Jurjevanje 2018: Konoplja, ajda, folklora in umetnost naznanili 55. Jurjevanje v Beli krajini

22.6.2018 | 12:10

Jurjevanje 2018: Konoplja, ajda, folklora in umetnost naznanili 55. Jurjevanje v Beli krajini
Jurjevanje 2018: Konoplja, ajda, folklora in umetnost naznanili 55. Jurjevanje v Beli krajini
Jurjevanje 2018: Konoplja, ajda, folklora in umetnost naznanili 55. Jurjevanje v Beli krajini

Prvi dan 55. festivala Jurjevanje v Beli krajini se je pričel z Dnevom industrijske konoplje in ajde v Beli krajini, ki je potekal v Krajinskem parku Lahinja. Predstavljeni so bili prehrambeni izdelki lokalni proizvajalcev, jedi iz konoplje in ajde ter izdelki iz blaga konoplje.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi prenovljeni info center oz. vstopno točko parka v Velikem Nerajcu, prenovo dveh belokranjskih oz. nerajskih »hisov« in ekološke sanitarije za obiskovalce.

Prenova je potekala v sklopu projekta Interpretacija naravne in kulturne dediščine v Krajinskem parku Lahinja oz. KP Lahinja – Učilnica v naravi, katerega vodi in koordinira RIC Bela krajina s projektnima partnerjema Občino Črnomelj in Društvom Sončno kolo. Projekt je sofinanciran s sredstvo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

V spremljevalnem programu so nastopili tamburaši Folklorne skupine Dragatuš, za pokušino pa so se predstavili tudi glasbeniki in plesalci profesionalne perujske folklorne skupine Folk Mi Peru.

Malo dlje od Velikega Nerajca, točneje na Vinici, je potekalo predavanje Anite Matkovič o ljudski noši, narodni noši in folklornih kostumih. V Mestni muzejski zbirki Črnomelj pa je predaval Janez Weiss o Beli krajini v 13. stoletju in o ustanovitvi belokranjske pražupnije.

V starem mestnem jedru Črnomlja so v sklopu festivala Jurjevanje v Beli krajini za tem sledile otvoritve fotografske razstave Fotokluba Črnomelj, razstave FS Zeleni Jurij Črnomelj in likovne razstave KUD-a Artoteka ter razstave mariborskega umetnika Boruta Popenka "Prelom". Razstave so na voljo na ogled v času Jurjevanja. Vabljeni!

Program 55. Jurjevanje v Beli krajini - petek, 22. junij 2018

Hojte, hojte v Črnomelj na Jurjevanje! Spoznajte belokranjske in tuje folklorne plese in pesmi ter belokranjsko rokodelsko dediščino. Sprostite se v senci belih brez, ob kupici belokranjca ali črnine in ob krožniku polnega okusov Bele krajine. Poveselite se v času kresne noči z lepimi Ankami in Zelenimi Juriji in zaplešite v poletno noč!

Na Črnomaljski promenadi med 16. in 20. uro poteka rokodelski sejem domače in umetnostne obrti. Obiščete lahko tudi ulico lokalnih dobrot ter nakupite in degustirate lokalno proizvedene prehrambene izdelke.

V Otroškem kotičku v bližini trga pri glasbeni šoli med 16. in 18. uro poteka otroška ustvarjalna delavnica, kjer lahko otroci pod vodstvom mentorjev izdelajo belokranjski medaljon.

Na koncu črnomaljske promenade bodo na malem odru med 16. in 18. uro nastopile etno glasbene skupine iz Slovenije, Peruja, Indije in Srbije.

Ob 18h bo na glavnem odru potekalo srečanje otroških folklornih skupin "Pastirče mlado". Nastopile bodo otroške in mladinske folklorne skupine: OFS Dragatuš, OFS Kresničke (podružnica OŠ Loka Črnomelj), OFS Loka Črnomelj, OFS Kud Oton Župančič Vinica, MFS Dragatuš, MFS Kud Oton Župančič Vinica.

Ob 19. uri bo na glavnem odru nastopila številčna ženska etno-vokalna skupina PriSrčnice.

Ob 19.30 vabljeni na koncert priznanega tamburaškega orkesta KUD Dobreč Dragatuš, katerega glasbeni gost bo pevec Lado Leskovar.

V sklopu folklornega programa "Pleši, Jure, do jutranje ure!" bodo na glavnem odru od 21. ure do 23. ure nastopile belokranjske folklorne skupine FS Dragatuš, FS Oton Župančič Vinica, Metliška FS Ivan Navratil in FS Predgrad ter folklorne skupine iz tujine C.I.D.A.N. MiPeru (Peru), SPANDAN (Indija) in KUD Sevojno (Srbija).

Ob 23. uri vas vabimo na ples pod zvezdami! Na glavnem odru bo nastopil Big band Črnomelj, ki bo preigraval zimzelene plesne skladbe.

Ob 23. uri vabljeni v podzemlje, v Mladinski klub Bele krajine, kjer v sklopu VirejFest-a poteka koncertni večer s skupinama Reggalution in Fish on Mars.

Pripravil: RIC Bela krajina
foto: JK Design

Galerija

_zzzzjur (01)
_zzzzjur (02)
_zzzzjur (03)
_zzzzjur (04)
_zzzzjur (05)
_zzzzjur (06)
_zzzzjur (07)
_zzzzjur (08)
_zzzzjur (09)
_zzzzjur (10)
_zzzzjur (11)
_zzzzjur (12)
_zzzzjur (13)
_zzzzjur (14)
_zzzzjur (15)
_zzzzjur (16)
_zzzzjur (17)
_zzzzjur (18)
_zzzzjur (19)
_zzzzjur (20)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (9)

22.6.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni vika lozar 

Polna malha zanimivosti za vsakršen okus in prijazen pogled na sceno. prireditelji so se res potrudili! Z Jurjevanjem diha vsa Bela krajina.

22.6.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni Grega 

Vika ga serješ žal Metličanof in Šokcev malo pride na Jurjevanje

22.6.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni kuku lele 

a bogme tebe i takovih si nigdor ne želi na Jurjevanju...niti cucek te nebi povohal...

23.6.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni Občan 

Nič slovenskega! Hvala!?

23.6.2018Oceni Kmet 

Kakšno je to jurjevanje če indijanci po vaseh odganjajo komarje,ni čudno če je peščica ljudi pa še ti so po večini tam po sluzbeni dolžnpsti ,honorarji niso majhni

23.6.2018+3     + (3)     – (0)     Oceni Lubenica 

Nič slovenskega nič tradicionalnega ,važno da se šorabi javni denar

25.6.2018Oceni piko na i 

k bo Janoš prištinski ablast bo vse drgač...indijančke bo zamenjal z domobrančki...je bejla cesta...

25.6.2018Oceni truplotruplo 

popolnoma nič belokranjsko,še manj slovensko!

25.6.2018Oceni catering 

https://peka.pujsek.si/ več človek niti ne potrebuje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava