DL: Zdravstvena preventiva - Novostim utirajo pot v domove

16.7.2018 | 09:50

Posavsko in obsoteljsko društvo za boj proti raku deluje s spoznanjem,  da je bolezen v vzponu, kot sporoča predsednica Alenka Krenčič Zagode  (tretja z desne). Na njeni levi Vladimira Tomšič, desno direktorica  Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar. (Foto: E. F.)

Posavsko in obsoteljsko društvo za boj proti raku deluje s spoznanjem, da je bolezen v vzponu, kot sporoča predsednica Alenka Krenčič Zagode (tretja z desne). Na njeni levi Vladimira Tomšič, desno direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar. (Foto: E. F.)

Posavsko in obsoteljsko društvo za boj proti raku tudi letos nadaljuje že utečeno delovanje, usmerjeno v preprečevanje bolezni. Med temi dejavnostmi so tudi delavnice samopregledovanja dojk in mod, predstavljanje preventivnih programov Svit, Dora in Zora ter udeležba na različnih dogodkih, kjer lahko društvo predstavi svoje delo. Društvo bo oktobra zaznamovalo že dve desetletji svojega družbenokoristnega preventivnega dela.

»Dvakrat letno poskušamo izpostaviti novo temo s področja onkologije, da bi nam pridobljeno znanje pomagalo preprečevati bolezen, ki je v visokem vzponu pri nas in v svetu. Naša druženja pripomorejo, da na njih predstavljene novosti najdejo pot v naše domove, dosežejo tudi prijatelje in s tem je namen naših prizadevanj potrojen,« je dejala predsednica društva Alenka Krenčič Zagode na nedavni letni skupščini društva v Termah Čatež. Predstavitve, ki jih organizira društvo, npr. prikaz učinkovitega preventivnega samopregledovanja dojk, prebivalstvo sprejema, le v redkih primerih posamezne organizacije ne najdejo prave priložnosti, da bi za organizirano predstavitev zbrale dovolj članic.

Posavsko in obsoteljsko društvo za boj proti raku deluje že 20 let.

Alenka Krenčič Zagode poudarja, da si z evropskim kodeksom dvanajstih priporočil proti raku in že tretjim desetletnim programom Slovenija proti raku prizadevajo tudi za zmanjšanje obsega drugih kroničnih bolezni, predvsem bolezni srca in ožilja, ki so najusodnejše. Preprečevanju omenjenih in drugih bolezni in tudi zdravljenju po boleznih se posvečajo poleg posavskega in obsoteljskega društva za boj proti raku, ki ga podpira med drugimi Splošna bolnišnica Brežice kot osrednja posavska zdravstvena ustanova, tudi druga društva, s tem da isti ljudje delajo v več društvih, kar prispeva k uspešnemu delu društev.

V Sevnici so med prvimi v Sloveniji ustanovili pred leti koronarni klub. »Filozofija kluba je, da bolniki delajo sami, zdravniki pa jim pri tem strokovno pomagajo. Klub si prizadeva vključevati tudi svojce bolnikov. Ljudi je treba navaditi, da morajo biti sami odgovorni za svoje zdravje, ne da je za to odgovoren njihov zdravnik,« je pred časom rekel sevniški zdravnik Jurij Pesjak, strokovni sodelavec Koronarnega kluba Sevnica in regijski koordinator preventivne medicine Posavja.

V tovrstni preventivi je v Posavju v ospredju Zdravstveni dom Sevnica, od koder prihaja tudi predsednica posavskega in obsoteljskega društva za boj proti raku Alenka Krenčič Zagode.

Sevniški zdravstveni dom, ki ga vodi direktorica Vladimira Tomšič, je ena od ustanov v Sloveniji, v kateri so pred leti začeli razvijati projekt Skupaj za zdravje, katerega nosilec je Nacionalni inštitut za javno zdravje. V projektu želijo s preventivnimi zdravstvenimi programi zmanjšati število kroničnih nenalezljivih bolezni, povezanih z življenjskim slogom. V tem zdravstvenem domu so zato ustanovili Center za krepitev zdravja, katerega vodja in koordinatorica je Mojca Vidmar.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 12. aprila 2018

M. Luzar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

16.7.2018Oceni miha 

to je pa odlična novica...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava