Belokranjski gasilci pri Pahorju - prišli bi hitreje, če bi imeli spodobno cesto

16.7.2018 | 14:40

Belokranjski gasilci pri Pahorju - prišli bi hitreje, če bi imeli spodobno cesto
Belokranjski gasilci pri Pahorju - prišli bi hitreje, če bi imeli spodobno cesto
Belokranjski gasilci pri Pahorju - prišli bi hitreje, če bi imeli spodobno cesto

Po cestah so se v petek  ponovno vile dolge kolone gasilskih vozil, tokrat v smeri Ljubljane, saj je v Predsedniški palači pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju potekal sprejem gasilcev in prostovoljcev, ki so pomagali pri odpravljanju posledic neurja s točo v Beli krajini.

Polno dvorano gasilcev iz območja gasilskih zvez Črnomelj, Metlika, Semič ter tudi iz ostalih slovenskih regij ter Vatrogasne zajednice Karlovačke županije in tudi Civilne zaščite ter Slovenske vojske je uvodoma pozdravil poveljnik GZ Črnomelj Jože Vrščaj, nato je spregovorila županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, ki je še posebej poudarila vsa prizadevanja vseh vpletenih, ki so pomagali po neurju s točo. Sledil je nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je izrazil hvaležnost in spoštovanje vsem, ki so nudili pomoč. Posebej je poudaril, da velikokrat pozabljamo, da so gasilci v prvi vrsti prostovoljci in da preveč samoumevno jemljemo, da nam bodo vedno na voljo. A to je v njihovih srcih, saj vedno pomagajo, ko je to potrebno, zato je prav, da podpiramo njihovo dejavnost in jim nudimo podporo, ko je to potrebno.

Govor črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič objavljamo v celoti:

"Spoštovani predsednik države gospod Borut Pahor, cenjeni visoki gostje

spoštovani gasilci in gasilke, prostovoljci in prostovoljke ter vsi, ki ste se danes zbrali tu, na sprejemu pri predsedniku Republike Slovenije gospodu Borutu Pahorju, na sprejemu tistih, ki so pomagali pri odpravljanju posledic neurja s točo, ki je na petek 8. junija 2018 v petnajstih minutah na dolžini okrog 15km in širine na mestih tudi do 4km, kar je zajelo 24 naselij na območju občine Črnomelj in povzročilo doslej nepredstavljivo škodo na objektih, poljščinah in avtomobilih. Te je preko 20 milijonov evrov.

Prav posebno bi se rada zahvalila vsem, ki ste nam priskočili na pomoč in nam stali ob strani. V prvi vrsti gre zahvala Štabu CZ Občine Črnomelj s poveljnikom na čelu, vodstvu GZ Črnomelj, v okviru katere je 27 PGD-jev, z okoli 390 člani, GZ Metlika in GZ Semič ter vsem GZ na območju Republike Slovenije, tudi sosednje Hrvaške, saj so njihova prostovoljna gasilska društva stopila skupaj in pomagala pomoči potrebnim na območju občine Črnomelj. Gasilci, vi ste tisti, ki ste pokazali solidarnost, človečnost, povezanost, sočutje in dobrosrčnost. Ves čas, to je v času med 8. junijem popoldne do vključno 13. junijem, so bile v Črnomlju kolone gasilskih avtomobilov. Prizor, ob katerem se človeku orosijo oči. Fotografije teh kolon povedo več kot lahko povem jaz z besedo. Govorijo, da vas gasilce krasi solidarnost, dobrota in sočutje. Brez vas nam resnično ne bi uspelo v najkrajšem možnem času zaščititi vse objekte. Zahvaljujem se tudi Slovenski vojski, vrhovnemu poveljniku, ministrici za obrambo, Rdečemu križu, Karitasu in vsem ostalim organizacijam, podjetjem in posameznikom, ki so nam priskočili na pomoč. Tako finančno kot fizično.

Na območju Bele krajine je gasilstvo pomembna dejavnost in dejavnost s tradicijo. To dokazuje tudi PGD Črnomelj, društvo staro 144 let katerega ustanovitelji so že takrat ugotovili kako pomembna je sloga v času nesreč. Vedeli so, da so skupaj močnejši. Gasilci, v vseh teh letih ste preko različnih generacij in novih znanj le še dozoreli in postali še bolj samozavestni, učinkoviti ter uspešni. Prepričana sem, da bo vašo tradicijo nadaljeval tudi podmladek, saj vem, da pozorno skrbite zanj. To vse je odraz vaše pripadnosti in pokazatelj, da ste z vsem srcem in dušo ponosni, da ste del velike, številčne vseslovenske gasilske družine, ki nam je vsem stala ob strani v času intervencije med 8. in 13. junijem.

Delo opravljate prostovoljno in z dejanji dokazujete katere so tiste vrline, ki združujejo in nas delajo močnejše. Cenim vaše delo in izredno sem ponosna na vas. Prav pa je, da tudi država ne pozabi na vas. Gospod predsednik, naši gasilci opravljajo tudi izredno težko nalogo na zunanji schengenski meji. Tudi za to se jim zahvaljujem in na tem mestu prosim, da jim državne institucije pomagajo pri nabavi opreme in vseh aktivnostih, ki jih potrebujejo pri in po opravljanju teh zahtevnih nalog.

Ja, preživeli smo za nas katastrofo, a smo stopili skupaj in se skušali pobrati. Spoštovani predsednik zahvaljujem se vam za sprejem in da ste prepoznali našo stisko, s katero smo se soočali in se še soočamo in bo trajala zagotovo še več mesecev. Prevozili smo dolgo pot do Ljubljane, ki tokrat, na srečo, ni bila intervencijska. Ne malo vozil bi hitrejše prišlo na pomoč, če bi imeli 3. razvojno os zato vas ob tej priložnosti prosim, da apelirate na ustrezne državne organe, da ne iščejo vedno novih rešitev, saj smo Belokranjci usklajeni glede umestitve v prostor tako z že sprejetim Državnim prostorskim aktom za I. in II. fazo. Z iskanjem vedno novih rešitev, se čas odmika in zapletajo postopki v zvezi z izgradnjo 3.razvojne osi, mladi odhajajo. Bela krajina ne more več čakati. Ljudje strpno čakamo že vrsto let in resnično je čas, da se zadeve hitreje premaknejo.

Še s strani medijev in določenih institucij države bi si želeli tudi v mirnih časih več pozornosti. Ko potrebujemo cesto, novo šolo, vrtec, kulturni dom, opremo za gasilce in še bi lahko naštevala. Zato bi prosila, da na to opozorite pristojne, naj ne pozabijo na nas in na gasilska društva kako dolgo in neprimerno pot so morali prevoziti gasilci, da so prišli do nas v času te naravne nesreče.

In enako velja v primerih, ko gredo na pomoč gasilci iz belokranjske regije.

Spoštovani,

gasilci so nam lahko vzgled, kaj vse je mogoče, če za skupen cilj stopimo skupaj v dobro vseh in v tem duhu delamo tiste poteze, ki so tudi v korist vseh. Hvala, da PGD-ji na slovenskem gojite tradicijo gasilstva, solidarnosti in prostovoljne pomoči. V tej izredno težki situaciji se je pokazala povezanost in dobra organiziranost vseh gasilcev na lokalni, regijski in državni ravni, kar gre zahvala prejšnjim in sedanjim vodstvom. Skupaj smo dobro sodelovali in se organizirano lotili reševanja nepričakovanega.

No, beseda hvala zagotovo ni dovolj za izkaz hvaležnosti, ki jo vsi čutimo v srcih ob zavedanju, da se prav vedno lahko zanesemo na vas. Nesreče nismo pričakovali in marsikomu je uničila življenjsko delo in pobrala življenjske prihranke. Zato so vaša dejanja, pomagati človeku v stiski, izjemno plemenita. Ne pomagate zato, da bi vas nekdo potrepljal po rami in vas povzdigoval med oblake, ampak preprosto zato, ker vam ni vseeno. In takšni ste bili vsi, ki ste nam brezpogojno priskočili na pomoč. Iz srca, še enkrat iskrena hvala, z gasilskim pozdravom NA POMOČ."

Kabinet županje

Zvočni zapisi

Borut Pahor

Jože Vrščaj

Mojca Čemas Stjepanovič

Galerija

_asprejem (01)
_asprejem (02)
_asprejem (03)
_asprejem (04)
_asprejem (05)
_asprejem (06)
_asprejem (07)
_asprejem (08)
_asprejem (09)
_asprejem (10)
_asprejem (11)
_asprejem (12)
_asprejem (13)
_asprejem (14)
_asprejem (15)
_asprejem (16)
_asprejem (17)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava