DL: Nekorektne knjige in nesramni zgodovinarji o 'komunajzarki'

25.7.2018 | 12:35

DL: Nekorektne knjige in nesramni zgodovinarji o 'komunajzarki'

Vika Lozar iz Črnomlja nam je pisala. Pokomentirala je predstavitev knjige Prevarani sokoli, ki so jo pred kratkim predstavili na letni skupščini Muzejskega društva Metlika. »Oba avtorja sta vsebino korektno predstavila, nekoliko pa se je zataknilo pri komentarjih poslušalcev. Med publiko sta bila tudi dva zgodovinarja, ki sta avtorja opozorila, da se ne gre vedno zanašati brezpogojno na pisne vire, saj jih je treba umestiti v neki koncept obravnave, kar pa je zelo težko. Oglasili smo se tudi drugi. Najbolj direktna je bila Albina Tošeska, ki je odločno povedala, da vse opisano, kako je ZK nesramno prevzela vodstvo sokolov v stari Jugoslaviji in med NOB, za sokole v Beli krajini ne drži. Belokranjski sokoli so bili prvi skupaj z ZK pri obrambi domovine pred sovražniki. Mentor obeh avtorjev dr. Jože Dežman, kustos Gorenjskega muzeja Kranj, je razpravljavki nesramno oponesel, da je bivša »komunajzarka«, kar se za poklicnega zgodovinarja, na žalost brez trohice profesionalizma, vsekakor ne spodobi,« je zapisala.

Zdi se ji prav, je dodala, da tudi bralce Dolenjskega lista opozorimo, kako so na našem tržišču ponujene nekatere zgodovinske knjige, ki jim manjka korektnosti in tudi realnih zgodovinskih dejstev in so predvsem v službi sovražne delitve Slovencev.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista 26. aprila 2018 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

26.7.2018+3     + (14)     – (11)     Oceni Zdravko Pavlovic 

Bravo Vika - dovolj bo že enkrat potvarjanja zgodovine od strani belih zgodovinarjev. Ta Dežman je pa tako prodana duša, saj je izkoristil v prejšnjem sistemu vse kar se je izkoristiti dalo n na račun svojega strica. Podlež !!!!

10.8.2018+3     + (3)     – (0)     Oceni brezar b 

Kdor je gledal intervju dr. Jožeta z dr. Jožetom na nacionalki, mu je lahko vse jasno!

12.8.2018+3     + (3)     – (0)     Oceni abecedarij 

nikoli ne morejo oprati s sebe izdajalske krvi...ni čudno, da so jih zavrgli Anglikanci, zavrgli so jih patizani in ves slovenski narod....na smetišče zgodovine z domobrančeki...

13.8.2018–1     + (2)     – (3)     Oceni Lojzekov stric 

Vika je bila svetnica LDS ,pa na listi Pozitivne Slovenije je kandidirala in ni bla več izvoljena, volilci so rekli ,dost je mamo , tle pa spet drhal dela ,najbrz tudi zavaja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava