DL: Dobro stoletje pozneje - Avtomobili in spomini

11.8.2018 | 10:00

Bi ga vozili?

Bi ga vozili?

Se jih spominjate?

Se jih spominjate?

Rok Britovšek je zanimivo razlagal mercedesovo zgodbo v številnih poglavjih.

Rok Britovšek je zanimivo razlagal mercedesovo zgodbo v številnih poglavjih.

Zvone (levo) in Lojze Glušič

Zvone (levo) in Lojze Glušič

Ciril Dolinšek in Rok Britovšek

Ciril Dolinšek in Rok Britovšek

Toliko avtomobilov najvišjega cenovnega razreda, kot jih je v majhni vasi Šmarčna (pri Sevnici), je malo kje. Da ne bo kakšnega nesporazuma, dodajmo popravek, raje dva. Več kot sto takih avtomobilov je tam bilo za en dan. In ti avtomobili niso pravi, ampak njihove pomanjšane različice, modelčki, nekateri jim rečejo igrače.

Kakor koli, na Šmarčni sta Športno kulturno društvo Večno mladi in Dolinškov kozolec v nedeljo organizirala razstavo modelov avtomobilov zbiratelja Roka Britovška, ob kateri je nekaj deset modelčkov dodal na razstavo tudi Ciril Dolinšek.

»Ko smo se odločili, da bomo predstavili avtomobilčke, smo pomislili, da bodo na razstavo prišli otroci. Ampak prišli so starejši. Otroke obudimo v starejših. Ki se spominjajo avtomobilov, ki so jih vozili sami in ki bi jih radi vozili, a jih niso mogli iz različnih razlogov. V očeh se jim vidi: Ta mi je všeč. Poglej, ta je pa od takrat, ko sem bil star deset let," je povedal Ciril Dolinšek, ki navdušeno skrbi za družinski Dolinškov kozolec, pod katerim je bila nedeljska razstava modelčkov in na katerem je stalna etnološka zbirka.

V Roku Britovšku so obiskovalci spoznali velikega poznavalca mercedesovih avtomobilov, ki v veliki večini prevladujejo v tej zbirki miniatur, v kateri je zastopano najbrž skoraj vse, kar premore omenjena prestižna avtomobilska znamka. S podatki o mercedesovih konstrukcijskih dosežkih v posameznih obdobjih ter z navedbami imen in družbenih skupin, ki so vozili in ki vozijo mercedese, je mimogrede dodal še kamenček v sliko družbe v posameznih obdobjih, ki so jih zaznamovali tudi nekateri tipi razkošnih, tehnološko izjemno izpopolnjenih in še drugače posebnih avtomobilov. »Letos se spominjamo stodvajsetletnice prvega avtomobila na Slovenskem, gre za avtomobil barona Codellija," je povedal Britovšek.

Gledalcev na razstavi ni bila nepregledna množica, a tisti, ki so prišli, so bili navdušeni natanko tako, kot je rekel Ciril Dolinšek. »Lepo. Zanimivo,« sta ob ogledu povedala brata Lojze in Zvone Glušič iz Mokronoga, prvemu je 81 let, drugi jih šteje 73. »Večkrat sem službeno odšel na pot v tujino. Ko sem se vrnil, sem vedno prinesel domov sinu avtomobilček,« so se ob davnem najlepšem spominu in razstavljenih krasnih avtomobilčkih to nedeljo pod Dolinškovim kozolcem na Šmarčni Lojzetu zasvetile oči.

Avtomobili, kam in kako mi z vami, se je marsikomu najbrž porajalo vprašanje ob pogledu na prvi mercedesov avto na eni in na najsodobnejše modele te znamke na drugi strani razstavnega pulta pod omenjenim kozolcem. »Živimo v zlati dobi, ker bomo priče tudi mi v naslednjih desetih, dvajsetih letih marsikateri spremembi na področju avtomobilizma, najsi bo to avtonomna vožnja najsi bodo to električni avtomobili. To pa pomeni tudi veliko sprememb za obstoječa vozila z bencinskim in dizelskim motorjem. Marsikaj se bo na tem področju spremenilo, kar pa bo zadevalo v veliki meri tudi klube, ki si prizadevajo za ohranjanje premične kulturne dediščine,« razmišlja Rok Britovšek.

Pa bo tako slutena prihodnost lepa?

"Avtonomna vožnja – zelo zanimivo za preizkusiti in zelo dolgočasno za nas, ki smo navajeni vrteti volan. Ker smo generacija, ki želi uživati in sama ukrepati v vožnji, ne pa da sedeš in bereš knjigo. Mene, ne bom rekel, da bi me bilo strah, ampak ne bi v tem užival in gotovo v začetku ne bi bil sproščen. Človek se navadi na vse, a bo treba tukaj spremeniti marsikako filozofijo,« pravi Rok Britovšek.

Na povabilo organizatorjev razstave so se s svojimi vozili dogodka udeležili tudi člani Kluba ljubiteljev starodobnih vozil Mirnske doline Hrast Tržišče.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 17. maja 2018

Besedilo in fotografije: M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava