DL: Domači štruklji so zakon

21.8.2018 | 12:20

Mirnopeške gospodinje so bile spretne pri pripravi štrukljev s cvrtjem.

Mirnopeške gospodinje so bile spretne pri pripravi štrukljev s cvrtjem.

Mentor delavnice Robert Gregorcic

Mentor delavnice Robert Gregorcic

Ajdovi štruklji s skuto so pripravljeni.

Ajdovi štruklji s skuto so pripravljeni.

Štruklji so priljubljena in značilna dolenjska narodna jed, ki spet pridobiva na veljavi. Tudi zato je v prostorih OŠ Frana Metelka Škocjan potekala zanimiva delavnica priprave domačih štrukljev v okviru projekta Dobrote Dolenjske, h kateremu je pristopila občina Škocjan.

Tri ekipe aktivov kmečkih žena – iz Društva podeželskih žena Mirna Peč, Društva podeželskih žena Bučka in Društva podeželskih žena Škocjan – ter ekipa škocjanskih osnovnošolcev s kuharjem Janezom Turkom so pripravljale domače štruklje pod vodstvom priznanega kuharskega mojstra Roberta Gregorčiča. Štruklji so bili kuhani in pečeni ter najrazličnejših vrst: ajdovi s skutnim nadevom, klasični s pregreto smetano in skuto, z jajčnim cvrtjem, mogoče je bilo okusiti celo štruklje s fižolovim nadevom.

»Ženske so se neverjetno izkazale. Prinesle so svoje recepte za štruklje, nekatere še od svojih prednikov, kar pomeni, da izhajajo iz tradicije. Tudi pri nadevih so bile zelo kreativne. Naše gospodinje skratka vedo, kaj je to kvaliteta, prinesle so svoje sestavine, svojo domačo skuto, pregreto smetano, fižol, in res so pripravile odlične štruklje,« je povedal kuharski mojster Robert Gregorčič, ki pravi, da se na takih delavnicah tudi sam veliko nauči. Vesel je, da so štruklji vse pogosteje na naših jedilnikih, čeprav si je treba za pripravo vzeti kar kako uro in pol. Najbolj pa ga veseli, da ta znanja prehajajo na mlajši rod, zato je še posebej pohvalil ekipo osnovnošolcev. Na koncu delavnice so obiskovalci okušali pripravljene štruklje, vse ekipe so dobile priznanja. Za kulturni program so poskrbeli učenci OŠ Frana Metelka Škocjan in otroška folklorna skupina Plamen.

Kot pravi Marjanca Trščinar Antić, je namen dogodka promocija projekta Dobrote Dolenjske, ki ga podpira EU, ohranjanje domačih jedi, vnašanje tradicionalne kuhinje v domače jedilnike, ohranjanje ljudskega izročila in kulinaričnih posebnosti kraja ter spodbujanje ljudi k pridelavi in uporabi lokalnih pridelkov. Podobno meni tudi vodja projekta iz Zavoda za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline Barbara Jerovšek. Želijo nadgraditi, razviti in promovirati obstoječo kolektivno blagovno znamko ter vzpostaviti mrežo lokalnih ponudnikov za skupen nastop na trgu.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 31. maja 2018

Besedilo in fotografije: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava