Ribiči in mladostniki - Nadstandardne aktivnosti v Dijaškem in študentskem domu

19.6.2018 | 13:45

 Ribiči in mladostniki - Nadstandardne aktivnosti v Dijaškem in študentskem domu
 Ribiči in mladostniki - Nadstandardne aktivnosti v Dijaškem in študentskem domu

Šolsko leto se vztrajno približuje koncu, s čimer se počasi zmanjšujejo vsakodnevne šolske obveznosti. V Dijaškem in študentskem domu Novo mesto se trudimo, da prosti čas naših dijakov in študentov čim bolj kvalitetno zapolnimo z raznovrstnimi dejavnostmi. Ker se zavedamo, da je čas preživet v naravi izjemno kvaliteten z vidika zmanjševanja vpliva vsakodnevnih življenjskih stresnih situacij, dijake spodbujamo, da čas koristno preživljajo zunaj.

V torek, 12.6.2018, smo popoldanske učne ure zamenjali za izkustveno učenje skozi različne dejavnosti v naravi po načelih doživljajske pedagogike. Odpeljali smo se v Žužemberk, kjer so nas pričakovali člani Ribiške družine Novo mesto in nam predstavili ribolov - muharjenje. V čudoviti naravi, s pogledom na grad, smo preživljali ure v sožitju z naravo, v tišini. Nadeli smo si ribiško opremo in zavzeto poslušali navodila izkušenega ribiča Petra Bajca, ki nam je najprej predstavil osnove muharjenja. Vsak s svojo ribiško palico v rokah smo se napotili v mrzlo reko, kjer smo najprej z demonstratorji Samom Plantanom, Davidom Longarjem in Petrom Bajcem osvajali pravilne mete. Potem pa smo na vrvice privezali še muhe in ribolov se je lahko pričel. Dijaki so ulovili kar 3 postrvi šarenke in 2 platnici, ki so jih s pomočjo ribičev vrnili v njihovo okolje. Za fotografijo in prelep spomin dijakov na ribolov pa je poskrbel vodja dogodka Zoran Leko.

Dijaki so dobili veliko novega znanja za življenje, osvajali nove veščine in gradili vrednote iz neposrednih izkušenj. Pridobljene izkušnje bodo našim dijakom omogočale nova doživetja v kasnejšem življenju. Z njimi sva čas preživljala tudi dva vzgojitelja. Ugotavljala sva, da je čas z dijaki, preživet v naravi, tudi za naju izjemna izkušnja. Dijaki so bolj pripravljeni na pogovor, naši medsebojni odnosi se utrjujejo in poglabljajo. Stkejo se nove vezi in nova prijateljstva, na dan privrejo različne življenjske zgodbe. Kljub temu, da celo leto bivajo v isti stavbi, istem nadstropju, mogoče celo sosednji sobi, se ne povežejo tako, kot so se ob izven domskih dejavnostih. Veseli nas, da imamo možnost dijakom ponujati različna, nova, do sedaj neznana doživetja. Ribiško društvo Novo mesto nam je bilo pripravljeno predstaviti svojo dejavnost, za kar se jim iskreno zahvaljujemo in upamo, da druženje kmalu ponovimo.

Zapisala: Urška Petric

Galerija

DSC_0056
DSC_0062
DSC_0065
DSC_0068
DSC_0070
DSC_0103
DSC_0115
DSC_0118
DSC_0125

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava