DL: Spravljivo - Z jezerom si pišejo novo prihodnost

18.8.2018 | 13:20

Jezero pri hidroelektrarni Brežice v času, preden so ga napolnili dokončno. Zdaj je v njem dvajset milijonov kubikov vode. (Foto: M. L.)

Jezero pri hidroelektrarni Brežice v času, preden so ga napolnili dokončno. Zdaj je v njem dvajset milijonov kubikov vode. (Foto: M. L.)

Zakaj nekateri pohvalijo in nekateri drugi s pomisleki spremljajo nastanek hidroelektrarne Brežice in dogajanje ob njej – Oči uprte v zahodni del mesta

Jezero pri hidroelektrarni Brežice in celotno širše območje ob elektrarni sta za Brežice lahko velika razvojna priložnost. Z novimi dejavnostmi na tem prostoru nastajajo tudi nekateri problemi, ki pa jih načrtovalci elektrarne, graditelji objektov in sami občani lahko odpravijo, mnoge od teh z majhnimi stroški, nekatere pa celo brez dodatnega denarja, le z dobro voljo.

To in podobna sporočila je prinesla ponedeljkova okrogla miza v Malem avditoriju posavskega muzeja Brežice z naslovom Brežice, naše morje in Vrbina. Pogovor je vodil Vlado Podgoršek, sodelovali pa so vodja občinskega oddelka za prostor Urška Klenovšek, direktor podjetja Infra iz Leskovca pri Krškem Vojko Sotošek, predsednik sveta krajevne skupnosti Brežice Uroš Škof in predsednica Društva za oživitev mesta Brežice Alenka Černelič Krošelj. Pri Društvu za oživitev mesta Brežice so razpravo na Podgorškovo pobudo vključili v okvir praznika krajevne skupnosti Brežice.

Z obsežnim jezerom pri hidroelektrarni Brežice in z akumulacijami ob spodnjesavskih hidroelektrarnah nad Brežicami že učinkovito zmanjšujejo poplavno ogroženost okolice reke na tem območju.

Na jezeru, ki je ponekod široko 680 metrov, in v strugi ob njem bo po načrtih in pričakovanjih zaživelo raznovrstno čolnarjenje, na bregu so že našli uporaben prostor ribiči, nekdo bi gradil restavracijo na vodi, šest milijonov prestavljene zemlje in drugega materiala, elektrarna kot zanimivo tehnično postrojenje, ukinjeni nekdanji in na novo vzpostavljeni življenjski prostori pa so lahko tehten razlog za ureditev prihodnje, izjemno informativne učne poti. Prostor na vodi in ob njej ter z njim povezane uporabne možnosti je direktor Sotošek predstavil tudi s kratkim filmom.

Jezero ob hidroelektrarni Brežice daje mestu novo podobo. Društvo za oživitev mesta Brežice je med tistimi, ki si zato prizadeva za ureditev Brežic na zahodni strani, na kateri je tudi omenjeno elektrarniško vrbinsko jezero. Urejanje tega dela mesta, t. i. zahodne fasade, bo zahtevno. Občina je že naročila študijo, s katero bodo med drugim preverili trdnost brega. Občina bo potem uredila tisti del zidu, ki je javna last, ob tem bo pozvala zasebne lastnike na zahodni strani mesta, naj uredijo svoj prostor.

Domačin Branko Brečko, fotograf in velik poznavalec Vrbine, tj. naravnega prostora, v katerega je posegla hidroelektrarna Brežice, je v razpravi izpostavil nekatere škodljive spremembe v okolju, ki jih je z vstopom na območje Nature 2000 povzročila elektrarna. Direktor Vojko Sotošek je izrazil veliko pripravljenost Infre za odpravo omenjenih posledic.

Kot so še ugotavljali v razpravi, sprehajalci puščajo ob jezeru veliko odpadkov, odpadke s seboj prinaša tudi Sava in se ustavljajo ob bregu. Ta problem bi lahko rešili, kot so se strinjali, precej že s tem, da bi sprehajalci smeti odnašali s seboj. Na okrogli mizi so se strinjali, da bi območje ob jezeru zaprli za avtomobile, ki jih zdaj obiskovalci tam puščajo veliko.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 24. maja 2018

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava