DL: Ali v črnomaljskem ZD res primanjkuje zdravnikov?

25.6.2018 | 16:00

Eva Čemas (foto: arhiv)

Eva Čemas (foto: arhiv)

Prvi klic četrtkovega večera je prispel iz Črnomlja. Anton je povedal, da je v tamkajšnjem zdravstvenem domu ta dan delala le ena zdravnica, kar je po njegovem prepričanju za naselje s šest tisoč prebivalci premalo in nedopustno. »Pričakoval bi krizni sestanek na občini. Zdravniki izgorevajo, to je lahko za vse nevarno. Če gre ena zdravnica na porodniško, se ves sistem podre. Potem bomo pa po časopisih vlačili kakšno ubogo zdravnico, če kaj ne bo strokovno opravljeno,« je povedal in dodal, da sta za razmere po njegovem odgovorni tako direktorica ZD Črnomelj Eva Čemas kot črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Direktorica Čemasova je v svojem odzivu zatrdila nasprotno, da torej kadrovskih težav nimajo: »V ZD Črnomelj imamo programe splošnih ambulant in otroškega ter šolskega dispanzerja, dodeljene s strani ZZZS, kadrovsko pokrite. Ordinacijske čase zdravnikov v skladu s splošnim dogovorom imamo objavljene in so tudi potrjeni s strani ZZZS. Morebitne odsotnosti zdravnikov so objavljene.« Glede četrtkovega razporeda zdravnikov pa: »Po urnikih delajo ob četrtkih štiri zdravnice dopoldne in tri popoldne. Na ta dan sta bili dve zdravnici odsotni, odsotnosti sta bili objavljeni. Ena zdravnica je na porodniškem dopustu, nadomeščanje je zagotovljeno po razporedu, ki je tudi objavljen.« Čemasova še navaja, da je v njihovem zdravstvenem domu zagotovljena 24-urna nujna medicinska pomoč in da je vsem občanom na voljo zdravnik za nujne primere. »V ambulantah družinske medicine in otroškega ter šolskega dispanzerja pa zagotavljamo zdravstveno varstvo v skladu z urniki. Se pa zgodi, da tudi naši zaposleni zbolijo ali pa rabijo dopust in posledično takrat ambulanta ne dela,« je še zapisala.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 15. marca 2018 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

25.6.2018+2     + (3)     – (1)     Oceni upokojena bolnika (mož in žena) 

Tako jaz kot moja žena sva večkrat v z.d. Črnomelj. Zdravniki so zelo prijazni in ustrežljivi. Čakat je treba povsod tako v Nm in Lj. tako da moramo bit zadovoljni s tem kaj imamo. Rad bi pohvalil zdravnico Nemaničevo in Fortunovo, ker se pri vsakem pregledu resnično poglobita težavam bolnika. ( ostalih zdravnikov ne poznam, da nebo kake zamere)

25.6.2018Oceni preventivec 

Najprej mora za zdravje poskrbeti vsak sam. Zanašati se izključno na medicino, ki naj bi reševala posledice slabih navad posameznika, je slaba varianta.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava