Sonček Dolenjske in Bele krajine v Elerjih

17.7.2018 | 14:00

Sonček Dolenjske in Bele krajine v Elerjih
Sonček Dolenjske in Bele krajine v Elerjih

V Elerjih nad Ankaranom je od 30. 6. 2018 do 7. 7. 2018 potekala obnovitvena rehabilitacija za odrasle člane Sončka – Društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine.

Za odhod je bila določena zadnja sobota in hkrati zadnji dan meseca junija, 30. 6. 2018, ko so se vsi polni pričakovanj in želja po novih dogodivščinah zbrali pred centrom Sonček v Novem mestu. Po začetni »gneči« in neredu s prtljago so se poslovili od domačih, starši pa so posredovali še zadnje napotke spremljevalkam.

Obnovitvena rehabilitacija za odrasle člane novomeškega in belokranjskega društva Sonček v poletnih mesecih poteka že deseto leto. Nudi jim sofinancirano skupinsko, prilagojeno terapijo in bivanje. Aktivnosti, ki jih zajema obnovitvena rehabilitacija so ocena ter predlog za izboljšanje fizičnih in funkcionalnih sposobnosti, fizioterapevtska obravnava, športne in rekreativne aktivnosti, trening življenjskih in socialnih veščin, pogovori in izobraževanja na temo pravic, neodvisnosti, spolnosti, normalizacije itd., ustvarjalne delavnice, druženje in zabavo.

Koristi te oblike preventivnega zdravljenja in ohranjevanja zdravja so velike, saj utrjujejo psihofizične zmogljivosti, utrjujejo telo – zaščitijo ga pred različnimi obolenji. Za odrasle osebe s cerebralno paralizo so vsi ti dejavniki zelo pomembni, saj jim terapije prek zdravstva po osemnajstem letu ne pripadajo več, tako imajo mnogi na teh taborih edino priložnost izboljšati kvaliteto svojega življenja.

Predvsem pa tukaj niso pomembne le terapije in prilagojene aktivnosti, saj Sonček združuje osebe z različnimi invalidnostmi in ni nujno, da vsi potrebujejo prilagoditve. Tako je druženje s starimi in novimi prijatelji za člane društva prioriteta, ko se odločijo za udeležbo na taboru. Veliko jim pomeni tudi sprostitev in odmik od vsakdanjih rutin v katere so prenekateri vpeti.

Za obnovitveno rehabilitacijo je značilno, da je precej aktiven dopust, saj vsi sodelujejo pri pripravi aktivnosti pa tudi pospravljanju (tako skrbi za svoje stvari, pri delavnicah, kot brisanju miz in čiščenju posode po obrokih …), in s tem pridobivajo na samostojnosti in odgovornosti, ki jim velikokrat manjkata v vsakdanjem življenju.

Na taboru v Elerjih so se člani lahko veselili različnih dejavnosti, ki so potekale prek celega tedna: druženje in pogovori najrazličnejših tem ostaja prioriteta vseh članov, ki so se udeležili obnovitvene rehabilitacije, družabne igre so krajšale čas v slabem vremenu in med počitkom, najbolj aktivni so bili med plavanjem v bazenu in morju, jahanjem konj, plezanjem po plezalni steni, preizkusili so se tudi v tekmovanju bocce (prilagojeno balinanje), vsak dan so imeli na voljo dve različni vrsti terapije, in sicer fizioterapijo in feldenkrais, sredi tedna je potekala pogovorna delavnica s specialnim pedagogom Markom Juhantom, ki je zanetila vrsto vprašanj in tem za pogovor, vsak dan pa je čas mineval tudi na ustvarjalnih delavnicah, kjer so lahko izrazili svojo kreativnost in domišljijo.

Po enem tednu se je vse končalo z zaključnim piknikom in pakiranjem v petek, saj so v soboto zjutraj po zajtrku vsi skupaj sedli v kombi in se odpeljali proti domu. Utrujeni, a s prijetnimi občutki in novimi spomini, ki se jih bodo z nasmeškom na obrazu spominjali in jih obujali do naslednjega odhoda, čez eno leto, ko se ponovno zbere »stara« klapa v katero pa so vedno dobrodošli tudi vsi »novinci«.

Hkrati velja poudariti, da to ni edini aktivni teden, ki ga organizira Društvo Sonček med letošnjim poletjem. Prav tako bo v Elerjih konec julija potekala zdravstveno terapevtska kolonija za otroke in mladostnike brez spremstva staršev. Na začetku avgusta pa bo v Božičih šola za starše katere se udeležijo otroci do sedmih let s spremstvom staršev. Na vseh organiziranih aktivnostih s strani Sončka pa so nepogrešljiv in nujen del tudi prostovoljci in spremljevalci, brez katerih enostavno ne gre.

Urška Ravnikar

Galerija

elerji (1)
elerji (2)
elerji (3)
elerji (4)
elerji (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava