Jurjevanje 2018 - PETEK: perujski zvoki, indijski ritmi, srbski plesi, belokranjska noša

24.6.2018 | 11:20

Jurjevanje 2018 - PETEK: perujski zvoki, indijski ritmi, srbski plesi, belokranjska noša
Jurjevanje 2018 - PETEK: perujski zvoki, indijski ritmi, srbski plesi, belokranjska noša
Jurjevanje 2018 - PETEK: perujski zvoki, indijski ritmi, srbski plesi, belokranjska noša
Jurjevanje 2018 - PETEK: perujski zvoki, indijski ritmi, srbski plesi, belokranjska noša

Tretji dan Jurjevanja je ponudil tisto, čemur je v svojem bistvu namenjen, torej prikazu belokranjske plesne, pesemske in glasbene dediščine in predstavitvi mednarodno uveljavljenih folklornih skupin. Na tak način Jurjevanje omogoča gledalcu z ogledom domače in tuje folklore in običajev drugačno razumevanje lastne kulturne dediščine, s tem pa festival ustvarja medkulturni prostor, ki služi sožitju in spoštovanju med narodi in kulturami.

V popoldanskem času so v sklopu srečanja otroških folklornih skupin »Pastirče mlado« nastopile otroške folklorne skupine iz Dragatuša, Kresničke (podružnica OŠ Loka Črnomelj), Loka Črnomelj in Kud Oton Župančič Vinica ter mladinski folklorni skupini Dragatuš in Kud Oton Župančič Vinica.

Otroci so se pred srečanjem družili s Slončkom Bansijem s Televizije Slovenija, s katerim so skupaj ustvarjali na delavnicah peke pogače in izdelave lesenega belokranjskega medaljona. Obiskovalci so postavali med stojnicami rokodelskega sejma domače in umetnostne obrti ter degustirali belokranjske lokalne dobrote lokalnih pridelovalcev ob etno glasbi skupin iz Slovenije, Peruja, Indije in Srbije.

Zvečer je po nastopu ženske etno-vokalne skupine PriSrčnice sledil koncert 24-članskega tamburaškega orkestra KUD Dobreč, ki je dobitnik 9 zlatih priznanj in je bil tudi osemkrat zaporedoma proglašen kot najboljši slovenski tamburaški orkester! Kot gost je nastopil izvajalec 300-tih šansonov in pevec s polstoletno kariero Lado Leskovar.

Ob uradni otvoritvi jubilejnega 55. festivala Jurjevanje v Beli krajini sta spregovorila g. Peter Črnič, direktor RIC Bela krajina, in ga. Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj, med govorom katere je na prizorišče prispel tudi ultramaratonec Toni Perušič, ki je na Jurjevanje pritekel iz Ljubljane in županji predal poslanico podpredsednika Državnega zbora RS g. Matjaža Nemca. Kot slavnostni govorec ja nastopil slovenski etnolog prof. dr. Janez Bogataj, katerega veseli, da festival Jurjevanje dejansko postaja prireditveno obdobje, ki poteka v času ladarske dobe, torej od Jurjevega v aprilu do kresne noči v juniju.

V sklopu folklornega programa »Pleši, Jure, do jutranje ure!« so nastopile folklorna skupina Predgrad, ki je zaplesala predgrajsko kolo, folklorna skupina Dragatuš je predstavila odrsko postavitev »migača« in folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica. Iz tujine so nastopile folklorna skupina Spandan iz Indije, ki se je med ostalim predstavila z zanimivim plesom trinajstih udarcev »teratali«, folklorna skupina CIDAN Mi Peru, ki je predstavila inkovske plese z Andov, ter srbska folklorna skupina Sevojno, ki je zaplesala avtentične srbske plese z udarnimi ritmi in bogatimi nošami.

Večer se je zaključil s plesom pod zvezdami z domačim Big bandom Črnomelj in nato v belokranjskem mladinskem klubu na VirejFestu.

Program 55. Jurjevanje v Beli krajini - nedelja, 24. junij 2018

Še zadnjič letos vas vabimo v slovensko folklorno prestolnico, v staro mestno jedro Črnomlja, na najstarejši slovenski folklorni festival 55. Jurjevanje v Beli krajini. Hojte, hojte k nam na Jurjevanje!

Na koncu črnomaljske promenade stoji mali oder, na katerem med 9. in 12. uro ter med 15. in 17. uro izvajajo glasbo in pojejo pesmi slovenski in tuji etnoglasbeniki. Ob 17h na malem odru sledijo tudi nastopi izvajalcev prireditve Glas mladih. Vabljeni, da jim prisluhnete!

Naši najmlajši obiskovalci lahko med 9.30 in 11.30 ujamejo svoje sanje na ustvarjalni delavnici izdelave lovilca sanj v otroškem kotičku. Tudi popoldan med 16. in 18. uro bo v otroškem kotičku za otroke na voljo ustvarjalna otroška delavnica "Postani lutkar".

Vabljeni na potep in sprehod po črnomaljski promenadi, kjer med 10. in 20. uro poteka rokodelski sejem domače in umetnostne obrti, poleg tega pa lahko obiščete še ulico lokalnih dobrot.

Na stojnicah so na ogled in naprodaj pletarski in lončeni izdelki, leseni izdelki, nakit, dišeča mila, volneni in laneni izdelki, pa še veliko drugega se najde! Lokalno izdelke ponujajo tudi perujski in indijski folklorniki. Od lokalnih dobrot pa lahko okušate suhe mesnine, jogurte, kruh, medene izdelke in še in še!

Na glavnem odru festivala Jurjevanje bo ob 18.30 svoj koncert izvedla domača Godba Črnomelj, ki šteje 152 let in 50 članov!

V sklopu folklornega programa "Lepa Anka kolo vodi" bodo na glavnem odru 55. Jurjevanja v Beli krajini med 20. in 22. uro nastopile folklorne skupine:

Folklorna skupina Lepa Anka Črnomelj, Folklorna skupina Stari trg ob Kolpi, Folklorna skupina C.I.D.A.N. Mi Peru iz Peruja, Folklorna skupina Spandan iz Indije, Folklorna skupina KUD Sevojno iz Srbija in Folklorna skupina KUD Šiljakovina iz Hrvaške.

Zadnji folklorni nastopi letošnjega Jurjevanja - ne zamudite!

RIC Bela krajina
Jurjevanje v Beli krajini
foto: JK Design

Galerija

jurjevanje (01)
jurjevanje (02)
jurjevanje (03)
jurjevanje (04)
jurjevanje (05)
jurjevanje (06)
jurjevanje (07)
jurjevanje (08)
jurjevanje (09)
jurjevanje (10)
jurjevanje (11)
jurjevanje (12)
jurjevanje (13)
jurjevanje (14)
jurjevanje (15)
jurjevanje (16)
jurjevanje (17)
jurjevanje (18)
jurjevanje (19)
jurjevanje (20)
jurjevanje (21)
jurjevanje (22)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (13)

25.6.2018Oceni pristna črnomaljka 

zakaj je še vedno v uporabi besedna zveza jurjevanjska draga,če pa za ric tam ni več dobro? jurjevanje se zdaj dogaja v oživljenem mestnem jedru,torej jurjevanjske drage ni več....??? ostala je samo še draga,sama in zapuščena

25.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni dedek 

Mojčini projekti ne držijo" vode", selitev Jurjevanja je eden redkih uspešnih Mojčinih projektov v dveh županskih mandatih, Samo pri oživljanju starega mestnega jedra se zatika tam je pa največji prokjekt rušitev "skubcove hiše" kaj bo pa tam ratalo pa Mojca ne ve,kaj se bo jeseni zgodilo z njenim vladanjem

25.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni presta 

Kakšna pa je poslanica od podpredsednika DZ ki mu je potekel mandat z raspustom , politikanstvo črnomaljskega SD ne veš ali bi se jokal ali smejal ."Komunisti " sestopajo z oblasti na zanimiv način

25.6.2018Oceni kuku lele 

kaj zdaj...se vam kolca po jurjevanju...oho, čez leto dni se vidimo...

25.6.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni vika lozar 

Še eno Jurjevanje v starem mestnem jedru je mimo in ploskam prirediteljem. Že dostikrat sem zapisala kako je prostor med hišami pravi za etnološko prireditev. proslavljanje v Jurjevanjski dragi je bilo podobno navadni veselici. Šele v starem jedru dobiva pečat spominov na preteklost vpetih v sedanjost. Pestro dogajanje v vseh prostorčkih starega mesta, za vsakega nekaj.

25.6.2018+3     + (3)     – (0)     Oceni RuS 

...jurjevanje??? prireditev v razpadajočem starem mestnem jedru, praznovanje mladega zelenja in ponovnega rojstva??? brez pravega zanosa, namenjena nasprotnikom veselja in razposajenega rajanja, zgublja smisel, ujeta v spone neokulturalizma in eksperimentiranja brezidejnih prisklednikov občinskega proračuna-Zeleni Jure počasi izginja pod ometom razpadajočih fasad in umazanih izložb propadajočega mesta, kakor naš spomin na Jurjevanje, ko je bila Jurkava draga polna šankov, za šanki ljudi,ko nas niso pregnali domov niti prvi sončni žarki,ne zafrustrirani občinski ''veljaki'' in njih podrepniki... Bela Breza se suši v mojem srcu in žalostna poveša veje...

25.6.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni Jože 

Čestitke organizatorju!

25.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni tanyakučan 

prireditev je adijo itak

25.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni poslušam glas naroda 

vse je bilo na nivoju...pijandur, ki se slinijo ne tem forumu ni bilo k sreči na prireditvah...še ena velika zmaga napredka...

25.6.2018Oceni braza 

@RuS..čestitam na komentarju! Zajel bistvo!

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava