5. srednjeveški dan z bitko za grad

10.8.2018 | 13:30

5. srednjeveški dan z bitko za grad
5. srednjeveški dan z bitko za grad

Za obzidjem ribniškega gradu se je 4. avgusta 2018 odvijal že 5. srednjeveški dan, ki ga je organiziralo društvo Viteški red Viridi Hedera v sodelovanju z Občino Ribnica in Knjižnico Miklova hiša. Program se je začel ob 14. uri z mimohodom vseh nastopajočih skupin in pozdravnim govorom ribniškega župana g. Jožeta Levstka, ki ob tem dogodku prevzame vlogo graščaka Ortenburškega, kateri je nekoč živel na ribniškem gradu.

Letos je pisana druščina srednjeveških skupin prišla k nam iz vseh sosednjih držav: Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, manjkale pa niso tudi skupine iz Slovenije. Z dogovarjanji in že večletnim medsebojnim sodelovanjem so vse skupine poskrbele za pester program. Ves dan smo lahko za obzidjem gradu v prijetni senci občudovali srednjeveško kostumografijo, ki je bila zelo pestra in vredna ogleda. Vsaka skupina pa se je predstavila s svojim originalnim nastopom. Vitezi iz vseh skupin pa so aktivno sodelovali v otroški bitki in predstavi »Bitka na grad«.

Za omenjeno predstavo »Bitka na grad« je scenarij in tekst napisalo društvo Viteški red Viridi Hedera in ga izvedlo v sodelovanju z ostalimi društvi. Tako so obiskovalci uživali v spektaklu in prikazu množičnega napada na grad. Po odzivih obiskovalcev je predstava uspela, saj so z vzkliki in z burnem aplavzom počastili vse nastopajoče. Po bitki pa se je prireditev zaključila z ognjenim spektaklom, ki zopet ni pustil obiskovalcev ravnodušnih. Med popoldanskim dogajanjem pa so se lahko otroci pomerili z vitezi v masovni bitki. Najbolj hrabri otroci so se postavili v linijo in se preizkusili, iz kakšnega testa so. Lahko povemo, da se je bitke udeležilo res veliko otrok, tako da nam ni treba skrbeti za prihodnost, saj se bodo iz njih razvili pravi borci z viteškimi vrlinami.

Ves program je neumorno skozi cel dan povezoval Lojze Bojanc, za srednjeveške zvoke in napeve pa skrbel Vlado Poredoš (Orleki), tokrat v zasedbi s sinovi, znani kot Gallenberg vaganti.

Ob zaključku naj se zahvalimo vsem, tako nastopajočim kot obiskovalcem, da smo mozaik sestavili tako uspešno.

Se vidimo prihodnje leto!

Lidija Tomše
Viteški red Viridi Hedera

Galerija

srednjivek (1)
srednjivek (10)
srednjivek (11)
srednjivek (12)
srednjivek (13)
srednjivek (14)
srednjivek (2)
srednjivek (3)
srednjivek (4)
srednjivek (5)
srednjivek (6)
srednjivek (7)
srednjivek (8)
srednjivek (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava