Tura na Pot Leva ter na Špik Hude police (2.420 m), odhod z avtobusne postaje Kočevje

11.8.2018 | 04:00

PLANINSKO DRUŠTVO KOČEVJE skupaj s PD Ribnica vabi na turo na Pot Leva ter na Špik Hude police (2.420 m)

KDAJ: v soboto, 11. avgusta 2018

OD KOD: avtobusna postaja v Kočevju ob 4.00 uri

VRNITEV: v soboto, 11. avgusta 2018, v večernih urah

POTREBNA OPREMA:

osebna oprema: nahrbtnik, visoki, čez gleženj segajoči planinski čevlji z dobro narebrenim podplatom, vremenu primerna oblačila, vetrovka, kapa in rokavice, sončna očala, sončna krema, pokrivalo, osebna in zdravstvena izkaznica, planinska izkaznica s plačano članarino za leto 2018

tehnična oprema: zaščitna čelada (skupina A), plezalni pas (skupina A), samovarovalni komplet (skupina A), pohodne palice, rokavice za jeklenice (skupina A) 

HRANA IN PIJAČA: Med potjo bosta hrana in pijača iz nahrbtnika. Po sestopu z vrha na planino Pecol nam bo gostoljubje nudila koča Riffugio di Brazza. Med potjo ni vode! 

PREVOZ: avtobusni prevoz

POTEK TURE oziroma POHODA:

Avtobus nas bo pripeljal do parkirišča na planini Pecol (1.510 m), od koder se bomo povzpeli do koče Riffugio di Brazza (1.660 m), kjer se bomo razdelili v dve skupini:

Skupina A: Pot Leva

Od koče se bomo preko širnih travnikov planine Pecol pod ostenjem Montaža napotili proti sedlu Forca dei Disteis (2.201 m), ter se s sedla preko strmega in neprijetnega melišča mimo odcepa poti k bivaku Suringar vzpenjali po običajni poti na Montaž. S poti, ki bo kmalu postala bolj skalnata, se bomo nekoliko pred začetkom Pipanove lestve usmerili desno na Pot Leva. Pot nas bo vodila preko z jeklenico zavarovanih prepadnih polic, po katerih bomo prečili pobočja Špika nad Plazom v smeri na vzhod, prekinjene pa so z nekaj strmimi skoki. V nadaljevanju se bo pot po z jeklenico zavarovanih prepadnih policah zelo strmo, mestoma tudi skoraj čisto navpično spuščala proti Škrbini nad Cijanerico/Forca del Palone. S škrbine bo sledil strm, izpostavljen, zavarovan vzpon po zahodnem ostenju Špika Hude police ter po majavi vertikalni, cca. 10 metrov visoki žični lestvi, dalje proti vršnemu delu gore, kjer bomo v nadaljevanju poti v smeri vzhoda prečili manj zahtevna travnata pobočja. Od tu bomo v nekaj minutah po lahki poti dosegli vrh Špika Hude police (2.420 m). Do koče Riffugio di Brazza (1.660 m) bomo sestopili po lahki poti, ter dalje do izhodišča na parkirišču na planini Pecol (1.510 m).

Skupina B: Špik Hude police

Od koče Riffugio di Brazza (1.660 m) se bomo napotili v smeri Špika Hude police, katerega vrh (2.420 m) bomo dosegli po vzponu po številnih serpentinah. Sestopili bomo po poti vzpona. 

ZAHTEVNOST TURE oziroma POHODA:

Skupina A: zelo zahtevna pot

Skupina B: lahka pot

Poti obeh skupin sta kondicijsko zahtevni. Zaradi nevarnosti padajočega kamenja je za skupino A obvezna uporaba zaščitne čelade, zaradi zahtevnosti poti pa tudi plezalnega pasu in samovarovalnega kompleta. Med gibanjem ob jeklenicah vam bodo roke hvaležne za uporabo rokavic za jeklenice. Za obe skupini so nujni močni čevlji z dobro narebrenim podplatom. Prav bodo prišle tudi pohodne palice, ki bodo še posebej dobrodošle med sestopom. Pred soncem je nujna zaščita za kožo, oči in glavo. Ker med potjo ni vode, si je vzemite dovolj s seboj.

PRIJAVE IN INFORMACIJE: Prijave bodo v torek, 07.08.2018, med 17.00 in 19.00 na sedežu PD proti plačilu stroškov ture. Informacije: Simon na tel: 041/373-184. Vodja ture za skupino A je Simon Figar pomočnik pa Tomaž Špehar. Vodja pohoda za skupino B je Jože Poje. 

STROŠKI TURE oziroma POHODA: Stroški ture oziroma pohoda znašajo 20,00 EUR. Zaradi novega načina plačevanja proti izdaji računa, udeleženci stroške poravnate ob prijavi na sedežu PD. 

Hribi so zakon :)