DL: S hummerjem proti redarju; zdaj bo delal v splošno korist

20.7.2018 | 14:35

Igor Šuklje

Igor Šuklje

V Črnomlju se je povsem običajen postopek redarja sprevrgel v kriminalko.

V Črnomlju se je povsem običajen postopek redarja sprevrgel v kriminalko.

Tožilec Srečko Hočevar

Tožilec Srečko Hočevar

Milan Vajda

Milan Vajda

Prekrškarji lahko računajo, da jih bodo redarji zaradi nepravilnega parkiranja kaznovali. Fotografija je ilustrativna. (Foto: J. S., arhiv DL)

Prekrškarji lahko računajo, da jih bodo redarji zaradi nepravilnega parkiranja kaznovali. Fotografija je ilustrativna. (Foto: J. S., arhiv DL)

Kmalu bo dve leti, odkar je redar medobčinskega redarstva belokranjskih občin doživel zelo neprijetno izkušnjo. Zaradi nepravilnega parkiranja je na Kolodvorski ulici v Črnomlju napisal obvestilo o prekršku, to pa je voznika hummerja tako razjezilo, da je zapeljal proti njemu. Redar je v zadnjem trenutku odskočil in se umaknil za drog javne razsvetljave. Kdo ve, kako bi se zgodba končala, če bi obstal na mestu.

Lani je redarstvo na območju Bele krajine izdalo 838 plačilnih nalogov in 3.181 opozoril.

Prejšnji teden je na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča zaradi tega sedel 46-letni podjetnik Igor Šuklje z Desinca pri Črnomlju, ki je priznal, da je grozil redarju, pa tudi, da je za njim zapeljal na pločnik, s čimer je resno ogrozil njegovo življenje.

NI POJASNIL OZADJA

"Prvič sem v kazenskem postopku in upam, da ne bom nikoli več. Ljudem kvečjemu pomagam, nikoli nikomur nisem nič slabega storil. Finančno pomagam družini iz Hrvaške, ki ima štiri otroke. Nisem imel namena tega storiti in dejanje obžalujem," je rekel okrožni sodnici Betki Šimc ter omenil, da tega redarja še vedno srečuje in se tudi pozdravita.

Na predobravnalnem naroku je na vprašanje sodnice, kaj je bilo takrat, odgovoril, da je bilo ozadje dogodka popolnoma drugačno, kot je razvidno iz obtožnice, a o njem ni hotel govoriti. "Rekli so mi, naj bom rajši tiho," je pojasnil. Domnevamo lahko, da mu je tako svetoval njegov odvetnik Milan Vajda.

Sodnica je izrekla takšno kazen, kot jo je predlagal višji državni tožilec Srečko Hočevar: eno leto zapora, kazen pa bo lahko odslužil tako, da bo v dveh letih opravil 730 ur dela v splošno korist. Tožilec je pri predlagani kazni upošteval težo kaznivega dejanja, pa tudi možne posledice.

O odškodnini – 4.500 evrov, ki jo redar zahteva od Šukljeta, sodnica ni odločala, temveč ga je napotila na pravdo.

KRIMINALKA SREDI MESTA

Devetega junija 2016 je moralo biti na Kolodvorski ulici v Črnomlju napeto. Če bi dogajanje kdo posnel, bi lahko gledali kriminalko (s srečnim koncem, seveda).

Redar je opazil nepravilno parkiran avtomobil hummer, a je najprej mislil, da bo lastnik kmalu umaknil svoje vozilo, zato sprva ni reagiral. Ko se je čez 10 minut vrnil, je opazil, da je avto še vedno tam in ovira promet, kar je pomenilo, da ni šlo le za kratkotrajno kršitev. Poslikal je vozilo, natisnil obvestilo o prekršku in stopil do avta, da bi zataknil listek. V tistem je v vozilu opazil voznika. Ta je odprl vrata in začel vpiti na redarja, češ da to ni prvič, da ve, kdo stoji za tem, in da ga bo povozil s hummerjem. Poleg tega mu je rekel, da ve, kje živi, in da ga bo ustrelil, povozil s traktorjem.

Šuklje bo kazen lahko odslužil s 730 urami dela v splošno korist.

Redar je razburjenega voznika najprej pozval, naj se umiri, potem pa mu je izročil obvestilo o prekršku in peš odšel proti banki. Šuklje je za njim vpil, da ga bo "zgazil". Seveda si redar ni mislil, da bi kaj takega lahko naredil. Na prehodu za pešce je čakal zeleno luč, nakar je zaslišal zvok avtomobila in opazil, da Šuklje po pločniku pelje proti njemu. V zadnjem hipu je odskočil za drog javne razsvetljave in preprečil tragedijo.

ŠE EN TAK PRIMER

Vodja medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine Marjan Kastelic je za Dolenjski list povedal, da so po opisanem dogodku obravnavali še en poskus preprečitve uradnega dejanja, pri čemer je kršitelj poskušal fizično napasti redarja. »V zvezi s tem poteka postopek na sodišču zaradi kaznivega dejanja poskus preprečitve uradnega dejanja.« Sicer Kastelic pravi, da so njihove izkušnje pri delu s kršitelji take, da večina občanov upošteva navodila redarjev. »Se pa najdejo posamezniki, ki tega ne upoštevajo, so v postopkih do redarjev nesramni, žaljivi, agresivni, nekateri celo napadalni.«

Izpostavil je, da je delo redarstva v osnovi usmerjeno v opozarjanje kršiteljev. »Pri tem redarstvo tudi oceni težo kršitve. Ni enako, ali nekdo parkira na mestu za invalide, na pločniku ... ali pa mu poteče čas parkiranja za kako minuto. Če je kršitelj na kraju pred izdajo obvestila o prekršku, stremimo k opozarjanju in ne sankcioniranju. Se pa dogaja, da določeni kršitelji opozoril ne upoštevajo in ponavljajo prekrške, v takem primeru ne opozarjamo več. V letu 2017 smo na območju Bele krajine izdali 838 plačilnih nalogov, opozoril pa 3.181.«

Pred dvema letoma, ko se je zgodil opisan incident v Črnomlju, redarji še niso imeli možnosti uporabe sredstev za vezanje in vklepanje (seveda ob pogojih, ki jih določa zakonodaja), zdaj jih imajo, a jih na belokranjskem inšpektoratu in redarstvu še niso uporabili, je še pojasni Kastelic.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista 26. aprila 2018

Besedilo in fotografije: Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava