DL: Težave s parkiranjem in kolono pred mejo

24.6.2018 | 15:40

Predsednik sveta mestne skupnosti Metlika Anton Bezenšek (v sredini) s članoma sveta Jožetom Vraničarjem in Bojanom Krajačičem (Foto: M. B.-J.)

Predsednik sveta mestne skupnosti Metlika Anton Bezenšek (v sredini) s članoma sveta Jožetom Vraničarjem in Bojanom Krajačičem (Foto: M. B.-J.)

V mestni skupnosti Metlika, v kateri živi skoraj polovica metliških občanov, so pripravili zbor krajanov. Predsednik Anton Bezenšek je povedal, da so lani dokončali obnovo mostu in stopnic, ki povezujejo CBE z Mestnim trgom. Obnovili so stopnice od hotela do Ganglove ulice, oporni zid pri glasbeni šoli, del makadamske Ceste Marjana Kozine, skupaj z občino pa pot do Kaburja. V Križevski vasi so sanirali podhod pod železniško progo.

Marsikaj so postorili na pokopališču pri sv. Roku. Denar so namenili tudi za vzdrževanje poljskih poti, zamenjali so potratne svetilke v nekaterih mestnih ulicah, kar bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Bezenšek je priznal, da vsega tega ne bi bilo mogoče narediti brez sodelovanja in pomoči občine. Letos so že temeljito popravili pot od Črnomaljske ceste do Križevske vasi, lotili pa so se rekonstrukcije opornega zidu pri Konzumu. Izdali so glasilo Mestnik. Načrtujejo še ureditev Ulice pod brezami in Ulice pod gabri v Bočki, postavili bodo varovalno ograjo na stopnicah pri hotelu, obnovili stopnice od ulice Na Požeg proti Navratilovi poti in proti Strmi poti, uredili prostor za raztros pepela na pokopališču in postavili klopi po parkih.

Župan Darko Zevnik je dodal, da bodo očistili Mestni breg in uredil sprehajalno pot pod starim mestnim jedrom. V starem delu mesta bodo uredili kanalizacijo, veliko bodo vložili tudi v ureditev industrijsko-poslovnih con v mestu. V naslednjih letih jih čaka še ureditev kanalizacije po mestu in ulic, ki niso primerno urejene. Občina je sprožila postopke za pridobitev Kambičevih zemljišč ob Trdinovi poti, ki so od lanskega decembra v državni lasti. Po županovih besedah bodo najprej uredili obvoznico za osnovno šolo, ko pa bodo imeli projekte za športna igrišča, bo država brezplačno prenesla na občino še ostala zemljišča.

Krajani so pripomnili, da staro mestno jedro urejajo prepočasi, še zlasti, ker so se v Metliki odločili za turistično ponudbo. Nekaj najslabšega, kar se lahko turistu zgodi v Metliki, pa je pot med Trgom svobode in Galerijo Kambič. Slišati je bilo tudi pripombe, da bi morali dodatno zarisati nekaj prehodov za pešce na državnih cestah, kar pa je po županovih besedah težko doseči. Krajani so predlagali, da bi morali urediti nekatere pločnike, ceste in tudi kolesarske steze, ki jih Metlika skoraj nima. Pa postaviti javno razsvetljavo. Bezenšek je potrdil, da nekatere metliške ulice še vedno niso osvetljene, a ko hočejo urediti javno razsvetljavo, nekateri ne dajo zemlje, na katero bi postavili stebre. V industrijsko-poslovnih conah, še zlasti ob metliških vpadnicah, pa bi investitorji, ki gradijo velike industrijske hale, morali razmisliti tudi o estetskem videzu.

Precej pripomb je bilo glede parkiranja, saj mnogi, ki se vozijo v službo v druge kraje, pustijo svoje avtomobile na javnih parkiriščih in s tem onemogočajo parkiranje občasnim obiskovalcem bližnjih trgovin, ustanov, zavodov. Še najbolj problematično je parkiranje pri zdravstvenem domu, saj zmanjka parkirišč za paciente. Veliko pripomb je bilo na gnečo, ki jo zlasti ob koncu tedna in pred prazniki v mestu povzročajo vozila, ki so namenjena proti mednarodnemu mejnemu prehodu. Očitno pa je največji problem v mestu državna Vinogradniška cesta, ki je zelo prometna, a dokaj ozka in brez pločnika, zato pa zelo nevarna. Meščani se bojijo, da bo moralo priti do hude nesreče, da bodo odgovorni rešili problem, na katerega ljudje opozarjajo že vrsto let. V minulih dneh, ko je bilo veliko snega, so bili pešci s Hriba, proti kateremu iz mesta vodi Vinogradniška cesta, tako rekoč odrezani od mesta, saj hoja po Vinogradniški cesti ni bila varna.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 15. marca 2018

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava