DL: Državni prvak v kamnoseštvu z bogato družinsko tradicijo

21.7.2018 | 18:10

Tilen skupaj z mentorjem Rokom (Foto: R. N.)

Tilen skupaj z mentorjem Rokom (Foto: R. N.)

Tilen med ustvarjanjem zmagovalnega izdelka (Foto: osebni arhiv)

Tilen med ustvarjanjem zmagovalnega izdelka (Foto: osebni arhiv)

Tilen Meglič iz Mokronoga je na tekmovanju v poklicnih spretnostih srednjih in višjih šol SloveniaSkills, ki je potekalo v okviru sejma izobraževanja in poklicev Informativa v Ljubljani, dosegel velik uspeh, saj je v panogi kamnoseštvo premagal vrstnike in osvojil naslov državnega prvaka.

Svoje znanje in spretnost pri oblikovanju je pokazal že na predtekmovanju, ki je potekalo lansko poletje. Finale januarja letos je bil zgodba zase, a še enkrat je dokazal, da sodi med najboljše mlade kamnoseke v državi. »Bilo je veliko bolj zahtevno kot na predtekmovanju. Treba je bilo dobro načrtovati in biti zbran do konca, kajti ocenjuje se vsaka najmanjša napaka. Vsak milimeter, ki ga premalo ali preveč odvzameš, je odbitek pri točkah,« pravi Tilen, ki že ima nekaj izkušenj s tovrstnim tekmovanjem, saj je pred tremi leti zasedel drugo mesto.

Letos je stopil še stopničko višje. Tekmovanje v poklicnih spretnostih iz različnih panog, ki ga od leta 2010 organizira Center za poklicno izobraževanje, je potekalo tri dni. »Skupno smo ustvarjali kar 18 ur in je naporno tako fizično kot tudi psihično. Moraš biti zelo pozoren, kajti napako težko popraviš,« pravi Tilen, ki se je kamnoseških spretnosti učil na višji šoli v Sežani. Z zmago si je zagotovil tudi nastop na evropskem prvenstvu konec septembra na Madžarskem, kar bo zanj poseben izziv. Letošnje poletje bo zato zanj nekoliko drugačno in podrejeno cilju, da osvoji zlato medaljo. Oblikovali bodo z madžarskim kamnom, ki se po njegovih besedah razlikuje od slovenskega. »Pozna se, s kakšnim kamnom delaš. Kamen iz apnenca ali marmorja je mehkejši, medtem ko je tonalit precej bolj trd,« pripoveduje. Z napotki mu bo skušal pomagati tudi njegov mentor Rok Verstovšek Tanšek iz Brežic, ki je leta 2016 na mednarodnem tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills na Švedskem osvojil srebrno medaljo. »Pomembno je, da imaš nalogo čim bolj sistematično razdeljeno, kajti časovna stiska je kar velika. Tilen je sposoben doseči dober rezultat,« je prepričan njegov mentor.

Tilen nadaljuje bogato družinsko tradicijo, saj se je s kamnoseštvom ukvarjal že njegov dedek, ki je bil poznan daleč naokoli. Doma imajo podjetje, v katerem je od januarja zaposlen tudi sam. Izdelujejo nagrobne spomenike, stopnice, police, ukvarjajo se z opremljanjem hiš, polagajo keramiko in preostalo galanterijo iz kamna. »Že od majhnega sem doma pomagal pri delu. Kamnosek se mi zdi zanimiv poklic in je fizično precej naporen. Večina mladih si danes predstavlja le delo z računalnikom, a mene veseli, da lahko nekaj ustvarim z rokami. Preden se lotim kakšne zadeve, je včasih potreben tudi izris na računalniku,« pove o svojem delu. Oče je na njegov dosežek izjemno ponosen, a kot pravi novopečeni državni prvak, nikoli ni povsem zadovoljen z narejenim. A to ga le še dodatno motivira.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista 26. aprila 2018

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava