG, d. o. o.). Najprej je začelo proizvodnjo močnostnih uporov in hladilnikov (aluminijastih toplotnih prevodnikov) za avstrijske partnerje EBG in DAU. Želeli so namreč ločiti proizvodnjo elektronike, kar je delo L-Teka Radka Luzarja, od proizvodnje elektromehanike, s čimer se ukvarja EBG. Lani septembra pa je avstrijsko podjetje Miba kupilo EDMS v celoti, torej še Luzarjev delež, zraven pa so prevzeli tudi 40 zaposlenih delavcev z oddelka elektromehanike.

»V praksi to za delavce ne pomeni nobenih razlik in zaposleni so po začetni bojazni zdaj zelo zadovoljni s prevzemom. Zaznavamo rast podjetja. Obseg naročil se je povečal za 20 odstotkov, posledično smo zaposlili osem novih delavcev, in kot kaže, bomo zaposlovali še v prihodnje, zlasti inženirje strojništva. To je poklic prihodnosti,« pove Kovačičeva. Sedanji zaposleni, med katerimi je polovica žensk, prihajajo pretežno iz šentjernejske občine in bližnje okolice.

DOBIČEK V PROIZVODNJO IN RAZVOJ

Pohvalno je, da je EDMS v zadnjih devetih mesecih ves dobiček investiral v proizvodnjo – v izboljšanje delovnih pogojev, saj se vodstvo zaveda, da je to ključ do uspešne organizacije. Kovačičeva prisega, da je najpomembnejša ekipa, ki je tu stalna – dober in zadovoljen delavec je tudi odgovoren, to je njihovo vodilo in na tem gradijo vse. Tudi v naslednjem letu načrtujejo 70 odstotkov dobička nameniti za razvoj in novo tehnologijo, saj želijo, da EDMS postane kompetenčni center Evrope za toplotne prevodnike. Prilagajanje trgu je pač stalnica njihovega dela, zahteve so vedno večje.

Dolgoročni cilj podjetja je nadaljnja širitev: količinsko za obstoječe produkte, za nove portfelje izdelkov pa bi potrebovali nove poslovne prostore.

Da je podjetje uspešno, dokazujejo tudi razni standardi, ki so jih že dosegli. Med drugim standard ISO, pa standard za lepljenje z dvokomponentnimi oz. epoksi smolami, ki so ga pridobili lani v Nemčiji – so edini s tem certifikatom v tem delu Evrope. Še posebej veliko pa jim pomeni, da so lani v konkurenci devetsto podjetij z vsega sveta postali najboljši dobavitelj za Siemens v kategoriji kakovosti – to je pokazala analiza in EDMS je prejel posebno priznanje z zvezdo. »Za ta uspeh je najbolj zaslužen Jaka Erban, skozi njegove roke so šli vsi ti izdelki, seveda z vso ekipo glavnih odgovornih sodelavcev v proizvodnji,« pove Maja Kovačič. Podjetje je sedaj v pridobivanju certifikata ISO 14001.

»EDMS je podjetje, ki je zraslo na trdnih temeljih, kar je delo Radka Luzarja, za kar mu gre vsa pohvala in zahvala,« pove direktorica Kovačičeva in omeni tudi dobre odnose s poslovnimi partnerji, ki vsa leta z veseljem prihajajo v Slovenijo. »Odlično sodelujemo, ekipa je stalna in tako tudi rezultati ne izostanejo,« pravi Kovačičeva, ki poudari še, da so družbeno odgovorno podjetje, kar pomeni, da sponzorirajo lokalna društva. »Čeprav imamo tujega lastnika, tega v okolju ni čutiti,« pove direktorica.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 14. junija 2018

Besedilo in fotografiji: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava