DL: Naša kulturna dediščina - Kulturni dom Črnomelj

15.8.2018 | 10:40

Kulturni dom v Črnomlju (foto: arhiv ZVKDS, OE Novo mesto)

Kulturni dom v Črnomlju (foto: arhiv ZVKDS, OE Novo mesto)

Stavbo starega Sokolskega doma v Črnomlju je zasnoval ljubljanski stavbenik Viljem Treo in je bila svečano odprta leta 1926. Služila je različnim telovadnim ter družabnim dejavnostim vse do 2. svetovne vojne, ko je bilo v njej februarja 1944 prvo zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega odbora (SNOO). Dogodek razumemo kot ustanovitev prve slovenske medvojne izvršne oblasti (vlade), kar je za slovensko narodno zgodovino posebno pomembno in je zaznamovalo nadaljnjo usodo stavbe.

Namen povojne prenove starega Sokolskega doma in sprememba v kulturni dom, kakršnega poznamo danes, je bila zahvala tedanje vrhovne oblasti prebivalcem Bele krajine za njihov prispevek k formiranju nove države. Telovadni dom – hiša št. 220 – Črnomelj je bil s sklepom vlade LRS že leta 1951 razglašen za kulturni spomenik.

Načrtovanje povojne prenove je med letoma 1949 in 1954 vodil arhitekt Branko Simčič, sodelovala pa sta še Viljem Strmecki in Jakob Savinšek. Koncept prenove je bil ohranjanje osrednje dvorane, ki ji je arhitekt dodal plašč v obliki črke L in s tem zagotovil funkcionalne površine za raznolik program. Oblikovanje in arhitektura sta povsem sledila trendom časa nastanka in še danes odlikujeta pomembno stavbo ob vstopu v historično mestno jedro.

Kulturni dom ima zaradi svojega zgodovinskega pomena in kakovostne arhitekture status kulturnega spomenika državnega pomena. V stavbi trenutno potekajo vzdrževalna in prenovitvena dela, da bi lahko še naprej služila svojemu namenu v kar se da kakovostni podobi.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 24. maja 2018

Marija Ana Kranjc, ZVKDS, OE Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava