Karate posavsko prvenstvo in proslava Yuki sekcij ob koncu šole - 'KRŠKO OPEN 2018' in zmajev karate »Festival RYU«

24.6.2018 | 08:40

Karate posavsko prvenstvo in proslava Yuki sekcij ob koncu šole - 'KRŠKO OPEN 2018' in zmajev karate »Festival RYU«
Karate posavsko prvenstvo in proslava Yuki sekcij ob koncu šole - 'KRŠKO OPEN 2018' in zmajev karate »Festival RYU«
Simona  Lubšina, predstavnica Občine Krško, je pozdravila karateiste:  »Veseli nas, da  se mladi dajo svoj prispevek proslavi občinskega praznika! Mladim karateistom  želim odličen  nastop in čestitke  organizatorjem!«

Simona Lubšina, predstavnica Občine Krško, je pozdravila karateiste: »Veseli nas, da se mladi dajo svoj prispevek proslavi občinskega praznika! Mladim karateistom želim odličen  nastop in čestitke organizatorjem!«

Mladi  karateisti, ki vadijo v različnih Yuki karate sekcijah v Posavju,  so se srečali v treh kolih, najprej na  »KRŠKO OPEN«, nato v OŠ Brežicah in nato še na Čatežu!

Mladi karateisti, ki vadijo v različnih Yuki karate sekcijah v Posavju,  so se srečali v treh kolih, najprej na »KRŠKO OPEN«, nato v OŠ Brežicah in nato še na Čatežu!

Dva  Sempaija in en Sensei: veteran Veljko (levo) nosi japonski vzdevek Sensei (jap.:  učitelj), Nino Rep (na sredi) in Bruno Budič (desno) pa Sempai  (jap.: pomočnik učitelja, desna  roka).

Dva Sempaija in en Sensei: veteran Veljko (levo) nosi japonski vzdevek Sensei (jap.: učitelj), Nino Rep (na sredi) in Bruno Budič (desno) pa Sempai  (jap.: pomočnik učitelja, desna roka).

Karate je v času zmajevega »Festivala RYU« postal osrednja točka druženja mnogim mladim iz Posavja iz Yuki karate šole, ki so se srečali na treh nastopih v Krškem, Brežicah in na Čatežu: na izpitih in majhnih, a dragocenih tekmovanjih, kjer so zbirali nove izkušnje, spoznali nove prijatelje in tekmovali s starimi tekmeci!

Za karateiste iz Posavja, ki vadijo v okviru Yuki karate šole, je bil junij precej pester, napet in poln dogodkov: najprej so organizirali proslavo v čast praznika občine Krško, skupaj s prvim kolom tekmovanja za Posavsko prvenstvo v katah (v OŠ Jurij Dalmatin Krško).

Sledili so izpiti, ki so za člane vseh petih sekcij - Artiče, Dobova, Brežice, Krško, Čatež - potekali na OŠ Brežice, po izpitih pa so opravili še nastop v drugem kolu posavskega prvenstva v katah posamično. Za zaključek so se vsi skupaj še tretjič srečali še na Čatežu, na zaključni proslavi ob koncu šolskega leta, na tretjem kolu Posavskega prvenstva v katah (ekipno), podelitvi diplom (za opravljene izpite) ter medalj (za posamezne in ekipne nastope).

Organizatorji iz Yuki šole so vrsto prireditev in junijskih dogodkov uradno s polnim japonsko-slovensko-angleškim nazivom uradno poimenovali »DRAGON FESTIVAL - RYU EMBUSAI 2018«, proslava v znaku zmaja. Razen domačih praznikov (občinski praznik v Krškem, teden športa v Brežicah in akcija Športne unije Slovenije 'Veter v laseh') je festival 'malih in velikih karate zmajev' potekal tudi v znak proslave 20.obletnice sodelovanja Yuki karate šole z japonsko karate šole Rindo Shito-Ryu Hirokawa-Ha iz Kyota in Nare.

Predsednik te šole Hideki Eto je v počastitev praznovanja poslal svojo čestitko in posvetilo s posebno kaligrafijo, umetniško risbo simbola šole – 'RYU', zmaja zaščitnika, ki karateiste spremljajo še od časov velikih učiteljev Kenwa Mabunija in Hiromuja Hirokawe do njihovih sodobnikov in naslednikov, a tudi učencev nekaterih izbranih klubov v Sloveniji.

Na prvem krogu tekmovanja in začetka »Festivala RYU« mladih karateistov v posavskem prvenstvu karate sekcij Yuki se je na dogodku 'KRŠKO OPEN' zbralo 45 tekmovalcev, ki so tekmovali po kategorijah. Tekmovanje je s pozdravnim nagovorom odprla Simona Lubšina, predstavnica Občine Krško: »Veseli nas, da se mladi karateisti zberejo v Krškem v takšnem številu, pa da s športnim dogodkom hkrati dajo svoj prispevek proslavi občinskega praznika! Občina Krško podpira takšne napore, hkrati pa smo ponosni, da lahko zagotovimo odlične pogoje za razvoj mladih in športa v Občini. Mladim karateistom iz vseh sekcij želim dobrodošlico na srečanju 'KRŠKO OPEN 2018', čestitke organizatorjem, mladim tekmovalcem pa želim odličen nastop!«

V dveh krogih tekmovanja je vsak od mladih tekmovalcev (nekaterim je bilo to celo prvo tekmovanje dosedaj) pokazal dve kati, standardni japonski karate vaji, , nato pa so se vsi teden dni kasneje v drugem kolu znova srečali v telovadnici OŠ Brežice.

Po opravljenih izpitih za pasove so mladi izpeljali še nastop v drugem kolu posavskega prvenstva v katah posamično Yuki karate sekcij. Podelitev jih je nato čakala na slavnostni proslavi ob zaključku šolskega leta na Čatežu čez teden dni, oba dogodka pa sta potekala tudi v okviru Brežiškega športnega tedna, ki ga organizira Športna zveza Brežice.

Ob zaključku drugega dela »Festivala RYU«« in proslave 20.obletnice neposrednega sodelovanja z Japonsko je veteran posavskega karateja Veljko Jukič povedal: »Karate ima svojo magično moč v razvoju novih spretnosti, samoobrambni tehniki, redni, celo vseživljenski vadbi kot »KARATE – DO«: življenska pot in osebni razvoj skozi šport in borilno veščino.

Vadba karateja je poseben življenski slog: pripravljamo se za boj, ki ga živimo v vsakem gibu vadbe..! A vseeno ves čas sproščeno uživamo v miru, ki nam ga prinese samozavest, spretnost, novo znanje in na novo pridobljena notranja moč.

Dragon, 'RYU' je naš dobri 'zmaj zaščitnik', simbol bojevitosti a hkrati krotka in prijazna žival – če jo pustite pri miru! Zaradi teh značilnosti je tudi simbol Rindo Shito-Ryu Hirokawa-Ha šole iz Kyota in Nare! Predsednik japonske Rindo šole Hideki Eto nam je ob tej priložnosti poslal tudi svoje posvetilo in navdih: kaligrafijo znaka 'RYU' - dobrega zmaja zaščitnika, ki smo mu namenili osrednje mesto v našem komuniciranju: na plakatu, na majicah in s posebnim žigom tudi na kimonih,« je Jukič razložil pomen imena 'RYU'.

Sodniki so prešteli točke in izračunali rezultate, mladi pa so se bolj ali manj veselili svojih dosežkov. Podelitev medalj so nato izvedli na tretjem, zadnjem dogodku festivala »Festivala RYU« na Čatežu: »Vrsto majhnih karate prireditev s prikazom spretnosti naših mladih karateistov in povezanih z izvedbo prvenstva posavskih sekcij v izvajanju kat je doživelo vrhunec s predstavo in nastopi mladih in starih članov, podelitvijo medalj in diplom in družabnim srečanjem.

Mar ni prav to najpomembnejši del vsakega športa, vsake borilne veščine: korakanje po skupni poti, postopni razvoj, prikaz doseženega znanja in delitev veselja ob napredku vsakega člana, mladostnika, veterana ali otrok vseh starostnih kategorij.

Ne nazadnje je prav takšna tradicija tudi na Japonskem, a tudi pri nas (še iz staroslovanskih časov!) ne glede na čas in prostor. Dobrodošli – na proslavi, a tudi na treningih: v katerikoli sekciji ali starostni skupini,« je veteran Veljko pustil vrata odprta vsem radovednim, staršem s pozitivnim odnosom do borilnih veščin in ljubiteljem karateja.

Rezultati – Posavsko prvenstvo v katah posamično:

Skupina 1 – sekcija OŠ Brežice 1:

1. Neli Metelko Stojakovič, 2. Deja Šinkovec, Nik Simonič.

Skupina 2 – sekcija OŠ Brežice 2:

1. Kiwan Ralston, 2. Tit Šitnik, 3. Lovro Barlič.

Skupina 3 – sekcija OŠ JD Krško1:

1. Alex Rozman, 2. Luka Tomažin, 3.Sabina Planinc in Rok Ivanšek.

Skupina 4 – sekcija OŠ Artiče 1: 1. Alan Predanič, 2. Lea Pangerčič, 3.Domen Predanič in Nik Švajger.

Skupina 5 – sekcija OŠ Brežice 3: 1. Adrian Racman, 2.Jan Vretič, 3. Jakob Žniderič .

Skupina 6 – sekcija OŠ JD Krško 2: 1. Tristan Šerbec, 2. Urban Pintart, 3. Nil Mešiček.

Skupina 7 – sekcija OŠ dr. Jože Toporišič Dobova 1: Žan Volovec, 2. Tadej Poček, 3. Ela Polovič.

Skupina 8 – sekcija Čatež: 1. Laura Starc, 2. Željko Jeličič, 3. Dušan Simonič.

Skupina 9 – sekcija OŠ Brežice 4 in OŠ Dobova 2: 1. Isabel Jukič. 2. Nika Štrucl, 3. Ava Polovič in Jan Reberšak.

Skupina 10 – sekcija OŠ Brežice 5: 1.Miha Glogovšek, 2. Žiga Hrastovšek, 3.Anej Šitnik in Izak Žniderič.

Željko Jeličič
Foto: Slavko Jalovec in Gašper Kranjec

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava