DL: Kradel po nakupovalnih središčih - Ni se mu izplačalo

8.8.2018 | 11:40

Dragan Babić

Dragan Babić

Prijeli so ga na meji, saj ni imel niti enega računa za šest potovalk novih stvari – Sodnik ga je obsodil na 10 mesecev zapora, plačati mora denarno kazen, poleg tega štiri leta ni dobrodošel v Sloveniji

Odločitev Dragana Babića, 22-letnega brezposelnega varilca iz Bosne in Hercegovine, da bo kradel po slovenskih nakupovalnih središčih, se je izkazala za zelo slabo. Decembra lani so ga namreč prijeli na mejnem prehodu Obrežje, saj ni imel nobenega računa za polne potovalke novih stvari.

Babić, za katerega je krški tožilec Bogdan Matjašič povedal, da ima težave z drogo in se je v želji po lahkem zaslužku združil še z eno osebo (ta ostaja neznana, verjetno gre prav tako za tujca), se je v začetku decembra lani s »partnerjem« pripeljal v Slovenijo. V času od 1. do 4. decembra sta obiskala nakupovalna središča v Novem mestu (Qlandia), Radečah, na Ptuju, v Novi Gorici in Kopru. »Obtoženi se je opremil z vrečkami, ki so imele na notranji strani aluminijasto prevleko, in si tako zagotovil, da se na izhodu iz trgovin ni sprožil alarm,« je pojasnil tožilec in omenil, da je šlo v glavnem za oblačila, živila in predmete za osebno higieno. Babić je hodil po »brezplačnih nakupih«, sodelavec pa ga je čakal v avtomobilu.

»Na ta način sta si nabrala za več kot 4.300 evrov robe in si jo 4. decembra razdelila. Večino je vzel obtoženi Babić in jo zložil v šest potovalk ter se z avtobusom odpravil proti domu,« je še pojasnil tožilec. Seveda je prišel samo do meje, kjer so ga policisti po kontroli aretirali in pristal je v priporu. Tožilec je še dodal, da je mlademu Bosancu sodelovanje v postopku štel kot olajševalno okoliščino, ko je predlagal kazen.

Na krškem okrožnem sodišču pred sodnikom Gojmirjem Pešcem fant ni nič ovinkaril, temveč je krivdo priznal in se pokesal: »Zelo mi je žal. Kaj takega se ne bo več zgodilo. Nimam nobenega premoženja. Nezaposlen sem, nimam rednih dohodkov, preživljali so me starši, s katerimi živim.«

Starši so bili tudi tisti, ki so sinu priskrbeli 2.000 evrov, da je lahko plačal denarno kazen. Sicer je sodnik Pešec sledil predlogu tožilca in ga obsodil na 10 mesecev zapora ter izrekel še stransko kazen – izgon tujca za obdobje štirih let. Oškodovance, ki so jim večino ukradenih stvari vrnili, je sodnik napotil na pravdo.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 17. maja 2018

Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava